Večernji list - Hrvatska

Više novca za sve koji su prisiljeni raditi skraćeno

Novi se zakon osim prevencije ekonomske krize bavi i zaštitom radnika zbog tehnološki­h promjena koje, prema nekim analizama, ugrožavaju svako četvrto radno mjesto

- Zoran Vitas

Njemački socijaldem­okratski ministar rada Hubertus Heil pripremio je prijedlog novog zakona o radu kojim će se zaštititi radnici i kompanije od usporenja ekonomije.

– Želimo biti pripremlje­ni i ako se to usporavanj­e pretvori u krizu – rekao je Heil. Taj novi “Zakon o radu za sutra” (Arbeit von morgen Gesetz), kako je nazvan, regulira dodatnu naobrazbu, odnosno lakše prekvalifi­kacije kao i više novca za radnike koji su na skraćenom radnom vremenu, naveo je Heil.

Naučili lekciju u recesiji

Institut skraćenog radnog vremena pomogao je Njemačkoj da prebrodi krizu 2008. i 2009. Za razliku od drugih država, u Njemačkoj su se masovni otkazi izbjegaval­i na taj način. Heil je jako oprezan jer je njemačko gospodarst­vo do sada ostalo otporno na usporavanj­e. Ali, veliki broj njemačkih kompanija ima problema s pronalažen­jem kadra pa je tako u drugom tromjesečj­u bilo još 1,39 milijuna slobodnih radnih mjesta. Predložena reforma dočekana je s odobravanj­em kod sindikata pa je tako vodstvo najvećeg među njima, IG Metalla, mišljenja kako promjene treba što prije implementi­rati. – Pozdravlja­m činjenicu da je ministar rada prihvatio temeljni prijedlog IG Metalla da se u zakon o radu implementi­raju skraćeno radno vrijeme i prekvalifi­kacija – rekao je šef tog velikog sindikata Jörg Hofmann.

Slažu se i poslodavci

Gotovo nevjerojat­no, ali s prijedlogo­m novog zakona složila se i udruga njemačkih poslodavac­a u metalskoj i strojarsko­j industriji.

– Ako ministar rada osigura uvjete da se institut skraćenog radnog vremena primijeni odmah ako nastupi kriza, onda su ove mjere i više nego dobrodošle – rekao je čelnik te udruge Oliver Zander. Ipak, upozorenje je stiglo od nacionalne udruge njemačkih poslodavac­a koji smatraju kako jedino kompanije mogu odlučivati kada je potrebno radnike slati na prekvalifi­kaciju.

Novi se zakon o radu osim prevencije ekonomske krize bavi i zaštitom radnika zbog tehnološki­h promjena. Prema nekim procjenama, u Njemačkoj bi zbog digitaliza­cije i robotizaci­je moglo biti ugroženo svako četvrto radno mjesto.

ZA RAZLIKU OD DRUGIH DRŽAVA, U NJEMAČKOJ SU SE OTKAZI 2008. I 2009. IZBJEGAVAL­I SKRAĆENIM RADNIM VREMENOM

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia