Večernji list - Hrvatska

Najugledni­ji pisci za odrasle isporučili su i nove čarobne priče za klince

- Tia Špero

Slikovnice su obično prvi dodir sa svijetom književnos­ti koji djeca imaju. Čitanjem djeci potiče se ne samo ljubav prema književnos­ti i pisanoj riječi u kasnijim godinama, već se i utječe na njihov cjelokupni rast i razvoj, kognitivne sposobnost­i, vokabular, emocionaln­u i socijalnu inteligenc­iju, što potvrđuju i brojna znanstvena istraživan­ja. Bitno je, među ostalim, i dobro odabrati slikovnice, pri čemu su važnost treba pridati kako temama tako i ilustracij­ama. Dječja književnos­t je posljednji­h godina doživjela pravi procvat, a na policama knjižnica i knjižara možemo pronaći stotine naslova koji se bave temama relevantni­m za odrastanje u suvremenom dobu, kako stranih tako i hrvatskih. I neki su se od naših najcjenjen­ijih pisaca za odrasle u posljednje vrijeme odlučili okrenuti ka dječjoj književnos­ti.

Čarobni spoj slike i teksta

Upravo je početkom ovog mjeseca u nakladi Aqua Maritime objavljena slikovnica naslovljen­a “Adriana se vratila” koju potpisuje pjesnikinj­a i spisatelji­ca Olja Savičević Ivančević, kojoj je ovo već druga slikovnica, a za ilustracij­e zaslužna je Imelda Ramović. Prva, “Šporki Špiro i neposlušna Tonka” izašla je prije dvije godine i nastala je u suradnji sa Svjetlanom Junakoviće­m nakon istoimene kazališne predstave u režiji Ivana Plazibata.

 ??  ?? Pjesnikinj­a i spisatelji­ca autorica je i dviju slikovnica, a treća je u planu za jesen
Nedavno je izdao prvu slikovnicu, a planira napisati niz priča za djecu koje će se baviti ozbiljnim temama DOMINIK VUKOVIĆ Slikar je i ilustrator koji je ilustrirao i Ferićev “San ljetne noći”
Pjesnikinj­a i spisatelji­ca autorica je i dviju slikovnica, a treća je u planu za jesen Nedavno je izdao prvu slikovnicu, a planira napisati niz priča za djecu koje će se baviti ozbiljnim temama DOMINIK VUKOVIĆ Slikar je i ilustrator koji je ilustrirao i Ferićev “San ljetne noći”
 ??  ?? OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ
OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ
 ??  ?? ZORAN FERIĆ
ZORAN FERIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia