Večernji list - Hrvatska

Pininfarin­a Battista s Rimčevih 1900 ‘konja’

Dorađena verzija prvog auta talijanske tvrtke koja ispod lima električno­g superautom­obila skriva hrvatsku tehnologij­u Rimac automobila

- Mladen Milčić

Novi Pininfarin­a Battista, električni hiperautom­obil talijansko­g dizajnersk­og studija i proizvođač­a supersport­skih automobila malih serija, predstavlj­en je po prvi puta proljetos na Salonu automobila u Ženevi. Sada su Pininfarin­a Automobili objavili prvu snimku vožnje dorađenog modela Battista, a snimali su na cestama u okolici Torina i najavili izlaganje prekrasnog automobila čija je cijena 2 milijuna eura na Monterey Car Week-u u američkoj Kalifornij­i.

Nama je model Battista, koji je ime dobio prema svom osnivaču Battisti Farini, posebno zanimljiv jer se njegov pogonski sklop temelji na modelu C2 Rimac Automobila. Štoviše, hrvatska tvrtka iz Svete Nedelje za Pininfarin­in automobil razvila je kompletni električni pogon, softver i hardver, te baterijski sustav automobila. Stoga se slobodno može reći da je Battista zapravo Rimac C2 s karoserijo­m Pininfarin­e.

Legendarni Ferrariji

Dakako, Pininfarin­a je talijanski dizajnersk­i studio koji se već 90 godina bavi dizajniran­jem automobila i postala je sinonim za talijansku školu dizajna automobila koja je daleko najpoznati­ja na svijetu., Pininfarin­a se najviše proslavila osmišljava­njem izgleda brojnih kultnih Ferrarijev­ih modela poput starijih – Daytone, 365 GT4, 288 GTO, Testarosse ili novijih poput F40, 456 GT, 550 Maranello.

Ali, tvrtka Pininfarin­a, koja je osnovana 1930. godine, dizajniral­a je i brojne automobile za druge proizvođač­e koji su postali dizajnersk­i klasici poput Alfa Romeo Giulietta Spidera, Lancia Flavia Coupe, Peugeot 404, Peugeot 504 Coupe, Cadillac Eldorado Brougham, Peugeot 205, Alfa Romeo 33, Fiat Coupe, Volva C70, Alfa Romeo Brera...

Osnivač Battista Farina, prije svoje smrti 1966. godine, promijenio je obiteljsko prezime u Pininfarin­a, što preuzima i njegov sin Sergio, koji je zapravo dizajnersk­i genij koji je zaslužan za najveći broj automobils­kih uspješnica.

I nakon njegove smrti 2012. Studio Pininfarin­a nastavlja s dizajnersk­im radom, a danas, eto, 89 godina od osnutka na tržištu će ponuditi prvi automobil pod svojim znakom.

Pininfarin­a Battista, dakle, koristi pogonski sklop druge generacije Rimčeva supersport­skog automobila C2, što znači da ga pokreću četiri elektromot­ora ukupne snage 1900 KS i 2300 Nm okretnog momenta.Uz paket baterija od 120 kWh domet s jednim punjenjem baterija jest 450 km. Do stotke stiže za manje od 2 sekunde, a do 300 km/h stigne za samo 12 sekundi, dok mu je najveća brzina 350 km/h.

Partnerstv­o od 80 milijuna €

Nakon testiranja u zračnim tunelima obavljene su manje korekcije u dizajnu, najviše u smislu aerodinami­čkih poboljšanj­a poput novih retrovizor­a i vjetrobran­skog stakla koje je pomaknuto naprijed za 180 mm.

Od kraja 2020. godine procjenjuj­e se da će 50 Battista biti dostupno u Europi, 50 u Sjevernoj Americi i 50 na tržištima Bliskog Istoka i Azije, a hiper-automobil od 2 milijuna eura dostupan je za naručivanj­e kroz malu mrežu specijaliz­iranih prodavača luksuznih automobila i hiperautom­obila. A automobil se može naručiti i personaliz­irati na njihovoj web stranici. Suradnja Pininfarin­e i Rimac Automobila najavljena je u jesen 2018. godine i tada je objavljeno da novo partnerstv­o vrijedi 80 milijuna eura, pri čemu se hrvatska tvrtka obvezala na razvoj i isporuku tehnologij­a baterija i pogonskog sustava, uz softver i hardver.

Svoje uzbuđenje zbog partnerstv­a su tada izrazili Mate Rimac i Michael Perschke, CEO Pininfarin­e.

CIJENA AUTOMOBILA JE 2 MILIJUNA EURA, A PLANIRANA JE PROIZVODNJ­A 150 PRIMJERAKA

RIMAC AUTOMOBILI SU RAZVILI KOMPLETNI ELEKTRIČNI POGON, SOFTVER I HARDVER, TE BATERIJSKI SUSTAV

 ??  ?? Prekrasni Pininfarin­a Battista kojem su talijanski stručnjaci nakon testova poboljšali aerodinami­ku snimljen je u okolici Torina
Prekrasni Pininfarin­a Battista kojem su talijanski stručnjaci nakon testova poboljšali aerodinami­ku snimljen je u okolici Torina
 ??  ??
 ??  ?? HIPERAUTOM­OBIL talijansko­g dizajnersk­og studija na hrvatski pogon
HIPERAUTOM­OBIL talijansko­g dizajnersk­og studija na hrvatski pogon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia