Večernji list - Hrvatska

Utrka života

Na nogama si od pet ujutro do 22.30 i tako 12 dana. Psihički postane naporno jer nema sna

-

Nastavak s prethodne strane

Među 32 sudionika iz cijelog svijeta, svoje je mjesto našao natjecatel­j iz Lijepe Naše. Prvi i jedini Hrvat koji je sudjelovao u toj utrci – Marko Hrgetić (37).

Dobro je znao što ga tamo čeka. Sportaši su se vozili paraglajde­rom, dio puta preko Alpa morali su propješači­ti, a dio preletjeti. Koristili su praktički samo svoju snagu i tako desetak dana. Točnije, ovogodišnj­a utrka je trajala od 16. do 28. lipnja, a Marko je na kraju završio na 24. mjestu.

Utrka o kojoj mnogi samo sanjaju

– Uspio sam prijeći tri četvrtine rute i okrenuti devet okretnih točaka od 13. Na žalost, zbog kazne mi je oduzet jedan dio prijeđenog puta. Uspio sam prijeći gotovo 900 kilometara i nedostajal­o mi je još 300 kilometara do cilja. Siguran sam da ću sljedeći put uspjeti doći do cilja jer vidjeli smo da možemo, samo moramo posložiti cijeli tim i taktiku – javio nam se Hrgetić nakon utrke za koju se itekako pripremao. Srećom, paraglajdi­ngom se bavi odavno. Počeo je još 2005.

– Najbitnije za utrku jest biti dobar pilot. Ako nisi dobar pilot, nemaš nikakve šanse bez obzira na pripreme. Biti dobar pilot, to znači imati godine iskustva pa je teško pripremiti se u godinu ili dvije. Ono na čemu su svi radili jest fizička priprema. Osobno sam se pripremao 14

mjeseci. Trčanje, hodanje, veslanje, teretana, visinske pripreme... – rekao nam je u jednom razgovoru prije samog natjecanja.

Na X-Alpsu je sudjelovao prvi put. Kao rookie iznenadio je i samog sebe onim što je pokazao i dokazao.

Na utrku se prijavio na nagovor prijatelja, a po njezinom završetku već se nada novoj prilici da pokuša osvojiti Alpe i da se proslavi. – Sigurno se vidimo na sljedećem izdanju Red Bull X-Alpsa. Postoje uvjeti da dođem ponovno i nadam se da ću opet sudjelovat­i. Mene je utrka oduševila iako nisam uspio završiti kompletnu rutu. Hoću li ću opet sudjelovat­i, najviše ovisi o tome hoću li imati nekog dobrog sponzora jer cijeli projekt poprilično je skup. No to je sigurno i dobra prilika za sponzore. Prošle je godine otkrio i što mu ta utrka znači. – X-Alps je poput utrke Pariz-Dakar za motociklis­te. Nešto o čemu većina samo sanja, tako sam i ja nekada samo sanjao i maštao o sudjelovan­ju na utrci.

A sada je san doživio.

– To je veliko iskustvo. Znati da si uz pomoć svoje fizičke spreme i lagane opreme za letenje u stanju sam preletjeti cijele Alpe u desetak dana. Zar to nije fantastičn­o?

Kada se sve stavi na papir, rezultat itekako zadivljuje. Ipak je to najteža utrka na svijetu. – Da, možda najbolje govori podatak da je utrka trajala 12 dana i da smo svaki dan po

 ??  ?? UTRKA JE INSPIRIRAN­A TONIJEM BENDEROM KOJI JE 1999. PREŠAO ALPE PA O ČEMU SU SE SNIMALI I DOKUMENTAR­NI FILMOVI
UTRKA JE INSPIRIRAN­A TONIJEM BENDEROM KOJI JE 1999. PREŠAO ALPE PA O ČEMU SU SE SNIMALI I DOKUMENTAR­NI FILMOVI
 ??  ?? PARAGLAJDI­NG je bio jedan od najvažniji­h elemenata utrke, a da bi se to uspješno odradilo važno je biti dobar pilot
PARAGLAJDI­NG je bio jedan od najvažniji­h elemenata utrke, a da bi se to uspješno odradilo važno je biti dobar pilot
 ??  ?? X-ALPS utrka ove je godine održana deveti put d i nije podbacila kad je riječ o očekivanji­ma, ali i samom kraju
X-ALPS utrka ove je godine održana deveti put d i nije podbacila kad je riječ o očekivanji­ma, ali i samom kraju
 ??  ??
 ??  ?? PRETPOSLJE­DNJI DAN Hrgetić je skupljao vodu u brdima i topio snijeg
PRETPOSLJE­DNJI DAN Hrgetić je skupljao vodu u brdima i topio snijeg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia