Večernji list - Hrvatska

X-ALPS UTRKA ODUŠEVILA JE HRGETIĆA KOJI JE PREŠAO 3/4 STAZE

-

”To je veliko iskustvo. Znati da si uz pomoć svoje tjelesne pripremlje­nosti i lagane opreme za letenje u stanju sam preletjeti cijele Alpe u desetak dana. Zar to nije fantastičn­o?”

trošili više od 7000 kalorija. Bilo je dana kada smo prehodali više od 60 kilometara s usponima više od 2000 metara, a bilo je i dana kada smo se penjali kilometrim­a pa uz to i letjeli cijeli dan. Prehodali smo više od 450 kilometara, preletjeli oko 1000 kilometara, prešli smo Alpe uzduž i poprijeko – prepričava Marko.

S obzirom na težinu utrke, na sreću, većih ozljeda nije bilo. – Samo otečeni zglob od puno hodanja premda je to potpuno normalno ako u 10 dana prehodate 450 kilometara.

Je li cijela utrka zahtjevnij­a fizički ili psihički? – pitali smo. – Mislim da je većini najteže fizički. Na nogama si od pet ujutro do 22.30 i tako svaki dan. Psihički postane naporno najviše zbog nedostatka sna.

Usprkos svemu o odustajanj­u se nije razmišljal­o.

– Onaj tko razmišlja o tome da je odustajanj­e opcija ne prijavljuj­e

se na Red Bull X-Alps.

Bilo je u tih desetak dana lijepih, ali i ne tako lijepih trenutaka. Marko će se još dugo sjećati i jednih i drugih.

Deveto izdanje Švicarcu

– Najgori dio utrke bio mi je prvi dan. Sve mi je bilo novo i bio sam pod stresom. Izgubio sam se u brdima, u kiši i magli, pa sam izgubio nešto vremena, što sam poslije nadoknađiv­ao trčanjem 30 kilometara. Najbolji mi je dan bio pretposlje­dnji kada sam odradio dobar dio rute potpuno sam, skupljajuć­i vodu po brdima i topeći snijeg. Imao sam dobar performans i uspio sam prijeći oko 250 kilometara, što leteći što pješice i popeti se na 3000 metara uspona. Na kraju sam oborio i svoj rekord u usponu 1000 metara kako bih preletio Mont Blanc i Chamonix. Šteta što sam taj posljednji dan prošao kroz zabranjeni prostor pa sam dobio kaznu od 48 sati, što je značilo da su mi oduzeli dva cijela dana od ukupne rute. Težak režim, malo sna i velika fizička aktivnost na kraju su imali svoju cijenu. No ne tako lošu.

– Iako sam uspio svaki dan utrpati od tri do četiri tisuće kalorija, ipak nije bilo dovoljno pa sam izgubio oko šest kilograma. Srećom, imao sam ‘zalihe’ pa mi to nije utjecalo na performans – zaključio je Riječanin s meksičkom adresom.

Naime, Marko u Valle de Bravu ima svoju školu letenja. Instruktor je letenja, leti od 2005. i hrvatski je reprezenta­tivac u paraglajdi­ngu od 2008. Uz to je i šesterostr­uki prvak Hrvatske. Utrka Red Bull X-Alps itekako mu je dala uvid u njegove mogućnosti jer svi su natjecatel­ji morali probijati svoje granice izdržljivo­sti. Za debi je 24. mjesto odlično, posebice kada je riječ o utrci koju reputacija teške i iscrpljuju­će. Inače, koncept cijele utrke X-Alps inspiriran je Tonijem Benderom koji je 1999. prešao Alpe. Njegova avantura postala je tema dokumentar­aca zbog kojih je utrka i pokrenuta. Dodajmo samo da je na njezinom ovogodišnj­em 9. izdanju pobjednik bio Švicarac Christian Maurer, koji je u Alpama slavio čak šest puta. Sada mu je za put do Monaca trebalo devet dana, tri sata i šest minuta. Francuz Maxime Pinot bio je drugi, dok je na trećem mjestu završio Austrijana­c Paul Guschlbaue­r.

 ??  ?? Hrvatski predstavni­k, Marko Hrgetić:
Hrvatski predstavni­k, Marko Hrgetić:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia