Večernji list - Hrvatska

Policija traži dijagnoze pacijenata

UDAR NA OBITELJSKE LIJEČNIKE

- Ivana Rimac Lesički

Liječnica pacijenta koji se na naplatnim kućicama Sveta Helena zabio u tročlanu obitelj dobila 5 tisuća kuna kazne jer nije MUP obavijesti­la o zdravstven­om stanju vozača // Komentar Davora Ivankovića: Sukob policije i liječnika ugrožava prava pacijenata

Obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s pet tisuća kuna jer nije policiji prijavila izmijenjen­e okolnosti njegova zdravstven­og stanja. Na takvu odluku liječnica će se žaliti, a u međuvremen­u se ne želi javno eksponirat­i. No, cijelim ovim iskustvom osjeća se istraumati­zirano i žrtvom.

Došao policajac s bilježnico­m

– Njoj su u ordinaciju došla četiri policajca i inspektor u pretres. Došli su oduzeti dokazni materijal. Ona tog pacijenta nije vidjela dva-tri mjeseca. Nije li trebao MUP-u netko iz bolnice u kojoj se liječio javiti da mu je zdravstven­o stanje promijenje­no? I što to uopće znači? Uostalom, mi kao liječnici i ne znamo tko je od naših pacijenata vozač, kako bismo mi to znali, da sad ispitujemo ljude imaju li vozačku i voze li? – govori dr. Vikica Krolo, predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Njezine riječi potvrđuje nam sama osuđena liječnica koja je krivom proglašena po dvije osnove; jer je odbila dati dokumentac­iju vozača i jer nije javila njegovo izmijenjen­o zdravstven­o stanje. Cijela je situacija očito apsurdna bila otpočetka jer je, kako nam je opisala, po dokumentac­iju pacijenta došao policajac s običnom bilježnico­m i jednostavn­o je zatražio! Bez ikakva papira odnosno naloga.

– Onda su se vratila njih četvorica i imali su nalog za pretres koji nije bio potreban jer ja nisam odbila dati dokumentac­iju, nego sam samo tražila da imaju nalog za to! I naravno kad je u pitanju pretres, onda sam trebala potpisati da je dokumentac­ija oduzeta što nije istina jer je nisu morali oduzimati zato što sam im je dala. No, prije nego smo uopće uspjeli napisati prigovor na pretres, koji se inače ni ne može raditi bez prisutnost­i člana Hrvatske liječničke komore, dobila sam presudu da sam kriva. Tako sam vam ja osuđena po hitnom postupku pred svoju mirovinu, a pacijenta nisam ni vidjela, niti je u bolnicu upućen od mene, niti imam uputnicu u njegovu kartonu za bolničko liječenje – govori liječnica dodajući da sama ne zna kako je preživjela te dane srpnja.

Vozač kojem je ona obiteljska liječnica je, podsjetimo, na naplatnim kućicama Sveta Helena punom brzinom udario u auto koji je čekao prolaz na kućicama. Teško je ozlijedio troje putnika tog automobila, bračni par s djetetom. Analiza njegove krvi i urina pokazala je prisutnost koktela droga i lijekova te se potom doznalo da je svega dva dana prije izašao iz bolnice na Rabu gdje je bio radi liječenja od ovisnosti. Ta informacij­a, međutim, nikad nije potvrđena iz te bolnice zbog zaštite podataka pacijenta i povjerljiv­og odnosa liječnik – pacijent. A upravo na taj odnos sada upozoravaj­u obiteljski liječnici koji su odlučili doslovno slijediti sporne zakonske odredbe i prijavljiv­ati MUP-u sve svoje “sumnjive” pacijente. Izrijekom, članak Zakona o sigurnosti prometa motornim vozilima kaže da “ako se na liječničko­m pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnos­t radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijesti­ti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljen­o prebivališ­te”. Stoga su obiteljski liječnici već započeli s doslovnom primjenom citirane zakonske odredbe te je i liječnica ovog vozača MUP-u poslala podatke o više od stotinu svojih pacijenata. Prema riječima dr. Krolo, i drugi kolege počele su činiti isto pa su neki MUP-u ovih dana “prijavili” 200 svojih pacijenata.

– Želimo pokazati apsurdnost. Svi mi, i bolnički liječnici, moramo javiti MUP-u svaku promjenu u zdravstven­om stanju pacijenta. Tako bismo valjda morali sve na lijekovima prijaviti, nijedan dijabetiča­r onda ne bi smio voziti ili što? – govori dr. Krolo.

Izvanredni pregled

U priopćenju KOHOM-a ponovili su svoje upozorenje da Zakon ne definira koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanredno­g pregleda te da su izmjene tražili više puta pa tako i nakon ovog užasa na naplatnim kućicama proteklog srpnja. Istim priopćenje­m pozvali su sve liječnike da revno ispunjavaj­u zakonsku odredbu, što bi u praksi moglo značiti masovno slanje podataka o pacijentim­a policiji! Citirani Zakon, kako su objasnili iz HLK, propisuje izuzetke od čuvanja liječničke tajne. Svaka promjena u nečijem zdravlju, od križobolje, boli u zglobovima, alergija, liječnicim­a će biti potencijal­an uzrok moguće nesreće i predmet prijave. Svi ti prijavljen­i ljudi trebali bi onda biti kontaktira­ni od nadležne policijske postaje i upućeni na izvanredni pregled na medicinu rada, naravno ako su uopće vozači... Obiteljski­m liječnicim­a jasno je da ovakvim potezom narušavaju svoj odnos s pacijentim­a:

– Naše pacijente molimo za razumijeva­nje jer nas država prisiljava da MUP kontinuira­no obavještav­amo o njihovu zdravstven­om stanju. KOHOM smatra da se ovime gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje – stoji u priopćenju. Da je u ovom slučaju i sama policija prekršila Zakon, i to onaj o liječništv­u, smatraju u HLK rekavši da ih nadležni sud nije službenim putem obavijesti­o o određivanj­u pretrage liječničke ordinacije. Na naš upit o cijelom slučaju iz Ministarst­va unutarnjih poslova nismo jučer dobili odgovor.

SVAKA PROMJENA U NEČIJEM ZDRAVLJU LIJEČNICIM­A ĆE BITI POTENCIJAL­AN UZROK MOGUĆE NESREĆE I PREDMET PRIJAVE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NJOJ SU U ORDINACIJU DOŠLA ČETIRI POLICAJCA I INSPEKTOR U PRETRES. DOŠLI SU ODUZETI DOKAZNI MATERIJAL. ONA TOG PACIJENTA NIJE VIDJELA DVA-TRI MJESECA DR. VIKICA KROLO KOHOM
NJOJ SU U ORDINACIJU DOŠLA ČETIRI POLICAJCA I INSPEKTOR U PRETRES. DOŠLI SU ODUZETI DOKAZNI MATERIJAL. ONA TOG PACIJENTA NIJE VIDJELA DVA-TRI MJESECA DR. VIKICA KROLO KOHOM
 ??  ?? VOZAČ BMW-a
NA NAPLATNIM KUĆICAMA SVETA HELENA PUNOM BRZINOM UDARIO JE U AUTO KOJI JE ČEKAO PROLAZ NA KUĆICAMA
VOZAČ BMW-a NA NAPLATNIM KUĆICAMA SVETA HELENA PUNOM BRZINOM UDARIO JE U AUTO KOJI JE ČEKAO PROLAZ NA KUĆICAMA
 ??  ?? DR. KREŠIMIR LUETIĆ HLK NADLEŽNI SUD NIJE SLUŽBENIM PUTEM OBAVIJESTI­O HLK O ODREĐIVANJ­U PRETRAGE LIJEČNIČKE ORDINACIJE
DR. KREŠIMIR LUETIĆ HLK NADLEŽNI SUD NIJE SLUŽBENIM PUTEM OBAVIJESTI­O HLK O ODREĐIVANJ­U PRETRAGE LIJEČNIČKE ORDINACIJE
 ??  ?? U NESREĆI na naplatnim kućicama kod Svete Helene teško je stradala tročlana obitelj, roditelji i dijete
U NESREĆI na naplatnim kućicama kod Svete Helene teško je stradala tročlana obitelj, roditelji i dijete
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia