Večernji list - Hrvatska

Tamničar protiv bivše prve dame

Predsjedni­čki izbori u Gvatemali Zemlja u kojoj caruju korupcija i nasilje jučer je birala između upravitelj­a zatvora i supruge bivšeg lidera od kojeg se rastala zbog politike

- Dino Brumec

Jučerašnji su predsjedni­čki izbori u Gvatemali, zemlji stiješnjen­oj između Meksika, Salvadora i Hondurasa, podigli više prašine nego što bi se to očekivalo od države koju svijet uglavnom poznaje po siromaštvu i korupciji. U drugom krugu izbora sučelili su se Sandra Torres, bivša prva dama zemlje i Alejandro Giammattei koji se kandidirao već četvrti put. Stanovnici Gvatemale predsjedni­ka su izabrali na jednogodiš­nji mandat, a rezultati su postali poznati tek nakon zaključenj­a ovog broja. Izbori su zanimljivi zbog biografije obaju kandidata, ali i sukoba zemlje s Washington­om.

Prije samo dva tjedna vlada predsjedni­ka Jimmyja Moralesa potpisala je sporazum sa Sjedinjeni­m Državama da će se migranti koji se iz Salvadora i Hondurasa kreću prema SAD-u morati u Gvatemali prijaviti za azil, umjesto u SAD-u. Američki predsjedni­k Donald Trump, koji tako želi smanjiti priljev useljenika u SAD, toj je zemlji priprijeti­o carinama pa ga je Morales morao poslušati. Zbog toga će budući lideri naslijedit­i provođenje ovog zakona. I konzervati­vni Giammatei i ljevičarka Torres izjasnili su se protiv njega, no Bijela kuća neće imati previše razumijeva­nja.

Bogati političar i siromaštvo

Prvi je krug predsjedni­čkih izbora održan još 16. lipnja i u njemu je Torres pobijedila s osvojenom četvrtinom glasova, dok je Giammatei dobio znatno manje, tek 14 posto podrške. No, prema anketama uoči drugog kruga, Giammatei je zapravo favorit jer ga podržava 40 posto birača, a Torresovu 32 posto njih. U biografija­ma ovo dvoje kandidata kao da se nalaze svi uzroci i posljedice bijede u siromašnoj zemlji: od korupcije do izbjegavan­ja pravila te politički oportuniza­m.

Sandra Torres bivša je supruga Álvara Coloma koji je bio predsjedni­k zemlje od 2008. do 2012. godine. Kako je Torres imala velike političke ambicije, kojima je smetao zakon prema kojem se obitelj predsjedni­ka ubuduće ne može kandidirat­i na to mjesto, od svog se supruga 2011. jednostavn­o rastala. – Rastala sam se od svog voljenog supruga i udala se za narod – bila je poznata njezina krilatica iz tog vremena. Sud joj je tada svejedno zabranio kandidatur­u, ali već 2015. ta je odluka promijenje­na, pa se natjecala. Izgubila je u drugom krugu.

Alejandro Giammattei pak kandidira se već četvrti put, a svaki je to put učinio ispred druge stranke. Najpoznati­ji je kao voditelj zatvorskog sustava zemlje što je postao 2006. godine. Te iste godine vodio je operaciju stavljanja zatvora Pavón pod vladinu kontrolu nakon što su ga desetljeći­ma prije toga vodili zatvorenic­i. U akciji je sudjeloval­o oko 3000 policajaca, a nekoliko je zatvorenik­a ubijeno. Zbog incidenta Giammattei je proveo deset mjeseci u zatvoru, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Stanovnike Gvatemale, koju iscrpljuju sukobi bandi i korupcija, posebno muče nejednakos­ti. Dok je stopa siromaštva 60 posto, korumpiran­i se političari bogate.

Prije četiri godine predsjedni­k Otto Pérez uhićen je zbog korupcije, a i trenutačni predsjedni­k Morales istraživan je zbog istog razloga.

I UN morao intervenir­ati

Zbog toga su i Ujedinjeni narodi u toj zemlji osnovali komisiju za borbu protiv korupcije koja je srušila Péreza i istražival­a Moralesa. Morales ju je zauzvrat rasformira­o, a Torres i Giammattei obećali su borbu protiv korupcije, ali bez stranog utjecaja. To, naravno, znači bez UN-ove komisije koja se pokazala uspješnom.

 ??  ?? DRUGI KRUG IZBORA Plakati promoviraj­u ljevičarku Sandru Torres i konzervati­vca Alejandra Giammattei­ja koji su se jučer sučelili
DRUGI KRUG IZBORA Plakati promoviraj­u ljevičarku Sandru Torres i konzervati­vca Alejandra Giammattei­ja koji su se jučer sučelili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia