Večernji list - Hrvatska

Odličan hibridni prijelaz s klasičnih prema električni­m automobili­ma

A trebate prostran auto s velikim ukupnim dosegom, budite spremni izdvojiti 321.549 kuna za testirani Mitsubishi Outlander PHEV Intense

- Ivan Cvetković

Mitsubishi već neko vrijeme nudi veliki SUV model Outlander u PHEV izdanju, a za ovu je godinu taj model dobio redizajnir­ano, tehnički dorađeno izdanje. Outlander PHEV za pogon koristi sklop 2,4-litrenog benzinskog modela od 135 KS i dva elektromot­ora. Jedan je smješten sprijeda, a riječ je o izvedbi od 82 KS i 137 Nm maksimalno­g okretnog momenta, te je zapravo generator. Straga je nešto snažniji elektromot­or od 95 KS i 195 Nm. Sklop je to koji djeluje dosta dobro, bez nekih iznenadnih situacija. Uz potpuno napunjenu 13,8 kWh litij-ionsku bateriju napona 300 V, putno računalo pokazuje doseg do 57 kilometara. Za skeptike, provjerili smo je li to moguće. Da, uspjeli smo postići navedeni doseg. Doduše u vrijeme kada nije bilo potrebno koristiti klima-uređaj. Uz uključeni klima-uređaj doseg se smanjuje za barem sedam kilometara.

Na kućnu utičnicu 5,5 sati

Da se 80 posto baterije napuni na brzoj punionici (50 kW) uz CHAdeMO priključak potrebno je malo više od pola sata. Tada se punjenje prekine, a želite li napuniti bateriju do kraja trebate ponoviti postupak priključen­ja na punionicu te pričekati dodatnih 15-ak minuta. Za korištenje obične javne punionice potrebno je kupiti dodatni kabel (3649 kn), a tu treba oko 3,5 sata da se baterija u potpunosti napuni. Kućna utičnica iziskuje barem 5,5 sati. Za što veću učinkovito­st potrebno

Da se 80% baterije napuni na brzoj punionici (50 kW) uz CHAdeMO priključak, potrebno je malo više od pola sata. Za punjenje do kraja treba još 15 minuta

PUTNIČKA KABINA OUTLANDERA PHEV JE PROSTRANA I UDOBNA, UZ 463 LITRE PRTLJAŽNIK­A

je vozačevo sudjelovan­je u vožnji te igranje s jačinom rekuperaci­jskog kočenja pomoću polugica smještenih iza upravljača vozila odnosno putem B moda na ručici mjenjača.

2,4-litreni benzinac sa 135 KS

Kad se baterija potpuno potroši, do izražaja dolazi 2,4-litreni benzinac od 135 KS čija se potrošnja u gradu kreće oko sedam litara, a na autocesti može biti i veća od 15 litara. Putnička kabina je prostrana i udobna, uz 463 litre prtljažnik­a. Iako osnovni, Intense paket opreme nudi zavidnu razinu luksuza. Početna cijena je 312.900 kuna, a tome valja dodati još 5000 kuna za metalik boju te 3649 kn za dodatni kabel.

 ??  ?? PUNJENJE NA BRZOJ PUNIONICI 45 MINUTA
PUNJENJE NA BRZOJ PUNIONICI 45 MINUTA
 ??  ??
 ??  ?? MITSUBISHI OUTLANDER PHEV INTENSE Uz potpuno napunjenu 13,8 kWh litijionsk­u bateriju napona 300 V, putno računalo pokazuje doseg do 57 kilometara. Uspjeli smo postići navedeni doseg, ali bez korištenja klima-uređaja.
MITSUBISHI OUTLANDER PHEV INTENSE Uz potpuno napunjenu 13,8 kWh litijionsk­u bateriju napona 300 V, putno računalo pokazuje doseg do 57 kilometara. Uspjeli smo postići navedeni doseg, ali bez korištenja klima-uređaja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia