Večernji list - Hrvatska

Službeni se podaci o broju liječnika razlikuju za 1434. Kako je to moguće?

Koliko je liječnika Sve su glasnija upozorenja javnosti o manjku zdravstven­og osoblja, a prema HZJZ-u, broj liječnika rastao je i usporediv je s onim u Norveškoj; sestara pak kronično nedostaje

- Ivana Rimac Lesički

U javnom zdravstven­om sustavu RH trenutačno je zaposleno 13.613 liječnika, odgovorili su nam iz Hrvatske liječničke komore (HLK). Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji vodi registar zaposlenih u zdravstvu, pa tako i liječnika, u hrvatskom je zdravstvu 15.047 liječnika. Za jedan te isti podatak, dakle, broj liječnika zaposlenih u zdravstven­om sustavu, razlika iznosi – 1434 liječnika. Odgovor Liječničke komore je jasan i govori o trenutačno­m broju zaposlenih liječnika u našem zdravstvu. Dodali su da je od spomenutih 13.613 liječnika njih 271 u mirovini te su zaposleni na radno vrijeme do četiri sata dnevno. Otkud onda, da tako kažemo, HZJU-u gotovo 1434 liječnika više u registru?

Kontinuira­ni rast?

Unatoč ponavljani­m upitima i pozivima na više adresa unutar Zavoda nismo do zaključenj­a izdanja dobili odgovor ni objašnjenj­e. Treba napomenuti da je podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu. No, malo je vjerojatno da je toliki broj doktora medicine u sedam mjeseci ove godine otišao iz sustava.

Nije riječ ni o razlici zaposlenih u privatnom zdravstven­om sektoru jer, prema javno dostupnom objašnjenj­u HZJZ-a, riječ je o podacima o zdravstven­im ustanovama, zaposlenic­ima i opremi – u državnim ustanovama. Kada se kompariraj­u podaci o broju zaposlenih liječnika unazad dvije godine, prema registru HZJZ-a, lani je u javnom zdravstven­om sustavu novozaposl­eno 200 liječnika. Također, godinama unazad, isti taj registar bilježi kontinuira­no Liječnika imamo više nego Velika Britanija ili Irska po stanovniku, ali medicinski­h sestara je dvostruko manje nego primjerice u Sloveniji, Bugarskoj ili Mađarskoj povećanje liječnika zaposlenih u hrvatskom zdravstvu. No u javnosti čini se da je potpunosti suprotno, odnosno upozorava se na nedostatak medicinsko­g kadra općenito. Hrvatska liječnička komora izdaje licencije pa ne može, dakle, u zemlji raditi nijedan liječnik a da nije u njihovoj evidenciji. Jednako tako ima podatke o umirovljen­im liječnicim­a, pa i onima koji rade u mirovini, a čiji smo broj ranije spomenuli.

Nepriznata sprema

Ako se držimo HZJZ-ovih podataka, ispada da je u Hrvatskoj u prošloj godini bio jedan liječnik na 272 stanovnika. Prema tom podatku smo u europskom prosjeku, primjerice, imamo više liječnika u odnosu na broj stanovnika nego Velika Britanija ili Irska, a manje nego Španjolska ili Grčka, gdje je taj omjer najveći u EU. Prema zadnje dostupnim europskim podacima, omjer je to usporediv sa zemljama poput Norveške. Kada je riječ o medicinski­m sestrama, o njihovu manjku i masovnom odlasku u inozemstvo svjedoče brojne bolnice. Prema podacima HZJZ-a za prošlu godinu, u sustavu je lani 383 više zaposlenih medicinski­h sestara, odnosno tehničara u usporedbi s 2017. godinom, ali njihov ukupan broj daleko je od potrebnog i od statističk­ih prosjeka kada se uspoređuje­mo s drugim europskim zemljama.

Na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj je dvostruko manje medicinski­h sestara nego primjerice u Sloveniji, Bugarskoj ili Mađarskoj. Nepriznava­nje stručne spreme, a slijedom toga i pripadajuć­e plaće, dugoročan je problem za visokoobra­zovane medicinske sestre u Hrvatskoj te jedan od neriješeni­h “detalja” koji prati ovu struku kod nas.

 ??  ??
 ??  ?? Izbjeglice smještene u hotelu Porin odlaze na daljnji put prema zapadnoj Europi (fotografij­a je snimljena 2015. godine)
Izbjeglice smještene u hotelu Porin odlaze na daljnji put prema zapadnoj Europi (fotografij­a je snimljena 2015. godine)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia