Večernji list - Hrvatska

Što je istina o rastu plaća

U ČETIRI GODINE U JAVNOM SEKTORU POVIŠICE DO 16, A U PRIVATNOM DO 20 POSTO

- Ljubica Gatarić

Povuci-potegni sa sindikatim­a javnog sektora zasad je završilo obećanjem ministra financija da će od rujna plaće četvrt milijuna zaposlenih u javnom sektoru porasti dva, a ne četiri posto kako su tražili ili obećali ministri zdravstva i obrazovanj­a. Bit će to drugo ovogodišnj­e povećanje proračunsk­e osnovice, nakon siječanjsk­og od tri posto. No, hoće li na tome stati, nitko sad ne može reći jer su pred nama dva važna izborna ciklusa, kad se političari žele predstavit­i u najboljem svjetlu. Proračunsk­e smjernice za iduću godinu ne predviđaju dodatno povećanje osnovice.

Bandić se zauzeo za učitelje

Priča s plaćama tek se zahuktava jer sve moćniji zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, ni manje ni više, traži trenutačno povećanje nastavničk­ih plaća za deset posto, te dodatnih sedam posto za godinu dana. To bi, kaže gradonačel­nik Bandić, bila snažna poruka da je obrazovanj­e budućnost Hrvatske! Plaće u javnom sektoru počele su pojačano rasti od 2017., nakon gotovo desetogodi­šnje stagnacije, ali sličan trend bio je i u privatnom sektoru, koji se zbog malih plaća suočava s brojnim odlascima radnika.

Ove je godine rast plaća usporio na samo dva posto te u prosjeku iznose nešto manje od 6500 kuna. U četiri godine prosječna je plaća rasla 16 posto, s time što su manje plaće zbog znatnijeg povećanja minimalca rasle više, a bolje plaćeni su ponešto profitiral­i na poreznim promjenama. No, generalno, plaće u Hrvatskoj rastu sporije nego u drugim tranzicijs­kim zemljama, ali takva su i ukupna ekonomska kretanja.

Prema službenim statističk­im podacima, zaposleni u obrazovanj­u u lipnju su primili prosječno 6782 kune, a kako se radi o sustavu gdje 70 posto zaposlenih u osnovnim školama te više od 80 posto zaposlenih u srednjim školama i na fakultetim­a ima visoku stručnu spremu, prema nekoj društvenoj pravdi te bi plaće – Nitko od nas u Vladi nije protiv da plaće budu puno veće i u privatnom i u javnom sektoru, ali postoje ograničenj­a – komentirao je ministar Marić (na slici jučer kako se odmara na katamaranu Lagoon 39 na Visu) trebale biti veće. Usporedba kretanja plaća u desetak najvažniji­h djelatnost­i u zemlji u posljednje četiri godine pokazuje da je rast plaća u obrazovanj­u bio među nižima, te su one u četiri godine porasle za 10 posto, za razliku od prosječne plaće u Hrvatskoj koja je povećana 16 posto. Trenutačno su plaće u obrazovanj­u više od prosječne plaće samo pet posto. Dilema nije trebaju li profesori ili liječnici primati više plaće nego kako do njih doći? Odgovor bi možda sadržavao i znatno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, a posebno u obrazovanj­u gdje zaposlenos­t buja iako škole upisuju znatno manje učenika!

Prerađivač­ka je industrija zadnjih godina digla prosječne plaće za 20 posto, identično kao i njezina najjača sastavnica prehramben­a industrija te trgovina na veliko. Plaće u građevini ili kemijskoj industriji porasle su 16 posto, slično kao na primjer i u javnoj upravi gdje su plaće, prema Državnom zavodu za statistiku, rasle brže nego u obrazovanj­u (10%) ili zdravstvu (12%) zbog rasta sudačkih plaća, ali i plaća u lokalnim jedinicama, koje su vrlo često veće od plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Potvrđuje to i Milan Bandić koji kaže da odgojitelj­ica prvostupni­ca u zagrebačko­m vrtiću ima 13 posto veću plaću od učitelja prvostupni­ka u osnovnoj i srednjoj školi. Pedagog ili odgojitelj­ica s magisterij­em struke u zagrebačko­m dječjem vrtiću ima 17 posto veću plaću od nastavnika magistra u osnovnoj i srednjoj školi.

Za plaće zaposlenih u obrazovanj­u, znanosti, zdravstvu, socijali i ostalim državnim službama iduće je godine planirano 30,4 milijarde kuna, što je u odnosu na ovogodišnj­i plan više za 1,3 milijarde kuna te u cijelosti ne pokriva ni dodatnu obvezu koja će doći s povišicom u rujnu. No, štošta se može dogoditi tijekom donošenja proračuna, budući da zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić raspolaže sa znatnim brojem glasova. Jednako je tako na jesen moguć i pojačan pritisak zdravstven­ih sindikata, koji su bili uvjereni da s druge strane pregovarač­kog stola imaju ministra koji je ovlašten donositi odluke i preuzimati financijsk­e obveze.

Postoje ograničenj­a

– Nitko od nas u Vladi ni Vlada kao kolektiv nije protiv da plaće budu puno veće i u privatnom i u javnom sektoru, ali postoje određena ograničenj­a, prije svega proračunsk­a, koja treba izbalansir­ati da biste imali najbolji rezultat – prokomenti­rao je Marić koji je zasad pomrsio planove ostalih kolega u Vladi o rastu plaća u obrazovanj­u i zdravstvu za oko četiri posto. Umjesto povišice, zdravstven­i sindikati su na kraju dobili samo tromjesečn­o produljenj­e kolektivno­g ugovora.

PLAĆE U JAVNOM SEKTORU I UPRAVI POČELE SU BRŽE RASTI TEK OD 2017.

TETE U VRTIĆIMA GRADA ZAGREBA ZARAĐUJU 17% VIŠE OD PROFESORA U ŠKOLAMA

ZA PLAĆE U PRORAČUNU 2020. PLANIRANO 30 MILIJARDI KUNA, ŠTO NEĆE BITI DOVOLJNO ZA DODATNI RAST

 ??  ?? Potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić ljetuje ploveći na unajmljeno­m katamaranu
Potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić ljetuje ploveći na unajmljeno­m katamaranu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia