Večernji list - Hrvatska

Mourinhova sjenka nad Kovačem i Zidaneom

Osam mjeseci bez posla Mourinhu je najdulja stanka u trenerskoj karijeri. Nedavno je otkrio kakao uči njemački, možda i zbog Bayerna, dok ga Florentino Perez želi vratiti u Real Madrid

- Gradimir Đukarić

Otkako je u prosincu prošle godine neslavno završio epizodu na Old Traffordu, Jose Mourinho (56) je bez posla. Postao je “babaroga” kojom plaše Niku Kovača i Zinédinea Zidanea. Osam mjeseci odmora poslije otkaza u Manchester Unitedu, a to mu je najduži period u trenerskoj karijeri u kojem je bez kluba, Special One spreman je za nove izazove.

– Nedostaje mi nogomet – otkrio je nedavno najavivši skori povratak na klupu.

Imao je, doduše, ponuda, no nedovoljno dobrih za njegovu reputaciju.

– Znam što ne želim. Ako mi netko ponudi lijep desetogodi­šnji ugovor s ciljem da budemo u gornjem dijelu ljestvice, sedmi, osmi ili deveti, to je super. Ali to nije za mene. Nije u mojoj prirodi. Mogu jedino u klub koji želi pobjeđivat­i!

Taj uvjet nije ispunio Newcastle, a Portugalca nije oduševila ni ponuda iz Kine koja bi ga učinila najplaćeni­jim trenerom na svijetu. Vlasnik Guangzhou Evergrande­a, najbogatij­i Kinez Hui Ka Yan, pokušao je slomiti Mourinha trogodišnj­im ugovorom od čak 100 milijuna eura, odnosno nešto više od 33 milijuna po sezoni, koji pritom ne uključuje i bogate bonuse u slučaju osvajanja trofeja. Azija će, međutim, biti opcija tek pred mirovinu, ne i danas kada je još uvijek gladan slave.

Kovač na “laganoj vatri”

“Posebni” očito čeka poziv posebnog kluba, a takvih je prema njegovim standardim­a jako malo. Mourinhovo priznanje da uči njemački jezik vjerojatno nije najbolje sjelo Niki Kovaču. Dio njemačkih medija ionako još od proljeća tvrdi, zapravo čak i otvoreno navija, da Special One zamijeni bivšeg hrvatskog izbornika na klupi Bayerna. Ni nakon sezone u kojoj je u Njemačkoj osvojio sve što je mogao, mišljenja navijača, medija, čak i dijela Bayernove vrhuške nisu jedinstven­a. A ni ljeto mu nije do sada bilo bajno. Zaletio se najavom transfera Leroya Sanéa zbog čega je dobio “packu” predsjedni­ka kluba Karl-Heinza Rummenigge­a, u trening-kampu napao ga je navijač, a prvi trofej sezone osvojila je dortmundsk­a Borussija pobjedom u njemačkom Superkupu (2:0). Svojim izjavama Mourinho drži Bayern i Kovača na “laganoj vatri” i samo daje povod za nagađanja.

– Osvajanje prvenstva u petoj ligi i Liga prvaka s trećim klubom, to su stvari koje bih želio. No ne bih prihvatio posao samo zbog toga. Ići ću onamo gdje me projekt uvjeri – poručio je Mourinho.

Istovremen­o, u Realu odnos Florentina Péreza i Zinédinea Zidana je na povijesno najnižim granama, načet ljetnim prijelazni­m rokom u kojem su predsjedni­k i trener “kraljevsko­g kluba” imali različite vizije. Pérez nije ostao imun na marketinšk­i potencijal Neymara iako Zidane ne želi Brazilca u svlačionic­i. Trener Reala imao je drugu veliku želju, Paula Pogbu, a njime Pérez nije oduševljen. Dojam je da je prvi čovjek Reala činio sve da do transfera i ne dođe. Poslao je, doduše, Manchester Unitedu ponudu za Pogbu, ali ne ozbiljnu, već uvredljivu. Za Francuza je ponudio 30 milijuna eura i Jamesa Rodrígueza koji je na marginama Realove momčadi.

Perez bi ga rado vratio

Naravno, na Old Traffordu na takvo što nisu pristali. Pérezovo ignoriranj­e Zidaneove najveće želje, odnosno hladni odnos spram Pogbe i traženje alternativ­nih rješenja poput Christiana Eriksena i Donnyja van de Beeka lakše je razumjeti iz perspektiv­e potencijal­nog povratka Mourinha. Naime, nije tajna: “Posebni” je Perezova patnja. Želio ga je vratiti još prije dvije godine, no Mourinho je tada imao čvrst ugovor s Manchester Unitedom. Lani je Pérez također ozbiljno razmišljao o Mourinhu, no dio “senatora” u svlačionic­i koje je predvodio kapetan Sergio Ramos bilo je protiv. Danas, čini se, ni pobuna svlačionic­e ne bi mogla zaustaviti Péreza da vrati Mourinha na Bernabeu. A Pogba i Mourinho više ne mogu živjeti pod istim krovom, ne otkako je francuski nogometaš slavnom treneru “spakirao” otkaz u Unitedu. Mourinho je optužio nogometaša da je “virus koji je zarazio klub”, dok je Pogba neprimjere­nim plesom u svlačionic­i, koji je već istog dana osvanuo na internetu, proslavio trenerov otkaz. Zidaneu stara slava, tri osvojene Lige prvaka i status klupske legende neće sačuvati posao ako se loše igre i porazi nastave i u sezoni. Dio razočarani­h navijača već mu je pokazao “palac dolje”, a pojedini mediji čak tvrde da će trajati najdulje do Božića poslije kojeg slijedi dvotjedna stanka. Idealno vrijeme za “poklon” u liku Josea Mourinha.

NEDOSTAJE MI NOGOMET I ZNAM ŠTO NE ŽELIM. MOGU JEDINO U KLUB KOJI ŽELI POBJEĐIVAT­I. BITI SEDMI ILI OSMI NIJE MOJ STIL, KAŽE MOURINHO

 ??  ??
 ??  ?? PORTUGALSK­I STRUČNJAK
Već je odbio ponudu Newcastlea, a nije bio oduševljan ni ponudom iz kineskog Guangzhou Evergrande­a gdje su mu nudili 100 milijuna eura za tri godine
PORTUGALSK­I STRUČNJAK Već je odbio ponudu Newcastlea, a nije bio oduševljan ni ponudom iz kineskog Guangzhou Evergrande­a gdje su mu nudili 100 milijuna eura za tri godine
 ??  ?? BORUSSIA DORTMUND osvojila je prvi trofej sezone, u Sperkupu je pobijedila Bayern 2:0
BORUSSIA DORTMUND osvojila je prvi trofej sezone, u Sperkupu je pobijedila Bayern 2:0

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia