Večernji list - Hrvatska

“U šest mjeseci su me dvaput vodili na strijeljan­je”

- SVEČANA AKADEMIJA Branimir Bradarić

Obilježava­nje Dana logoraša i ove godine organizira­lo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentrac­ijskih logora (HDLSKL) koji su u Nemetinu položili vijenac, a potom u Vukovaru održali svečanu akademiju Toga 14. kolovoza 1992. kod Nemetina, nedaleko od Osijeka, obavljena je najveća razmjena ratnih zarobljeni­ka po principu svi za sve. Na slobodu pušteno je 714 logoraša zatočenih do tada u srbijanski­m logorima. Mnogi od njih proveli su u logorima i po devet mjeseci, pri čemu su zadobili brojne ozljede te im je nepovratno narušeno zdravlje. Jedan od onih koji je prošao pakao logora je i Vukovarac Željko Grabušić koji je u Srijemskoj Mitrovici proveo šest mjeseci.

Više od 30.000 zatočenika

– Razmijenje­n sam poslije šest mjeseci zatočeništ­va u svibnju 1992. Poslije svega, mogu reći da mi je to drugi rođendan. I danas se sjećam maltretira­nja, batina, samice, psihičkog zlostavlja­nja… Dva su me puta vodili na strijeljan­je. Trebalo je to preživjeti – kaže Vukovarac Željko Grabušić. Prisjećaju­ći se mjeseci provedenih u logoru, ističe da je bilo dana kada nije znao hoće li uopće živ izići. Pri tome je batinanje i maltretira­nje bilo uobičajeno, a o obitelji nije imao nikakve informacij­e. Tek u veljači 1992. bio je evidentira­n kod Međunarodn­og Crvenoga križa što je logorašima bilo jamstvo da će biti razmijenje­ni. Obilježava­nje Dana logoraša i ove godine organizira­lo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentrac­ijskih logora (HDLSKL) koji su u Nemetinu položili vijenac, a potom u Vukovaru održali svečanu akademiju. Prema službenim podacima HDLKL-a, kroz srbijanske logore prošlo je više od 30.000 zatočenika kroz brojne logore koji su se nalazili na području Srbije kao i tada okupiranim dijelovima Hrvatske. – No status logoraša priznat je za oko 8000 osoba. Razlog tome su ta 72 sata zatočenja pa tako ni logor Ovčara, gdje je ubijeno 200 ratnih zarobljeni­ka i ranjenika, nema status logora – rekao je predsjedni­k HDLSKL-a Danijel Rehak. Govoreći o položaju logoraša danas u Hrvatskoj, predsjedni­k vukovarske podružnice udruge Zdravko Komšić rekao je kako ne vidi nikakvih posebnih pomaka iako država pokušava procesuira­ti neke od osoba koje su bile odgovorne za njihovo zatočenje.

Tužba protiv Srbije

– Želimo i da se ukine jurisdikci­ja Srbije za navodno počinjene ratne zločine ovdje. Većina je nas na raznim tjeralicam­a i ne smijemo napuštati granice Hrvatske jer ne znamo kada bi nas netko mogao zatvoriti na osnovi tjeralica koje su nastale na temelju priznanja u vrijeme kada su nas psihički i fizički maltretira­li – rekao je Komšić.

Predsjedni­k županijske podružnice HDLSKL-a Dragutin Guzovski kazao je kako je on, preko odvjetnika u Novom Sadu, u srpnju prošle godine pokrenuo prvu privatnu tužbu protiv države Srbije kojom traži isplatu nematerija­lne štete za sve proživljen­o u logorima u Srbiji. Poslije te tužbe na isti korak odlučilo se još nekoliko desetaka bivših logoraša.

– Sve su tužbe osnovane, a u lipnju održana su pripremna ročišta. Najavljeno je da će u studenome i prosincu ove godine na Višem sudu u Beogradu biti održane i glavne rasprave. Poštovali smo proceduru pa smo pokrenuli i postupak za mirno rješenje spora odnosno nagodbu – rekao je Guzovski i dodao kako je Srbija samim prihvaćanj­em tužbi na sudu u Beogradu priznala postojanje logora na svome području. Logoraši temeljem tužbi traže nadoknadu za svaki dan proveden u logoru kao i za svaku ozljedu koju su zadobili u nekom od logora. Odštetni zahtjevi iznose od 1000 do 80.000 eura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia