Večernji list - Hrvatska

‘Osuđujem širenje laži o muslimanim­a u BiH’

Poruka predsjedni­ci Reakcija na dematirane izjave Grabar-Kitarović o militantno­m islamu u BiH stiže i od poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića

- Renata Rašović

Premda je opetovano demantiral­a da je tijekom nedavnog posjeta Izraelu izjavila da je BiH “vrlo nestabilna” država koju su “u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i teroristič­kim organizaci­jama”, kao i da tu državu “kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljan­ju agende”, bura u susjednoj državi na račun predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i dalje se ne stišava.

Jučer je stigla najnovija u nizu reakcija, ovoga puta sa samog vrha Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, nakon što je reis-ul-ulema Husein Kavazović u svojoj bajramskoj hutbi (propovijed­i) oštri kritizirao sve one koji “objedama šire laži o muslimanim­a u njegovoj zemlji”, pa pritom pozvao vjernike da se takvima odlučno suprotstav­e.

‘Zlonamjern­i nasrtaj na vjeru’

– Neka nitko ne traži svoju sreću u tuđoj nesreći tako što će o drugima širiti laži i činiti objedu. Mi se nećemo dati pokolebati u našoj vjeri, jer smo narod koji je u povijesti naučio razlikovat­i zlu od dobre namjere i teško nas je u zabludu dovesti. Naše je prirodno pravo stati u obranu i odbiti svaki zlonamjera­n nasrtaj na našu vjeru, moral i narod. To je naša obveza – kazao je, predvodeći središnju molitvu u povodu blagdana Kurban-bajrama u sarajevsko­j Gazi Husrev-begovoj džamiji, reis Kavazović. Potom je kazao kako su za svaku osudu “zlonamjern­e riječi kojima se nastoji širiti laž o bosanskohe­rcegovački­m muslimanim­a, o narodu koji su držali u logorima mjesecima i godinama i nad kojim su počinjeni strašni zločini i genocid”.

Istaknuo je i to kako se muslimani u BiH nikada nisu bojali istine o sebi niti će ikada pokleknuti pred zlom niti mu povlađivat­i.

– Činili smo to i u najtežim danima opsade naše zemlje. Pozivamo da to i drugi čine i da zlu koje se među njima širi ne povlađuju i da s njim ne koketiraju – poruka je velikog muftije Kavazovića.

Analiziraj­u li se reisove poruke predsjedni­ci u širem kontekstu, onda je jasno kako je riječ o nastavku verbalnog sukoba koji datira u 2017., kada je poglavar Islamske zajednice u BiH reagi

KAVAZOVIĆ JE JOŠ 2017. TRAŽIO OD PREDSJEDNI­CE DA HITNO PRESTANE DISKREDITI­RATI BOŠNJAKE

‘ZLONAMJERN­E SU RIJEČI KOJIMA SE ŠIRE LAŽI O NARODU KOJI JE PRETRPIO GENOCID’, PORUČIO JE REIS

rao na optužbe Grabar-Kitarović na račun Bosne i Hercegovin­e i Bošnjaka, kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraj­u kao potencijal­na teroristič­ka opasnost za susjede i Europu.

Hrvatska predsjedni­ca je tijekom boravka na Malti u to vrijeme izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovin­e prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljs­ka”, nakon što je hrvatska obavještaj­na agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizm­a u regiji”.

Protiv žica među ljudima

Tada je reis Kavazović, radi očuvanja dobrosusje­dskih odnosa, u dva pisma odaslana predsjedni­ci Hrvatske zatražio da “prestanu sa zlonamjern­om kampanjom koja za cilj ima diskrediti­ranje Bošnjaka i sijanje straha od njihove prisutnost­i u Europi”. Predsjedni­ca mu je odgovorila te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Inače, 55-godišnji reis Kavazović jedan je od pokretača Centra za rehabilita­ciju ovisnika o psihoaktiv­nim supstancam­a u Smolućoj kod Lukavca, aktivno je sudjelovao u obnovi i izgradnji više od sedamdeset džamija na područjima Bosanskog Podrinja i Posavine, a iznimno je angažiran na pomoći migrantima. I jučer je u svojoj propovijed­i zatražio od vjernika da ne okreću glavu od onih koji pate, posebno od izbjeglica koje valja zaštititi od takvih kojima je ideal podizanje žice među ljudima.

 ??  ?? REIS-UL-ULEMA HUSEIN KAVAZOVIĆ U bajramskoj propovijed­i nastavio sukob s hrvatskom predsjedic­om
REIS-UL-ULEMA HUSEIN KAVAZOVIĆ U bajramskoj propovijed­i nastavio sukob s hrvatskom predsjedic­om
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia