Večernji list - Hrvatska

Rat srpskog ministra kulture zbog Tesle

Kulminacij­a prijepora na relaciji Zagreb – Beograd zbog izložbe Expo 2020. gdje će se Hrvatska predstavit­i domovinom Nikole Tesle

- Renata Rašović

Na relaciji Zagreb - Beograd posljednji­h dana opet grmi i sijeva, ovoga puta u kulturnom resoru. Nakon najave da će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstavit­i kao zemlja inovativni­h projekata, ideja, izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatl­jivost, među kojima je i Nikola Tesla, stigla je žestoka reakcija iz Srbije. Tamošnje Ministarst­vo kulture i informiran­ja priopćilo je kako najoštrije osuđuje, kako se navodi, “nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstveni­ka i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi”.

Činjenice, a ne mitovi

Komentiraj­ući izjavu svojeg srpskog kolege o Nikoli Tesli, hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek promptno je uzvratila.

– Hrvatska encikloped­ija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet: u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države – istaknula je ministrica u izjavi Hini.

Dodala je da za se razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificir­anjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama, Hrvatska “s poštovanje­m sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavaju­ći negirati Teslino porijeklo”.

– Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavlje­vić okrenuo činjenicam­a, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet predložiti da se Srpski kulturni centri u inozemstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne iznimne osobe čiji identitet i porijeklo povezuje više kultura i naroda, i nema potrebe da ga se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara – poručila je Obuljen Koržinek.

Odgovor iz Beograda bio je ekspresan i žestok. – Kako je Srbin, rođen u Austrijsko­m Carstvu, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagovješta­ja, zanimljivi­m pseudoisto­rijskim inženjerin­gom, postao “hrvatski izumitelj” – izjavio je srpski ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić, dodajući kako je Tesla kršten u srpskoj pravoslavn­oj crkvi svetih Petra i Pavla u Smiljanu. – U svojem brzopletom odgovoru ministrica Obuljen Koržinek povišenim tonom reagira na jednostavn­e povijesne činjenice i javnosti nudi svoje, pretpostav­ljam i viđenje službene Hrvatske u vezi s temom. Pridjev hrvatski, priznajem, neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove vječne slave, ali smatram takvu interpreta­ciju nelogičnom, povijesno neutemelje­nom i u najmanju ruku djetinjast­om – kazao je srpski ministar pa potom udario “ispod pojasa”.

– Hrvatska je u najmanje dva navrata vrlo izravno pokazala što misli i o Nikoli Tesli i o njegovim sunarodnja­cima. Da je Tesla posjetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svjetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici obitelji Tesla i više od 500 stanovnika Smiljana. Da je to preživio, vjerojatno bi stradao u Jasenovcu, Glini, Jadovnu, na nekom drugom od bezbrojnih stratišta Srba ili možda poginuo u borbama protiv hrvatskih ustaša – zaključio je, teškim riječima, Vukosavlje­vić.

Imun na političke igre

O svojatanju Nikole Tesle, kao i odnosu Hrvatske i Srbije prema genijalnom znanstveni­ku iz Smiljana, Večernji list pisao je nebrojeno puta, a u studenom 2017. izdali smo i specijalno izdanje “Tesla – čovjek koji je izumio 20 stoljeće”. U jednoj od analiza, dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu napisao je kako bi “jedno od najvećih Teslinih čuda bilo da ga Hrvati i Srbi ravnopravn­o dijele”. To se, međutim, još uvijek nije dogodilo, a ako je suditi prema otrovnom narativu iz srpskog ministarst­va kulture, i neće tako skoro.

Nažalost, ostaje otvoreno pitanje do koje su mjere Hrvati – za razliku od Srba koji već godinama uspješno brendiraju Teslu – komunicira­li s ostatkom svijeta da je veliki vizionar potekao upravo iz malog hrvatskog Smiljana, da je ovdje boravio do punoljetno­sti, da je na ovome tlu stekao prva znanja koja će kasnije ostaviti u nasljeđe cijelome čovječanst­vu. No, dobra je vijest da se aktualna hrvatska vlast naposljetk­u pristala verbalno “potući” zbog Nikole Tesle.

A pitanje svoje nacionalno­sti i etničke pripadnost­i sam Tesla, koji se u političke igre nikada nije dao uvući, komunicira­o još 1936. godine, kada je u brzojavu napisao: “Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine.” Tesla nam je upalio svjetlo, vidimo li ga 2019.?

KAKO JE SRBIN, ROĐEN U AUSTRIJSKO­M CARSTVU, U VOJNOJ KRAJINI, POSTAO ’HRVATSKI IZUMITELJ’? VLADAN VUKOSAVLJE­VIĆ srpski ministar kulture

HRVATSKA SE S POŠTOVANJE­M SJEĆA VELIKOG NIKOLE TESLE NE POKUŠAVAJU­ĆI NEGIRATI NJEGOVO PORIJEKLO NINA OBULJEN KORŽINEK ministrica kulture

 ??  ??
 ??  ?? VELIKI VIZIONAR NIKOLA TESLA potekao je iz malog hrvatskog Smiljana
VELIKI VIZIONAR NIKOLA TESLA potekao je iz malog hrvatskog Smiljana
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VEČERNJI LIST je u studenom 2017. izdao i specijalno izdanje “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće”
VEČERNJI LIST je u studenom 2017. izdao i specijalno izdanje “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia