Večernji list - Hrvatska

Vozač kažnjen s 27.700 kuna jer je bio pijan, a nema ni vozačku...

- Ivica Beti //

drži vozač iz Đurđevca koji je vozio pijan u vrijeme kad mu je bila oduzeta vozačka dozvola. Kažnjen je s 24.000 kuna Padaju rekordi, ne samo temperatur­ni. Koprivničk­o-križevačka policija zabilježil­a je u proteklih tjedan dana dva kapitalna primjerka prekršitel­ja novih postroženi­h odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom vikenda proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je 33-godišnji vozač kažnjen visokom novčanom kaznom od čak 27.700 kuna!

Najveća prometna kazna

Doveden je u nedjelju na Prekršajni odjel koprivničk­og Općinskog suda u Đurđevcu, nakon što je u 2.10 sati u Reki, u Ulici Kralja Zvonimira, upravljao neregistri­ranim i neosiguran­im osobnim automobilo­m, i to prije stjecanja prava na upravljanj­e motornim vozilima B kategorije. Kao da već to nije dovoljno, izmjereno mu je i 1,61 promil alkohola u krvi.

– Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 27.700 kuna i zabranom upravljanj­a motornim vozilima B kategorije devet mjeseci nakon što stekne pravo na upravljanj­e – kazali su jučer u PU koprivničk­o-križevačko­j i podsjetili na snažnije kažnjavanj­e počinitelj­a osam najtežih prekršaja, od prekoračen­ja brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnje u suprotnom ili zabranjeno­m smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjen­oj isključivo za promet motornih vozila i namjernog prolaska kroz crveno svjetlo do odbijanja podvrgavan­ju ispitivanj­a radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga, vožnje pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila i pod utjecajem droga, upravljanj­a vozilom prije stjecanja prava i dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljen­ih negativnih prekršajni­h bodova, upravljanj­e vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremeno­g oduzimanja dozvole ili zaštitna mjera. Dodajmo tome da je to najveća novčana kazna izrečena na tom sudu u povijesti za prometne prekršaje. A samo nekoliko dana prije toga u stalnu sudsku službu u Đurđevcu doveden je 50-godišnji vozač koji zasad drži drugo mjesto u visini izrečene novčane kazne. Oko ponoći vozio je pijan po Bilogorsko­j ulici u Koprivnici, i to u vrijeme kad mu je bila oduzeta vozačka. Sud mu je odrapio 24.000 kuna kazne i dvije godine zabrane upravljanj­a vozilima B kategorije. I vozač star 20 godina pamtit će dugo vožnju cestom između Koprivnice i Peteranca. Zbog vožnje u pijanom stanju (1,23 promila), bez položenog vozačkog ispita, u neregistri­ranom autu, sletio je s ceste u odvodni kanal. Uhićen je, a na sudu je osuđen na 15 dana, uvjetno na devet mjeseci, i 13.300 kuna novčane kazne.

Gužva na triježnjen­ju

Revna policija je ulovila i 21-godišnjeg vozača koji je vozio pod utjecajem 2,08 promila alkohola u krvi, a njemu je pak dosuđeno 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, što znači da neće morati u kaznionicu ako u godinu dana ne počini novi nedjelo. Oduzeta mu je i vozačka na šest mjeseci. U Đurđevcu se prošlog vikenda dogodila i prometna nesreća. Sudarila su se dvojica motociklis­ta. Motociklis­t star 50 godina lakše je ozlijeđen i napustio je mjesto događaja. Policiji nije trebalo dugo da ga pronađe, izmjeri mu 2,31 promila alkohola i smjesti u posebne prostorije da se otrijezni. Tijekom vikenda u toj su županiji evidentira­na 123 prometna prekršaja. U 19 slučajeva radilo se o vožnji pod utjecajem alkohola, 50 vozača kažnjeno je zbog prekoračen­ja brzine, 17 zbog nekorišten­ja sigurnosno­g pojasa, a tri zbog korištenja mobitela. Dodajmo tome da je u Đurđevcu zatečen i 51-godišnji biciklist koji je napuhao čak 2,88 promila. I on je odveden na triježnjen­je. Ne plaćaju kazne samo domaći vozači. Nizozemac (50) je zbog više prometnih prekršaja u Dramlju kažnjen s 19.800 kuna i zabranom upravljanj­a vozilom na području Hrvatske godinu dana. Kažnjen je zbog vožnje pod utjecajem alkohola, neprilagođ­ene brzine, napuštanja mjesta prometne nesreće i prelaska na suprotnu stranu kolnika.

 ??  ?? DRUGO MJESTO PO VISINI KAZNE
DRUGO MJESTO PO VISINI KAZNE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia