Večernji list - Hrvatska

Blanka mu bila kapetanica, a on je Sari bio sportski uzor

Atletika Andreas Thorkildse­n, dvostruki olimpijski prvak u bacanju koplja iz 2004. i 2008. godine, novi je trener Ludbrežank­e Sare Kolak

-

najbolji je hitac i norveški rekord Thorkildse­na uzor. Sandra Perković, najbolja svjetska diskašica, znala je za Sarinu “tajnu” pa joj je uoči Olimpijski­h igara u Riju poklonika koplje s potpisom Andreasa Thorkildse­na. Tko bi rekao da će tri godine poslije Sarin bacački idol postati glavni trener.

Ovaj 37-godišnjak počeo je trenirati bacanje koplja početkom sedamdeset­ih. Njegov izbor da se bavi atletikom nije nimalo čudan jer su mu oba roditelja bili atletičari. Tata Tomm također je bacao koplje, a mama Bente bila je prvakinja Norveške na 100 metara prepone. Upravo mu je tata bio trener sve do 1999. godine.

Kada se preselio u Oslo, trener mu je postao Asmund Martinsen, bivši norveški bacač koplja. Za samo tri godine njih dvoje dolaze do olimpijsko­g zlata u Ateni i ostaju u svjetskom vrhu do 2014. godine, Bez obzira na to što je posljednju veliku medalju osvojio 2011., Andreas je u sljedeće tri godine stalno bio u finalu, ali i daleko od postolja. Potom su ga zadesile ozljedu i oprostio se od aktivnog sporta 2016. godine.

Dobro skriva privatni život

Od pojedinačn­ih nagrada, izabran je za sportaša Norveške 2004. godine, te za najboljeg europskog atletičara 2008. godine.

Privatno, puno se govorilo i pisalo o njegovoj ljubavnoj vezi s norveškom preponašic­om, Christinom Vukičević. Bili su u vezi od 2006. do 2010. godine, ali su tu vezu dobro skrivali od fotografa i medija. Ipak, jednom su ih fotografi uhvatili zajedno na tribini, doduše ne u ljubavnom zagrljaju, a Andreas im je pokazao srednji prst. Naravno, fotografij­a je obišla sve svjetske medije...

– U svojoj sportskoj karijeri nikad nisam za medije govorio o svojem privatnom životu. Jedini put kad sam to napravio bilo je kada sam službeno objavio da Christina i ja više nismo zajedno – rekao je jednom prilikom Thorkildse­n..

91,59

SARA JE TRI DANA BORAVILA U NORVEŠKOJ GDJE JE ODRADILA NEKOLIKO TRENINGA S ANDREASOM

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia