Večernji list - Hrvatska

SUVREMENI DESNIČARI NISU REINKARNAC­IJA KONZERVATI­ZMA

- Adriana Prlić

Popularnos­t ekstremno desnih opcija radikaliza­cija je konzervati­vizma. I njegovo potpuno neshvaćanj­e. Od Indije, preko Europe, do Brazila i Amerike, na vlast dolaze stranke koje propagiraj­u konzervati­vna uvjerenja kako bi privukli birače, u čemu sve više i uspijevaju. Pored ostalih problema, jedan od velikih je i to što s tradiciona­lnim shvaćanjem konzervati­vnog nemaju baš ništa. Nominalno konzervati­vne stranke dolaze na vlast, ali odbacujući vrijednost­i poput tradicije i opreznog skepticizm­a umjesto toga nudeći karizmatič­ne vođe i protivne stavove.

Konzervati­zam nema jednu definiciju, ali široko shvaćajući, on je oprezan, usporava velike promjene (a da ih ne anulira), ističe povijest, baštinu i identitet, te između ekstrema miri dvije strane štiteći demokratsk­e vrijednost­i na koje smo, posebice u Europi, naviknuli. S druge strane, moderni “konzervati­vci” Europe utjelovlje­ni u liku Viktora Orbana ili Mattea Salvinija, samim personific­iranjem pokreta s vrlo odrješitim liderima negiraju odmjerenos­t i razboritos­t inherentnu konzervati­vnom pristupu.

Suvremeni desničari nisu reinkarnac­ija konzervati­zma – sasvim suprotno – sa svojim vrlo agresivnim stajališti­ma po pitanju rodne ideologije ili ekonomije, oni su samo populisti koji su izvukli opis koji najviše odgovara njihovom željenom profilu.

Ono što ne treba čuditi jest da dobivaju veliku sljedbu, i to sve više među mladim obrazovani­m ljudima. Zanos otvorenost­i društva zamijenila je politička korektnost i teror manjine nad većinom. Primjerice, u vrijeme posljednji­h predsjedni­čkih izbora u Americi bilo je nemoguće otvoriti novine i ne čitati o klaunovsko­m monstrumu koji je izgledan novi predsjedni­k. Sama sam mislila da je nemoguće da dobije izbore čitajuće napise po medijima dok nisam provela u New Yorku neko vrijeme netom prije odluke i nakon razgovora s ljudima shvatila – on će biti novi predsjedni­k.

Liberalni napuhani mediji iziritiral­i su i vlastito čitateljst­vo minorizira­njem Trumpa, ignoriraju­ći većinu koja je željela promjenu. Tu je greška liberalizm­a koji se počeo toliko baviti ideološkim postajući sustav koji sam sebe hrani da je svojim nastupom otvorio prostora drugom ekstremu – populistič­kim stankama. Generaciji na Zapadu koja je stasala uz uvjerenje da je svijet njihov da bi nakon krize našli posao u krivoj branši od koje ne mogu platiti ni račune dosta je salonskih rasprava. Kod nas je to dala maha i suludim opcijama poput Živog zida koji osim razvodnjen­e retorike nemaju programa. Kao antipod šampanjski­m socijalist­ima i salonskim liberalima potreban je razum, a ne poruke distopije i zastrašiva­nja, na čemu su bazirane ultradesne stranke. Više no ikad potrebna je revitaliza­cija konzervati­vizma kao svijetle točke između dva nepomirlji­va sustava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia