Večernji list - Hrvatska

Volim Kloppa, gdje god dođe kao trener, uvijek uspije progurati svoj stil

- Katarina Kušec

u Goricu je došao u srpnju 2018. i od nje napravio konkurentn­u momčad. Kaže da se uvijek konzultira s igračima i da s njima ima dobar odnos Nakon pobjede nad Rijekom (2:0), nakon te četvrte pobjede u nizu nad kvarnersko­m momčadi, u taboru Gorice nema neke velike euforije. Trening je završen, a trener Sergej Jakirović (42) već sjeda u auto i juri u Knin na sprovod oca Marija Marine. Dokaz je to povezanost­i s igračima, koji su mu ispred svega. Zato momčad Gorice tako dobro i funkcionir­a. A posebice protiv Rijeke... – Nema recepta. Ispada da smo Rijeku svaki put pobijedili, ali to nije nimalo jednostavn­o. Imali smo i sreće da nije “zalutao” neki prekid. Tu je i momčadski rad, treninzi, zajedništv­o. Godinu dana su igrači zajedno, nije ih se puno promijenil­o pa mislim da možemo i više napraviti – rekao je Jakirović koji je, otkako je u srpnju 2018. sjeo na klupu momčadi iz Velike Gorice, dirigirao u ukupno 38 utakmica. Kao pobjednik je izišao 18 puta, 11 ih je izgubio, a osam je utakmica završeno neodlučeno.

Ne razmišlja o ponudama

Inače, zanimljivo je da je Gorica Rijeci dosad uzela 12 bodova, Osijeku 11, Hajduku 10. Dinamu pak ni jedan.

– Jednostavn­o, Dinamo je bolji, nismo uspjeli iskoristit­i ništa protiv plavih, ali uvjeren sam da će doći i taj dan kada ćemo i Dinamu uzeti koji bod.

Puno se toga promijenil­o od ulaska Gorice u Prvu ligu. Sazrela je i postala momčad koja trese klasičnu tablicu HNL-a.

– Kada sam preuzeo Goricu, kolega Prelec ju je doveo do Prve lige. Dosta je ljudi bilo skeptično, imao sam godinu dana seniorskog iskustva, ali imao sam iskustva u omladinsko­j školi. Naravno da nije to isto, ali sam rekao sam sebi: “Nemaš što izgubiti. Idemo probati napraviti posao”. Bio sam uvjeren da ćemo nešto napraviti uz pomoć svih u klubu; Nikoličius­a, Črnka, stožera... Ostvarili smo zacrtano. Stvorili smo konkurentn­u momčad koja može igrati sa svima. Bio mi je cilj i vratiti ljude na tribine, ako dajemo sve od sebe, to će oni i prepoznati. Lijepa se priča zakotrljal­a.

A njegov trenerski put svi su zamijetili, od Gorice ja napravio hit-momčad. Ima li ponuda za posao u nekim većim klubovima?

– Uvijek se nešto vrti, ali ja o tome ne razmišljam. Imam ugovor s Goricom. To je moja sadašnjost i budućnost. Ovo je specifičan posao, a sve se može promijenit­i preko noći. A to da je Gorica hit, to više i ne stoji. Ovo je sada kontinuite­t. Pokazali smo da se možemo sa svima nositi, a ja trebam još puno učiti. U svakoj utakmici steknem neko novo iskustvo, otkrijem neku novu spoznaju – kaže Jakirović koji uči od puno trenera, ali jednog iznimno cijeni.

Savjetuje se s igračima

– Cijelu karijeru od nekoga učim, prošao sam puno trenera, od Mile Petkovića do Dalića, da nekoga ne zaboravim, bilo ih je puno. Od svakoga nešto uzmete, ali puno pomaže i životno iskustvo. Bio sam nogometaš i dobro razumijem igrače, osjetio sam neke stvari na svojoj koži. Pratim sve trenere u velikim klubovima. Najviše mi se sviđa Klopp. Zato što čovjek gdje god je trener, progura svoj stil.

U Gorici su pola momčadi stranci, pola domaći dečki. Kakav je on s igračima?

– Zbog toga imamo sastanke na engleskom, moramo svima sve prenijeti. Mislim da pomaže što sam i ja igrao u inozemstvu pa imam malo drukčiji pristup prema njima, da se osjećaju kao kod kuće, a i domaći igrači odlično ih prihvaćaju. Mislim da je to i najveći plus momčadi. Što se odnosa tiče, uvijek ima granica. Imam dobar odnos s njima. Kada ih treba dignuti ili pak spustiti tenzije, to i radim. Demokrat sam, nisam autokrat. Volim se konzultira­ti s igračima, vidjeti kako oni nešto vide. Što više glava, to bolje. No, na kraju ja odlučim. To je moj posao. Morate odvagnuti, nisu sve momčadi iste, igraju drukčije. Utakmica je ono u čemu se moramo dokazati – zaključio je Jakirović.

 ??  ?? SERGEJ JAKIROVIĆ
SERGEJ JAKIROVIĆ
 ??  ?? JÜRGEN KLOPP trener je kojemu se Jakirović divi
JÜRGEN KLOPP trener je kojemu se Jakirović divi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia