Večernji list - Hrvatska

DW: Posljednji čin drame Mostarskog teatra mladih

-

Na ulazu u Mostarski teatar mladih (MTM), Faris Količić u staklenku ubacuje novac od svog džeparca. On ima 17 godina i član je glumačke družine ove nadaleko poznate mostarske kazališne institucij­e. Teglica s novcem nije kazališni rekvizit. Novac je dobrovolja­n prilog i umjesto naplaćivan­ja ulaznica, on je namijenjen spašavanju ovog teatra koji djeluje više od 45 godina. I koji je pronio ime Mostara diljem svijeta.

– Ako nestane MTM-a, to će značiti i nestanak ideje koju su živjele generacije Mostara kroz kazališne predstave, rušeći društvene norme podjela u podijeljen­om društvu – kaže ovaj mladi Mostarac. Nada se da će MTM preživjeti i ovu tešku životnu epizodu kojih nije bilo malo kroz tijekom 45 godina postojanja. Ipak, kako sada stvari stoje, 61. izvedba predstave “Presuda – tiha likvidacij­a”, redatelja i osnivača MTM-a daleke 1974., Seada Đulića mogla bi biti i posljednja predstava na kazališnim daskama Memorijaln­e scene 2532 u Mostaru, kulturne institucij­e koja se jedina samostalno financira. – Nadam se da ovo nije kraj. Mi smo postali “incident” jer govorimo o Mostaru, građanima Mostara, Bosni i Hercegovin­i... Nacija nam nije profesija i zato smo dobili “recept za likvidacij­u”, kaže direktor MTM-a Sead Đulić za DW. On objašnjava kako u gradu Mostaru, u čijem istočnom i zapadnom dijelu postoje i kazališta i pozorišta te tako i prešutna podjela kulturnih institucij­a na “naše i vaše”, očito nema mjesta za Mostarski teatar mladih: – Duga, 45-godišnja tradicija postojanja i tisuće mladih koji su prošli kroz teatar i sad su zvijezde svjetskih scena, brojna gostovanja od Singapura, Hong Konga, Egipta, Jordana Izraela do SAD, Kolumbije..., gdje je MTM prenosio pozitivnu priču iz Mostara, nije bila dovoljna da se MTM uvrsti niti u jedan strateški dokument za razvoj kulture. I to u gradu koji se kandidirao za Europsku prijestoln­icu kulture 2024. – sažima Đulić.

Ako i nema podrške vlade, stižu poruke podrške kolega iz cijelog svijeta, među njima i od Hrvatskog centra za dramski odgoj iz RH. Kroz mostarski teatar mladih prošli su naraštaji mladih. Neki od njih su danas “obični ljudi”, liječnici, političari, profesori... Neki su pak postali poznata imena kazališnih dasaka kao što su Tea Alagić, Ena Laković, Dragan Despot, Marijo Drmać, Belma Lizde, Robert Pehar, Vedran Vilogorac, Velimir Pšeničnik Njirić, Nebojša Kundačina, Silvana Vučić, Maja Zećo... Za kraj, možda je najbolje citirati apel profesora Sveučilišt­a u Mostaru Mile Lasića nakon vijesti o gašenju ove kultne kulturne institucij­e: – Ima li itko u Mostaru da se barem stidi zbog gorke sudbine MTM-a?

 ??  ?? IZ PREDSTAVE “Njegove tri sestre” Mostarskog teatra mladih
IZ PREDSTAVE “Njegove tri sestre” Mostarskog teatra mladih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia