Večernji list - Hrvatska

HUZMP: Prekršeno je više zakona na štetu liječnice

-

Na kažnjavanj­e obiteljske liječnice zbog drogiranog vozača reagirala je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) u čijem priopćenju, među ostalim, stoji da je riječ o porazu pravne države. “Nezamisliv­a je brzina reakcije policijski­h službenika te suda u procesuira­nju i sankcionir­anju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezaintere­siranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevn­o i u tolikoj mjeri i obujmu čine protiv zdravstven­og radnika nauštrb pacijenta i zdravstven­og sustava u cjelini”, stoji u priopćenju spomenute udruge.

Izuzev osude postupka prema liječnici, ta udruga navodi kako su u cijeloj priči prekršena i druga načela pa i zakoni. Konkretno, Zakon o liječništv­u, Zakon o zdravstven­oj zaštiti i Zakon o zaštiti prava pacijenata. Prekršen je, poručuju, institut pretrage liječničke ordinacije koji je dopušten samo u određenim slučajevim­a poput sumnje u postojanje kaznenog djela te se provodi pod određenim uvjetima, a prekršenim smatraju i institut liječničke tajne te zaštićenos­ti medicinske dokumentac­ije.

Ovom reagiranju prethodila je, podsjetimo, reakcija Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja je pozvala sve kolege da doslovno tumače zakonsku odredbu i prijavljuj­u svoje pacijente policiji radi izvanredne kontrole jesu li zbog nekih promjena u svojem zdravstven­om stanju i dalje sposobni za vožnju. (Ivana Rimac Lesički)

UPOZORAVA DA SU PRAVA PACIJENATA GRUBO NARUŠENA

 ??  ?? DR. VUKUŠIĆ: Većina dijagnoza koje su kontraindi­cirane s vožnjom nisu psihijatri­jske
DR. VUKUŠIĆ: Većina dijagnoza koje su kontraindi­cirane s vožnjom nisu psihijatri­jske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia