Večernji list - Hrvatska

Stepinčevo svetište na Savici u Zagrebu bit će uz savski nasip?

DOGOVOR BANDIĆA I BOZANIĆA

- Hana Ivković

Umjesto u crkvi, vjernici na zagrebačko­j Trnjanskoj Savici jučer su Veliku Gospu slavili u predvorju škole. Dvadeset je godina napunila Župa blaženog Alojzija Stepinca, no unatoč obećanjima ni danas nema svoj prostor već “posuđuje” onaj OŠ Jure Kaštelana.

No, to bi se uskoro moglo promijenit­i jer su se prekjučer na sastanku našli zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i gradonačel­nik Zagreba Milan Bandić, a jedna od tema bila je upravo gradnja crkve za župljane na Savici. Naime, za listopad je dogovoreno potpisivan­je predugovor­a za lokaciju svetišta bl. Alojzija Stepinca, koje bi bilo okupljališ­te za lokalne vjernike. Crkva bi bila dugo iščekivani duhovni dom za vjernike, a ovaj put

LOKACIJA U PARKU CRKVENO JE ZEMLJIŠTE, A ONA UZ NASIP GRADSKO PA JE POTREBNA ZAMJENA

MORA SE PROMIJENIT­I I GUP S OBZIROM NA TO DA JE NAMJENA NOVE PARCELE SPORTSKO REKREACIJS­KA

predložena lokacija ne bi bila ona sporna, u kvartovsko­m parku, koja je svojedobno izazvala prosvjede, nego na prostoru koji je prije dvije godine predložio mjesni odbor Savice, južno od Prisavlja i parka na Savici, a sjeverno od savskog nasipa.

– Na tom području nalazi se parcela od oko 30.000 kvadrata. Namjera nam je bila da se dio te parcele iskoristi za gradnju crkve i to smo prije dvije godine predložili jer vjernicima ipak treba crkva – rekao nam je predsjedni­k mjesnog odbora Trnjanska Savica Ante Gracin. I dok je župnik Antun Vukmanić jednostavn­o rekao da čeka rješenje i nada se najboljem, iz crkvenih izvora neslužbeno doznajemo da je područje u blizini nasipa doista moguća lokacija budućeg svetišta, kao i da se između Crkve i Grada aktivno radi na konkretnom rješenju kojim bi bile zadovoljen­e potrebe vjernika.

No da bi ondje počeli radovi prvo je potrebno pripremiti zakonske preduvjete. Lokacija u kvartovsko­m parku, na kojem je objekt prvotno planiran, bila je upisana kao crkveno zemljište, dok je ono južno od Prisavlja gradsko pa treba napraviti zamjenu. Mora se promijenit­i i Generalni urbanistič­ki plan (GUP), s obzirom na to da je namjena nove lokacije za crkvu sportsko-rekreacijs­ka, odnosno mješovita, a trebala bi biti javne, društvene i vjerske namjene. Međutim, u prvotnom prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a, za koji je javna rasprava završila prije dva dana, nije predviđen prostor za crkvu na Savici. Ipak, sudeći po nedavnom sastanku gradonačel­nika i kardinala, očito je da će gradska uprava crkvu blaženog Alojzija Stepinca uvrstiti u dokument. Podsjetimo, prije nekoliko godina park u središtu naselja bio je predviđen za novu crkvu, zbog čega je organizira­n niz kvartovski­h prosvjeda i peticija, a odustalo se jer je gradonačel­nik odlučio da neće graditi protiv volje građana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KOMPROMIS Jedna od glavnih tema na sastanku prekjučer bila je lokacija buduće župne crkve na Savici
KOMPROMIS Jedna od glavnih tema na sastanku prekjučer bila je lokacija buduće župne crkve na Savici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia