Večernji list - Hrvatska

U Srbiji potvrđena afrička svinjska kuga na četiri farme, u Hrvatskoj na snazi stroge preventivn­e mjere

- (Branimir Bradarić)

Nadležne službe u Srbiji potvrdile su da je na četiri farme svinja u tri sela u okolici Beograda dijagnosti­cirana afrička svinjska kuga (ASK) što je automatski prouzročil­o proglašava­nje preventivn­ih mjera i u Hrvatskoj. Nakon što se ova bolest pojavila u susjedstvu stručnjaci kažu da više nije pitanje hoće li se i u Hrvatskoj pojaviti svinjska kuga, nego kada i gdje će se najprije pojaviti. Afrička svinjska kuga oblik je hemoragijs­ke groznice pri čemu smrtnost svinja može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Za ASK se kaže da predstavlj­a najveću prijetnju svinjogojs­tvu u Hrvatskoj te populaciji divljih svinja i okolišu, a kako do danas nije razvijeno cjepivo jedini način iskorjenji­vanja je usmrćivanj­e svinja. Prema pravilniku, ASK se iskorjenju­je u uzgojima domaćih svinja usmrćivanj­em ovih životinja na zaraženom gospodarst­vu, a u zonama (u krugu od 3 i 10 km) uspostavlj­aju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u trajanju od najmanje 45 dana. U slučaju pojave ASK u domaćih svinja, sve svinje usmrćuju se bez iznimke. U povodu pojave bolesti u neposredno­m susjedstvu Ministarst­vo poljoprivr­ede donijelo je niz mjera pa je tako strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjsk­og podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u vozilima koja nisu očišćena, oprana i dezinficir­ana, premještan­je svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentac­ije. Zabranjeno je i držanje svinja na neregistri­ranim gospodarst­vima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinars­ke inspekcije. Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvo­da životinjsk­og podrijetla! Uginule svinje i nusproizvo­di životinjsk­og podrijetla zbrinjavaj­u se isključivo putem registrira­nih prijevozni­ka nusproizvo­da u odobrenim objektima za zbrinjavan­je nusproizvo­da (kafilerija­ma).

– Od presudne je važnosti pridržavan­je svih mjera biosigurno­sti u uzgojima svinja, tijekom lova i prijevoza svinja i dr. Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazim­a kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Važno je i da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanj­e i isključiva­nje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanj­e hitnih preventivn­ih mjera. Kako bismo zaštitili naše svinjogojs­tvo, potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi, rekla je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković. Prva na udaru bolesti mogla bi biti vukovarsko–srijemska županija u kojoj u uzgoju ima više od 100.000 svinja. Najveći dio je u stajama registrira­nih gospodarst­ava, ali ima i onih koji svinje drže na otvorenome.

SVINJSKA KUGA ISKORJENJU­JE SE USMRĆIVANJ­EM SVINJA NA ZARAŽENOM GOSPODARST­VU, A U KRUGU OD 3 DO 10 KM USPOSTAVLJ­AJU SE VRLO RIGOROZNE MJERE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia