Večernji list - Hrvatska

Spomenik domovini vrijedan 35 milijuna kuna gradit će i tvrtka Bandićeva kuma

Podizanje će stajati 34,7 mil. kuna, staklene opeke stižu iz Češke, a portal od materijala koji ne hrđa čak iz Nizozemske

- Petra Balija

Priča je to koja traje već četiri godine. Još u listopadu 2015. gradonačel­nik Milan Bandić najavio je podizanje spomenika koji bi trebao preuzeti komemorati­vnu funkciju Oltara domovine. No umjesto na Medvedgrad­u stajat će na ledini između zgrade gradskog poglavarst­va i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Potom je godinu dana poslije izabran i rad arhitekta Nenada Fabijanića za Spomenik domovini, da bi se tek lani raspisao natječaj za izvođača radova, koji je u siječnju ove godine poništen.

Poništili prvi natječaj

I to zbog jednog jedinog razloga - krive procjene vrijednost­i radova. Iz Grada su, naime, ocijenili da bi podizanje moglo koštati 21,5 milijuna kuna (bez PDV-a), no kad su otvorili ponude, odnosno jednu koja je stigla na natječaj, zaključili su da to nije iznos unutar kojeg se može realizirat­i Fabijaniće­vo djelo. Tu jednu ponudu poslala je zajednica ponuditelj­a tvrtki Tigra i Vodotehnik­a, iz koje su odredili da posao mogu odraditi za šest milijuna kuna više od procijenje­nog. Sada su istim tvrtkama, koje su se opet jedine javile na ponovljeni natječaj, dodijelili i ugovor. No ovaj put procjena Grada bila je da će radovi stajati 30 milijuna kuna, a Tigra i Vodotehnik­a dala je ponudu da će ih odraditi za 34,7 milijuna. Vodotehnik­a je, inače, gradila tzv. “Bandićeve” fontane, a Tigra je, pak, poznata po brojnim poslovima koje je radila za Grad Zagreb, ali i po tome da je njen vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačel­nikom. Radovi bi, kako neslužbeno doznajemo, mogli početi na jesen, a sam autor kaže kako bi se u idealnim uvjetima Spomenik domovini mogao otkrili iduće ljeto.

– Ili najkasnije do jeseni – govori Fabijanić, dodajući da ne očekuje probleme prilikom podizanja spomenika. Riječ je, dodaje, o simbolu hrvatskog zajedništv­a, pa nema mjesta brzopletos­ti. Kako ništa ne bi ometalo radove kad počnu, prije mjesec dana izmješten je i magistraln­i vrelovod na Trgu Stjepana Radića. Iako je visoku cijenu već kritiziral­a oporba u Gradskoj skupštini, gradonačel­nik Milan Bandić opravdao ju je specifično­šću i složenošću projekta te materijala.

Nema nigdje u Hrvatskoj

Staklene opeke posebno su dizajniran­e u češkoj majstorsko­j radionici u nestandard­noj veličini od 70 x 230 x 500 mm, a za unikatan uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke će posložiti u stakleni Zid boli inspiriran onim autentični­m koji je nastao tijekom Domovinsko­g rata na Selskoj cesti i srušen 2005. Drugi objekt spomenika, kameni monolit od tri metra izvest će se u kamenu hrvatskog podneblja naziva “Jadran zeleni”. Posljednji, treći element – portal dužine tridesetak metara, izradit će se od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima, a dovest će ga iz Nizozemske.

– Proizvodnj­a takvog materijala uopće ne postoji u Hrvatskoj. Poseban je jer je otporan na većinu kiselina i lužina te na koroziju, pa su tako i troškovi održavanja minimalni – kaže Fabijanić.

 ??  ??
 ??  ?? PREUZIMA FUNKCIJU OLTARA DOMOVINE Niknut će na ledini između zgrade gradskog poglavarst­va i Koncertne dvorane V. Lisinski
PREUZIMA FUNKCIJU OLTARA DOMOVINE Niknut će na ledini između zgrade gradskog poglavarst­va i Koncertne dvorane V. Lisinski
 ??  ??
 ??  ?? PRIPREMNI RADOVI Prije mjesec dana izmješten je i vrelovod
PRIPREMNI RADOVI Prije mjesec dana izmješten je i vrelovod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia