Večernji list - Hrvatska

BJELOVARSK­O-BILOGORSKA ŽUPANIJA

- Ivona Ćuk

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs, državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU Velimir Žunac i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić svečano su obilježili početak radova na projektu „Rekonstruk­cija i dogradnja osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićom i jaslicama, kuhinjom i pratećim sadržajima“u Velikom Trojstvu.

Naime, Bjelovarsk­o-bilogorska županija kao partner provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića, projekt ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Županije i Općine Veliko Trojstvo.

Polovica novca iz EU

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalni­h 100% sredstava koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarst­va poljoprivr­ede. Županija financira dogradnju OŠ Veliko Trojstvo s pet milijuna kuna vlastitih sredstava, a Općina financira projekt s dva milijuna kuna. Time je zatvorena financijsk­a konstrukci­ja od 14 milijuna kuna i najveći projekt na području Općine Veliko Trojstvo kreće u gradnju.

Projektom će se rekonstrui­rati i dograditi osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorija­ma, te sagraditi dječji vrtić s jaslicama (dvije vrtićke grupe po 20 djece starije od tri godine i jedna jaslička grupa za 12 djece), ukupno vrtić za 52 djece. Rekonstruk­cijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvest će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukci­ja.

će škola dobiti pet učionica, dva kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalent­nu dvoranu i prostorije za domara i spremište, a vrtić će se sastojati od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarij­a, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane objekta sve do sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Projektom će škola dobiti pet učionica, dva kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalent­nu dvoranu i prostorije za domara i spremište.

Dječji vrtić sastojat će se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarij­a, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.

– Ugovorili smo projekte u vrijednost­i 800 milijuna kuna što našu županiju čini jednim od najvećih korisnika programa Ruralnog razvoja. Ono čime se još

bavimo i u čemu je ova županija posebno dobra jesu mjere koje se odnose na poboljšanj­e temeljnih usluga u ruralnom prostoru i poboljšanj­e komunalne i društvene infrastruk­ture. Ovaj projekt je posebno vrijedan i zanimljiv zato što je integriran i obuhvaća i osnovnu školu i vrtić, a dio financira i Ministarst­vo poljoprivr­ede iz mjera Ruralnog razvoja – istaknula je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković.

Sve veći broj djece

Župan Damir Bajs istaknuo je zadovoljst­vo partnerski­m odnosom Županije i Ministarst­va te činjenicu da ta suradnja dovodi do konkretnih rezultata, poput dogradnje škole i gradnje vrtića.

– Ono što me posebno veseli je veći broj djece na ovom području, potreba za vrtićem i zajednički projekti sigurno su put za budućnost, jer bez standarda za naše stanovnike nema ni budućnosti – naglasio je župan Damir Bajs.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia