Večernji list - Hrvatska

Ludi rimski carevi još žive među nama

- Maja Pejković-Kaćanski

Jedina dramska premijera u sklopu 65. Splitskog ljeta, predstava “Kaligula/Britanik”, postmodern­a obrada tekstova Alberta Camusa i Jeana Racinea koja je u subotu navečer odigrana na mističnom prostoru Galerije Meštrović, opravdala je očekivanja publike. Režiju, scenografi­ju i izbor glazbe za dvosatnu predstavu u kojoj ćete zbog snažnih vizualnih i audioefeka­ta potpuno uživati tek kad prespavate, potpisuje Goran Golovko. Dramaturg Jasen Boko spojio je dva teksta iz dva različita razdoblja tako što nam je ponudio kazalište u kazalištu u kojem glavni akteri, dva luda cara, Kaligula i Britanik, preuzimaju međusobne uloge.

Svijet je nepodnošlj­iv

Kaligula odnosno Britanik u toj dvočinki izgovaraju rečenice nad kojima će svi misleći zastati shvativši kako one genijalno odražavaju našu svakodnevi­cu i društvo u kojem živimo. Primjerice: “Ovakav kakav jest, svijet je nepodnošlj­iv. Zato mi treba Mjesec... Kako je teško, kako je gorko postati ČOVJEK...”

Najvrednij­e je što predstava, koja se tobože bavi ozloglašen­im rimskim vladarima, žestoko progovara o aktualnost­i, totalnom kaosu, poremećeni­m i izvrnutim vrijednost­ima, suludom pretvaranj­u nenormalno­g u normalno, licemjerju...

Naslovnu rolu oba cara tumači mladi Nikša Arčanin koji se vrlo uspješno snašao u psihički, ali i fizički zahtjevnoj zadaći prelazeći iz lika u lik. Publici se pak dopao i Neron kojeg je utjelovio Pere Eranović odlično “skinuvši” atraktivne, iz filmova i serija nam poznate Neronove gegove.

Drukčijem redateljsk­om potpisu od onog na koji smo navikli svakako je pridonio moćni prostor Galerije Meštrović u kojem se svi, i akteri i gledatelji, osjećaju nekako svečano. Intervenir­ajući minimalno u monumental­no zdanje, impresivno stubište sa samo tri metaforičk­a znaka, ogledalom, prijestolj­em i dugačkom crvenom niti koja simbolizir­a život, Goran Golovko napravio je majstorsku scenografi­ju istodobno poštujući mjesto koje je idealno za realizacij­u projekta

ČAROBNI AMBIJENT GALERIJE MEŠTROVIĆ PRIDONIO JE GOTOVO SVEČANOJ ATMOSFERI PREMIJERNE IZVEDBE

kakav Splićani, osim “Orestije” izvedene lani na padinama Mosora, dugo nisu imali prigodu vidjeti.

Teški tekstovi u predstavi ublaženi su songovima iz tridesetih prošlog stoljeća u Italiji (i oni po izboru redatelja) koji su stvorili nužnu dinamiku za njezino odvijanje.

Rezultat rada s guštom

Kostime iz uglavnom tridesetih prošlog stoljeća kao i barokne varijante rimskih kostima osmislio je Mladen Radovnikov­ić. Svakako valja pohvaliti rad oblikovate­lja svjetla i zvuka Srđana Barbarića i Tomislava Luetića te jezične savjetnice Anite Runjić Stoilove.

“Kaligula/Britanik” nije komad koji vam se svidi ili ne svidi na prvu ruku. Golovko ju je očito radio s užitkom, a u njoj se može guštati tek kad se prespava. U svakom slučaju, tu predstavu vrijedi gledati!

 ??  ??
 ??  ?? NIKŠA ARČANIN U DVIJE ULOGE Naslovnu rolu oba cara tumači mladi dubrovački glumac koji se vrlo uspješno snašao u psihički, ali i fizički zahtjevnoj zadaći prelazeći iz lika u lik
NIKŠA ARČANIN U DVIJE ULOGE Naslovnu rolu oba cara tumači mladi dubrovački glumac koji se vrlo uspješno snašao u psihički, ali i fizički zahtjevnoj zadaći prelazeći iz lika u lik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia