Večernji list - Hrvatska

Zadovoljst­vo mi je pokazati da je sve moguće

Stéphanie Frappart za povijest, sudit će europski Superkup (Chelsea - Liverpool)

-

sve polako sjeda na svoje mjesto.

Inače, Frappart je Fifina sutkinja od 2009. godine, a u travnju ove godine postala je prva žena koja je sudila utakmicu Ligue 1 između Amiensa i Strasbourg­a. Sada je izabrana za stalnog suca u Ligue 1 za sezonu 2019./20.

Sudačkog iskustva s velikih utakmica joj ne manjka. U srpnju ove godine dijelila je pravdu u finalu SP-a nogometaši­ca između SAD-a i Nizozemske. Također je sudila i polufinaln­u utakmicu EP-a za žene između Nizozemske i Engleske, kao i finalnu utakmicu Europskog prvenstva za igračice do 19 godina 2012. u Turskoj.

S 13 godina krenula je sa zakonima

U medijima je nema previše, no u jednom je intervjuu za L’Express govorila o svojim počecima u nogometu:

– Igrala sam nogomet kod kuće u Val-d’Oiseu, tada sam se oko 13 godina počela zanimati za zakone i pravila igre. Brzo sam se našla u suđenju – govorila je.

Na pitanje je li sanjala o suđenju muške utakmice u Ligi prvaka, rekla je:

– Već sam se popela za nekoliko stepenica. Sljedeći mi je korak dobro se integrirat­i u Ligue 1.

Nada se da će njezin napredak potaknuti mlade djevojke da slijede svoj san. – Pravo je zadovoljst­vo pokazati da je sve moguće i imati iza sebe mlade djevojke koje će slijediti isti put. Samim time što će mene vidjeti na TV-u, vidjet će da je sve moguće. Prije smo gledali samo muške suce. Nadam se da će ovo sve potaknuti.

Njezina priča samo je jedna u nizu onih uspješnih, a njezin primjer potaknut će još koju. Inače, Frappart nije prva sutkinja kojoj je dodijeljen­o suđenje neke Uefine natjecatel­jske utakmice. Tu je čast imala Nicole Petignat koja je sudila tri kvalifikac­ijske utakmice za Kup Uefa između 2004. i 2009. godine.

 ??  ?? je sudila finale ženskog SP-a, ali i utakmicu Ligue 1
je sudila finale ženskog SP-a, ali i utakmicu Ligue 1
 ??  ?? FRAPPART
FRAPPART

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia