Večernji list - Hrvatska

“Šaljete pogrešne poruke u javnost”

Mostov zastupnik Robert Podolnjak pisao šefu Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću zbog nesazivanj­a izvanredne sjednice Sabora

- Petra Maretić Žonja

Zbog nesazivanj­a izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravlja­lo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, Most nezavisnih lista jučer je ponovno uputio dopis predsjedni­ku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. U pismu koje potpisuje Robert Podolnjak traži se da se Ustavni sud žurno i bez odgode očituje o zahtjevu oporbenih zastupnika, a vezano za zaključak Odbora za Ustav prema kojemu predsjedni­k Sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja ministru od 15.07. do 15.09., u vrijeme dok Sabor ne zasjeda redovito.

Troje protiv jednoga

U Mostu drže da je donošenjem takvog zaključka odbora došlo do bitne povrede Ustava jer se rasprava i glasovanje o povjerenju Kujundžiću mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru, a što se pak dogodilo 22. srpnja. U prilog tome Podolnjak je Šeparoviću naveo i mišljenja još dvojice ustavnih stručnjaka koji misle jednako. I to Đorđa Gardašević­a i Mate Palića koji drže da je ovo situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora, odnosno rasprava i glasanje o povjerenju ministru najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. No profesoric­a Sanja Barić drži suprotno – da oporba, ako nema većinu zastupnika kao predlagača izvanredne sjednice – ne može sazvati izvanrednu sjednicu dok Sabor ne počne redovito zasjedati, bez obzira na temu.

Podolnjak podsjeća i na to da predsjedni­ca Republike nije na traženje zastupnika zatražila sazivanje izvanredne sjednice Sabora, u skladu s člankom 79., stavkom 2. Ustava, ali i da je Ustavni sud već priopćio kako postupa isključivo na vlastitu inicijativ­u kada i ako ocijeni da je to potrebno te će tako biti i u ovom slučaju. Takvim odgovorom, navodi Podolnjak, Ustavni sud šalje pogrešne poruke u javnost – da nije riječ o važnom ustavnopra­vnom pitanju, odnosno da zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka nisu toliko važni da bi Ustavni sud trebao hitno održati sjednicu.

– Ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stanu parlamenta­rne većine i Vlade, jer propuštanj­em da se očitujete o zahtjevu oporbe, dopuštate da prođe ustavni rok od 30 dana u kojem Hrvatski sabor mora raspraviti i glasati o povjerenju ministru Kujundžiću – piše Podolnjak.

Vlast dopušta trakavicu

U Ustavnom sudu neslužbeno se čuje da će se oni o cijelom slučaju oglasiti i iznijeti svoj stav, ali to se vjerojatno neće dogoditi do 22. kolovoza, kada ističe rok od 30 dana otkada je Most i uputio zahtjev za smjenu. Što će Ustavni sud na kraju odlučiti, u ovom je trenutku nepoznanic­a, ali naš izvor iz Ustavnog suda kaže kako bi svaka pametna vlast sazvala izvanrednu sjednicu sama te ne bi sebi dopustila trakavice i političku štetu koja proizlazi iz svega ovoga.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da u Mostu nemaju namjeru tražiti pomoć predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović drugi put.

– To nema smisla. Predsjedni­ca se očito ne želi zamjerati HDZ-u i ići do kraja. Napadala je Kujundžića i skuplja jeftine političke bodove, a kada je nešto mogla napraviti nije htjela – podsjeća Grmoja.

IZVOR IZ USTAVNOG SUDA KAŽE DA ĆE SE ONI OČITOVATI, ALI NE PRIJE 22.8.

NIKOLA GRMOJA: PRESJEDNIC­A SE OČITO NE ŽELI ZAMJERITI HDZ-u

 ??  ?? ZAHTJEV MOSTOVIH ZASTUPNIKA Na sjednici bi se raspravlja­lo o opozivu ministra Milana Kujundžića
ZAHTJEV MOSTOVIH ZASTUPNIKA Na sjednici bi se raspravlja­lo o opozivu ministra Milana Kujundžića
 ??  ??
 ??  ?? KRISTJAN STANIČIĆ, direktor Hrvatske turističke zajednice
KRISTJAN STANIČIĆ, direktor Hrvatske turističke zajednice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia