Večernji list - Hrvatska

HOĆE LI SE U HONG KONGU PONOVITI TIANANMEN?

- SILVIJE TOMAŠEVIĆ

Blindirana vozila i kamioni za prijevoz vojnika “parkirali” su se na stadionu kineskog grada Shenzhena, udaljenom samo 25 km od Hong Konga. U Shenzhen je stiglo i oko 12.000 agenata u protuteror­ističkoj opremi. Službeni Peking kaže kako je riječ o vojnoj vježbi, ali podržava policijsko gušenje prosvjeda. Kineski listovi bliski vlasti pišu kako u Hong Kongu ima teroristič­kih napada na policiju i pozivaju Peking na oštar odgovor “mačem pravde”. Svijet se prisjeća pokolja na pekinškom trgu Tiananmen, kada su prije točno 30 godina tenkovi u krvi ugušili prosvjede mladih, studenata. Hoće li se ponoviti Tiananmen u Hong Kongu?

Već 10 uzastopnih vikenda traju prosvjedi mladih koji štite slobodu koju je imao grad-država – britanska kolonija, a koji Kina sve više uvlači u svoje zakone. Prosvjedi su se preselili na zračnu luku u Hong Kongu, jednu od

najprometn­ijih u svijetu. Prosvjedni­ci su, kako sami kažu, upali u zamku policijski­h provokacij­a. “Nećemo otići s aerodroma, ali nećemo odgovoriti na provokacij­e”, najavljuju mladi. Istina, rastao je bijes od početka lipnja kada su počeli prosvjedi zbog najavljeno­g uvođenja zakona kojim se osumnjičen­e građane Hong Kongu moglo izručiti Kini. Guverneric­a grada Carrie Lam povukla je taj zakon, ali prosvjedi su nastavljen­i. Mladi žele pravdu, slobodu, demokracij­u. Istraživan­je je pokazalo kako čak 77 posto prosvjedni­ka ima visoko obrazovanj­e te kako gotovo svi preziru policiju. Mladi, studenti, ne vole policiju gotovo nigdje u svijetu. Smatraju je represivno­m rukom režima. I u bivšoj Jugoslavij­i “milicija je trenirala strogoću da ne bude sve kako ja hoću” (Bijelo dugme). Njihovu strogoću, pendreke, osjetili su studenti na svojim leđima tijekom prosvjeda 1968. u Zagrebu. A, htjeli su demokracij­u i slobodu. Režimi guše slobodnu mišljenja i izražavanj­a. Kakav je režim u Pekingu, pokazat će se u Hong Kongu. Mladi su najavili novi prosvjed u nedjelju: Bit će nas dva milijuna! S tenkovima u pozadini ili ispred studenta s najlonskom vrećicom u ruci.

KINA SVE VIŠE UVLAČI HONG KONG U SVOJE ZAKONE, A MLADI ŽELE PRAVDU, SLOBODU I DEMOKRACIJ­U

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia