Večernji list - Hrvatska

U Arboretum Opeka dolazit će učenici, a u dvorac Inkey turisti

Spašavanje dvoraca u Vinici i Rasinju te jednog od najljepših arboretuma u ovom dijelu Europe

- Ivica Beti

Arboretum koji je 2007. zaštićen kao spomenik kulture u vrlo je lošem stanju, baš kao i istoimeni dvorac koji samo što se ne uruši. Dvorac u Koprivničk­oj županiji (desno) sagrađen u 19. st. Presporo, ali ipak se kreće. Lokalna i regionalna samouprava spašavaju dvorce s kojima bi se u nekim drugim državama ponosili, a kod nas ih prekriva korov i nastanjuju glodavci i gmazovi. Arboretum Opeka u općini Vinici na sjeverozap­adu Hrvatske jedini je zaštićeni kontinenta­lni arboretum koji se prostire na više od 50 hektara.

Grof Marko Bombelles je u 19. stoljeću dao posaditi brojne egzotične vrste koje je donosio s putovanja iz raznih krajeva svijeta. Američki tulipanova­c, kavkaska jela, golema sekvoja, golema tuja, kalifornij­ski libocedar, dvolapi ginko... Na žalost, arboretum koji je 2007. zaštićen kao spomenik kulture, a o kojem uče i studenti na Oxfordu i Cambridgeu, u vrlo je lošem stanju, baš kao i istoimeni dvorac koji samo što se ne uruši.

Nestale samonikle jedinke

Dvorac je zapravo dao sagraditi Nikola Keglević od Buzina 1674. godine, a nakon njegove smrti, objekt je u više navrata preuređiva­n. Varaždinsk­a županija sad planira obnoviti i dvorac i arboretum, a prvi je korak izrada projektne dokumentac­ije. Srednja škola Arboretum Opeka, smještena blizu dvorca, odlukom Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a prije godinu dana postala je Regionalni centar kompetentn­osti (RCK) u strukovnom obrazovanj­u, za sektor poljoprivr­ede, i to na razdoblje od pet godina s mogućnošću ponovnog imenovanja. Projektom je predviđena rekonstruk­cija i opremanje dvorca u neposredno­j blizini škole, u sklopu kojeg je i jedinstven­i primjerak parkovne arhitektur­e, idealan za provođenje praktične nastave i vježbi iz krajobrazn­e arhitektur­e, jednog od predmeta koji učenici svladavaju tijekom školovanja. Izrada projektne dokumentac­ije stajat će do 2,3 milijuna kuna, s time da će 800.000 kuna biti bespovratn­a sredstva, a 1,5 milijuna pokrit će Varaždinsk­a županija ove i iduće godine.

Opeka je jedna od najljepših arboretuma o ovom dijelu Europe, a kako je na predavanju u Varaždinu prije godinu dana upozorio dr. sc. Miroslav Benko iz Zavoda za uređivanje šuma i šumarsku ekonomiku Hrvatskoga šumarskog instituta, nepovratno su nestale vrijedne samonikle jedinke, šumski teren je uglavnom neprohodan, a uočeno je na stotine suhih i trulih stabala koja su izvor gljivičnih infekcija i hrana strizibuba­ma i potkornjac­ima. Šuma, istaknuo je, sliči džungli. U perivojnom dijelu arboretuma, koji je u 19. stoljeću uređivan po uzoru na engleske vrtove, raste oko 2800 stabala iz 86 rodova i 44 porodice. No, u posljednji­h 40 godina nije bilo sadnje vrednijih stabala.

Ministar državne imovine Goran Marić i župan Čačić u travnju ove godine potpisali su ugovor o predaji kompleksa arboretuma i dvorca na 50 godina na uporabu Varaždinsk­oj županiji koja će ih, zaključeno je, ustupiti srednjoj školi. Bio je to uvjet da se projekt kandidira za novac iz EU fondova. Ime Opeka su arboretum i dvorac dobili jer su grofovi Draškovići, jedni od vlasnika imanja, na lokaciji današnjeg arboretuma imali ciglanu.

Kupljen na javnoj dražbi

Još se jedan povijesni biser na sjeveru Hrvatske planira obnoviti. Koprivničk­o-križevačka županija kupila je na javnoj dražbi dvorac Inkey u Rasinji, sagrađen u 19. stoljeću. Dvorac propada već desetljeći­ma, a županija planira u njemu razvijati turizam.

– Ukupna vrijednost kupnje na javnoj licitaciji koju je provela Fina iznosi 410.000 kuna, a za taj smo iznos kupili spomenuti dvorac i oko pet jutara zemljišta – rekao je župan Darko Koren.

Općina Rasinja nije bila spremna ulagati u obnovu dvorca. – Vlasništvo će ovisiti i o izvoru financiran­ja obnove pa, budemo li procijenil­i da europska sredstva možemo dobiti lakše ako je u suvlasničk­oj strukturi i jedinica lokalne samouprave, tražit ćemo adekvatan model. U ovom trenutku vlasnik je županija – poručio je Koren.

Rasinja je gotovo 200 godina bila u vlasništvu obitelji Inkey de Pallin koja je napustila taj kraj potkraj Drugoga svjetskog rata. U njemu su, kažu u Rasinji, partizani u siječnju 1944. osnovali 10. zagrebački korpus koji je 8. svibnja 1945. godine sudjelovao u oslobađanj­u grada Zagreba.

Imanje je nacionaliz­irano, no nitko od nasljednik­a nije se javio, a poslije je pripao lokalnoj samoupravi koja ga je prodala privatnom poduzetnik­u čiji su se planovi o pretvaranj­u dvorca u najelitnij­i hotel na sjeveru Hrvatske izjalovili.

 ??  ?? PROPADANJE
PROPADANJE
 ??  ??
 ??  ?? PROJEKTOM je predviđena rekonstruk­cija i opremanje dvorca u neposredno­j blizini škole. Tamo bi se provodila i praktična nastava
PROJEKTOM je predviđena rekonstruk­cija i opremanje dvorca u neposredno­j blizini škole. Tamo bi se provodila i praktična nastava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia