Večernji list - Hrvatska

‘Nakon pola stoljeća opet smo zasvirali’

- Samir Mila

Livanjska grupa Ars Nova prekjučer je zasvirala u gradu u kojem je nastala punih 50 godina otkako su žarili i palili plesnjacim­a bivše države. Predvodio ih je Ivica Propadalo, basist i frontmen Teške industrije, koji je u svom Livnu i zapjevao s ekipom s kojom je i počeo davne 1969. godine.

Novo ime

– Grupa je osnovana 1968. pod imenom Starac Vujadin po kuli iznad Livna. Bili smo prvi vokalno-instrument­alni sastav u Livnu. Kada smo počeli nastupati otisnuli smo plakate na kojima je pisalo VIS Starac Vujadin, a naši fakini su na to dodavali ‘io’, pa bi ispalo “Visio Starac Vujadin”. Tada su nas zvali iz komiteta da promijenim­o ime, pa smo se odlučili za Ars Nuova. Onda su nam rekli da nam ne treba to U, stoga smo se odlučili za Ars Nova - priča nam Propadalo. Članovi grupe, osim Propadala, bili su Duško Mihaljević, Šefik Duran i Fikret Alić, a uz njih je kao pridruženi član bio i Bero Džaja.

- Svirali smo obrade Animalsa, Beatlesa, ali i domaćih grupa poput Pro Arte ili Indexa. Imali smo problem što se kod nas u Livnu nije učio engleski jezik. Stoga smo, kad bi skidali pjesme, ponekad i izmišljali svoje riječi. Kad smo jednom tako svirali u Omišu prišle su nam djevojke iz Engleske i pitale nas koji je to naglasak, jer do tada nisu čule takav engleski. Rekao sam joj da je to “typical Livno’s Cockney”. Dodale su da im je to jako čudno i da nikad nisu čule za tu pokrajinu. Ipak, čini se da smo im se svidjeli jer su nas dolazile slušati svaku večer – veli Propadalo koji je i prekjučer pjevao. Grupa je imala i jednu svoju pjesmu, nastalu u poluzezanc­iji. Naime, u prostoriji u kojoj su vježbali bio je i jedan oglas, pa je Propadalo imitirao tekst iz tog oglasa, nabrajajuć­i poput pravog repera. Grupa Ars Nova tako je izvodila rap-glazbu puno prije nego je taj glazbeni stil postao svjetski fenomen!

Planovi za budućnost

– Prije nastupa imali smo samo jednu probu, a neki od kolega nisu odavno zasvirali. S nama je na klavijatur­ama bio Lado Džaja, jer se Fikret Alić prepao i “pobjegao” na Murter. Svirali smo u prekrasnom prostoru caffea Tradicija, čiji su vlasnici Aida i Ahmet Musli, uz moju suprugu Draganu, te naše prijatelje Vanju Mršu i Gorana Sučića i inicirali ovo okupljanje – sa smiješkom će Propadalo.

– Nekad smo svirali u livanjskom Domu kulture, i tu su se rodile mnoge ljubavi u Livnu. Stoga su na nastup došle i starije generacije, ali i njihova djeca. Ovo nam je bio jedini nastup, baš onako za dušu. Možda se opet okupimo za stogodišnj­icu – u svom je stilu završio Ivica Propadalo.

 ??  ?? NAKON 50 GODINA Duško Mihaljević , Šefko Duran, Ivica Propadalo i Lado Džaja zasvirali su ponovno u svom Livnu
NAKON 50 GODINA Duško Mihaljević , Šefko Duran, Ivica Propadalo i Lado Džaja zasvirali su ponovno u svom Livnu
 ??  ?? GRUPA ARS NOVA krajem 60-ih godina nastupala je na plesnjacim­a širom bivše države
GRUPA ARS NOVA krajem 60-ih godina nastupala je na plesnjacim­a širom bivše države

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia