Večernji list - Hrvatska

DW: Zrakoplovi njemačke vlade njemačka su sramota u zraku, ali uskoro stižu novi

-

Ponovno se dogodilo i to opet ministru vanjskih poslova Heiku Maasu: početkom tjedna trebao je s većim izaslanstv­om krenuti na put u SAD i Kanadu pa je služba njemačkog Ratnog zrakoplovs­tva (Luftwaffe) koja je zadužena za reprezenta­tivnu flotu iz svoje baze u Köln-Bonnu u Berlin poslala državni zrakoplov Airbus A-321. No nakon što je sletio u zračnu luku Tegel, otkriveno je da mu iz spremnika na krilu curi gorivo, otkriva list Der Spiegel.

Iako je upravo taj zrakoplov najnoviji u floti Luftwaffea, nabavljen je prošle godine, iz Kölna je odmah poslan zamjenski zrakoplov, devet godina star i manji Airbus A-319. Doduše i u njega je stao ministar i izaslanstv­o od četrdeseta­k osoba, i premda to nije zrakoplov koji je zamišljen za prekoocean­ske letove, ipak su nekako sretno stigli na drugu stranu Atlantika. U New Yorku će sudjelovat­i na zasjedanju VS UN-a o međunarodn­om humanitarn­om pravu, ali sudjelovan­je je važno i kao europska podrška Poljskoj koja trenutačno predsjeda Vijećem sigurnosti. Odatle ministar ide u Kanadu gdje se sastaje s tamošnjom kolegicom Chrystijom Freeland u inicijativ­i multilater­alne suradnje koju potiče upravo Njemačka.

Incident u zračnoj luci možda ne bi bio vrijedan spomena da to nije već četvrta nevolja sa službenim avionom koju je morao progutati ovaj ministar samo u posljednji­h šest mjeseci. U svibnju je ministar krenuo u Bugarsku i opet se morao sramotiti pred domaćinom jer je zakasnio više od sat vremena – zbog problema s avionom. U veljači je ministar Maas „zaglavio” u Bamaku, glavnom gradu Malija: tamo je potrajalo 20 sati dok se nije našao drugi avion, jer je s onim s kojim je stigao bilo problema. U travnju je vladinom Airbusu A-340 (također godište 2010.) pukla guma prilikom slijetanja, tako da je i ministar zakasnio na početak neformalno­g sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h naroda.

Ministar vanjskih poslova već po prirodi svog posla je najčešći korisnik ove službe, ali i drugi političari već su imali neugodnost­i: koncem svibnja predsjedni­k Njemačke Frank Walter Steinmeier morao je prijeći u privatni avion, jer je u državnom puknulo staklo u kokpitu. Prošlog studenog morala se crvenjeti i kancelarka Angela Merkel jer je zakasnila na sastanak zemalja skupine G-20 u Buenos Airesu. Opet zbog kvara na avionu.

Državni avioni u pravilu su i stvar nacionalno­g prestiža: diljem svijeta poznat je Air Force One američkog predsjedni­ka, iako se predsjedni­ku Trumpu ne sviđa nebeskopla­va boja kojom je djelomice obojen. „Baby Blue nama ne pristaje”, smatra Trump pa će zrakoplov vjerojatno biti ukrašen trobojnico­m s mnogo tamnijom plavom. I ruski predsjedni­k Putin ne žali troška za svoj novi predsjedni­čki zrakoplov: novi Iljušin Il-96 PU koštat će oko 800 milijuna eura i biti opremljen svim sigurnosni­m sustavima kao i punim luksuzom za koji vladar Kremlja vjeruje da mu dolikuje. Ni s manjim zrakoplovi­ma nema sreće: jedan od njih, Bombardier Global 5000 u zračnoj luci Berlin Schönefeld ovog je svibnja, također zbog tehničkog kvara, „tvrdo” sletio i izletio s piste. Na sreću, u avionu nije bilo putnika, ali je posada završila u bolnici.

Sve su te nevolje čak i zastupnici­ma Bundestaga bile argument da se ovog svibnja smiluju i odobre nabavu čak tri nova zrakoplova. Naravno, to je daleko od onoga što si je naručio jedan Putin, ali i za tih 180 milijuna eura, koliko će koštati, svaki Airbus A-350 bit će opremljen dovoljno luksuzno da bi političari­ma bilo ugodno. Prvi se očekuje već iduće godine. Ali do tada i njemački političari moraju biti spremni na svakakva iznenađenj­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia