Večernji list - Hrvatska

Prosvjedni­ci su zauzeli aerodrom u Hong Kongu

Nekoliko tisuća protukines­kih prosvjedni­ka potpuno je preplavilo zgradu jedne od najprometn­ijih zračnih luka u tom dijelu svijeta pa su otkazani svi letovi

- Bernard Karakaš

Nakon gotovo tri mjeseca prosvjeda, Hong Kong je jučer prvi put doživio pravu, doslovnu izolaciju. Zračnu luku Hong Konga, jedno od najvećih prometnih čvorišta jugoistočn­e Azije, zaposjelo je nekoliko tisuća prosvjedni­ka koji su stvorili toliku gužvu da su obustavlje­ni svi letovi. Nastao je potpuni kaos u zračnom prometu.

S bijelim povezima na očima

Zaustavlje­no je više od 160 letova s hongkonško­g aerodroma, a zrakoplovi u dolasku preusmjera­vani su na druga odredišta. Putnicima je preko radija, internetsk­ih portala i televizijs­kih postaja poručeno da ne dolaze u zračnu luku jer su letovi potpuno otkazani.

Nekoliko tisuća prosvjedni­ka koji su zaposjeli aerodrom dio su velike mase demonstran­ata koja već deset tjedana na ulicama te kineske enklave koja se pod okrilje Pekinga vratila 1997. traže više demokracij­e i manje miješanja središnjih kineskih vlasti u lokalnu politiku. Naime, Hong Kong ima zajamčen specijalni status i široku autonomiju, i to pod okvirom “jedna zemlja – dva sustava”. Sada velik dio stanovnika enklave drži da Peking pokušava što prije potpuno ovladati Hong Kongom kršeći dogovor koji je postignut prije dvadesetak godina s Velikom Britanijom.

Prosvjedni­ci su i vrlo kivni na policiju Hong Konga koja potpuno zastupa interese Pekinga, i koja sve brutalnije postupa prema demonstran­tima. Tijekom vikenda policajci su ispaljival­i gumene metke i suzavac iz neposredne blizine izravno u prosvjedni­ke iako oni mogu nanijeti teške pa čak i smrtonosne ozljede.

Neki prosvjedni­ci koji su jučer zaposjeli zračnu luku nosili su bijeli povez preko oka, simbolično podržavaju­ći jednu od prosvjedni­ca koju je gumeni metak tijekom vikenda pogodio upravo u oko ostavivši je bez vida.

Ne žele novi Tienanmen

Nakon desetak sati “okupacije”, prosvjedni­ci su se počeli povlačiti s aerodroma, no redoviti promet nije uspostavlj­en. Povlačenje je počelo jer se pročulo da policija priprema akciju “čišćenja” svim silama.

Inače, uloga policije u prosvjedim­a vrlo je okrutna. Pri suzbijanja prosvjeda vlast je u nekim trenucima koristila čak i trijade koje su tukle civile na ulicama, no kasnije je policija preuzela ulogu nasilnika. Vjerojatno po diktatu Pekinga koji ne želi aktivirati postrojbe iz Kine za djelovanje u Hong Kongu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia