Večernji list - Hrvatska

Hrvatska s deset razlike svladala Slovence

-

Rukometaši Hrvatske ostvarili su i četvrtu uzastopnu pobjedu u skupini na Svjetskom prvenstvu do 18 godina koje se igra u Sjevernoj Makedoniji.

U 4. kolu skupine izabranici Siniše Markote pobijedili su Sloveniju, aktualne europske prvake u ovoj kategoriji, s 31:21. Ponovno je čak devet igrača bilo među strijelcim­a. Najbolji je bio Fran Mileta sa šest pogodaka. Pet je dao Karpo Sirotić (na fotografij­i) koji je imao i pet asistencij­a, pa Hrvatska je prva na tablici s osam bodova, ispred Španjolske koja ima bod manje. Upravo ove dvije reprezenta­cije igraju večeras (20.30 sati). Prvo mjesto u skupini donosi nešto lakšeg suparnika u osmini finala. No u drugoj skupini, koja se križa s našom, sve četiri momčadi (Francuska, Mađarska, Egipat i Švedska) imaju uoči posljednje­g kola isti broj bodova – po šest. Saru Kolak, najbolju hrvatsku bacačicu koplja, olimpijsku pobjednicu iz Rija, nakon Slovenca Andreja Hajnšeka, preuzeo je Norvežanin Andreas Thorkildse­n. Za sada je dogovor da joj bude trener dok ne završi Svjetsko prvenstvo u Dohi, a onda će se suradnja nastaviti – ili neće.

Slovenski trener doveo je Saru do olimpijsko­g zlata u Riju, europske bronce i četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Londonu. Sad je ključno pitanje može li Norvežanin nastaviti ovako dobar niz...

Blankin dobar prijatelj

Kao sportaš, Andreas je bio jedan do najboljih deset kopljaša svih vremena. Uostalom, na vječitoj ljestvici bacanja koplja njegov hitac iz 2006. godine – 91,59 metara, danas je deseti rezultat svih vremena. Ispred Norvežanin­a su Čeh Železni (98,48 m), Nijemci Vetter (94,44), Röhler (93,90), Hecht (92,60) i Hofmann (92,06), Finac Parviainen (93,09), Kenijac Yego (92,72), Rus Makarov (92,61) i Grk Gatsioudis (91,69). Ovaj sjajni Norvežanin u svojim vitrinama ima dva olimpijska zlata, iz Atene i Pekinga, jedno zlato (2009.) i čak tri srebra sa svjetskih prvenstava. Bio je dvaput i europski prvak.

Njegova karijera i vrhunac slave trajali su baš u vrijeme kada je visom vladala Blanka Vlašić. Njih dvoje bili su jako dobri prijatelji. Zajedno su bili zlatni na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine. Od 2004. do 2011. Andreas je stalno bio na postolju na svim velikim natjecanji­ma, dok je Blanka na vrhuncu slave bila između 2007. i 2011. godine.

Zanimljivo je da mu je Blanka bila kapetanica u reprezenta­ciji Europe na Kupu kontinenat­a u Splitu 2010. godine. Norveški bacač koplja bio je uzor velikom broju mladih bacača, ali i bacačica.

Tako je i Sari Kolak bio bacački

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANDREAS THORKILDSE­N bio je izabran za sportaša Norveške 2004. godine, te za najboljeg europskog atletičara 2008. godine
ANDREAS THORKILDSE­N bio je izabran za sportaša Norveške 2004. godine, te za najboljeg europskog atletičara 2008. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia