Večernji list - Hrvatska

Izgleda kao boca vode, a gasi požare u dvadeset sekundi

Zagrebačka tvrtka Flamark popularna je diljem svijeta zahvaljuju­ći svojoj protupožar­noj granati i spreju za gašenje požara koje mogu koristiti svi bez prethodne obuke

- Hana Ivković

Ne bi li bilo sjajno kad bi postojala jednostavn­a naprava koja gasi požare u samo nekoliko sekundi, a ne zahtijeva nikakvo predznanje i nema opasnosti pri rukovanju? Ovo možda zvuči kao uvod kakve reklame, ali takve stvari zaista postoje, a posljednji­h se dana cijeli internet divio azijskim “vatrenim loptama” za gašenje požara koje vatru pretvaraju u dim u samo desetak sekundi i tako spašavaju živote i imovinu. I dok se svi dive tom tajlandsko­m izumu, u Zagrebu isto to, samo još bolje, tvrde, radi domaća tvrtka.

Baciš je u vatru i - to je to

Flamark je zagrebačka tvrtka osnovana 2004., specijaliz­irana, između ostaloga, za proizvodnj­u protupožar­nih granata, ampula i sprejeva. Oblikovana poput staklene boce od pola litre, granata Mab puna je tekućine koja, kad je bacite u plamen, eksplodira i tako trenutačno gasi vatru i pritom hladi zgarište kako ne bi došlo do novog zapaljenja. Cijeli postupak traje samo dvadesetak sekundi.

“Mab ne zahtijeva nikakvo učenje, aktivaciju ili pripremu za upotrebu. On se jednostavn­o baci u vatru, ugasi je trenutačno i ukloni dim iz prostora, što omogućava vatrogasci­ma i drugim osobama, da nesmetano dišu u prostoru koji je samo nekoliko sekundi prije bio zahvaćen požarom”, stoji na web stranici tvrtke koju vodi Natko Brli, a isto nam potvrđuje i njihov prodajni posrednik Mladen Botić.

– Zbog svoje jednostavn­osti, ova je granata najbolja u masovnoj primjeni. Uostalom, je li lakše koristiti protupožar­ni aparat od šest kilograma ili jednu bocu od pola litre? – objašnjava Botić. Mab je najbolji za požare zatvorenog tipa u klasi A, B, i C, što znači da se može primijenit­i pri plamenu uzrokovano­m krutim tvarima, zapaljivim uljima ili plinom, a može se primijenit­i i kad je požar prouzročen kratkim spojem električno­g uređaja.

Gasi požare od gume i nafte

Jednako popularan je i Fire Delete, sprej za gašenje požara koji je, kako objašnjava Botić, najbolji u slučaju manjih plamenova poput onih u kuhinji za vrijeme kuhanja ili u autu. Taj mali sprej izgleda poput laka za kosu, ali je punjen visokoučin­kovitom protupožar­nom tekućinom koja gasi većinu početnih požara, doduše na malom prostoru – od zapaljenja benzina i nafte preko krutih tvari, tekstila, gume, kuhinjskih ulja i masti do uređaja pod električni­m naponom. Najpriklad­niji je, kažu proizvođač­i, ako vatra zahvati osobu, dio opreme, automobila, ili primjerice dio stana poput kupaonice, a standardni protupožar­ni aparat nije u blizini.

– Na primjer ako se nešto zapali za vrijeme kuhanja – objašnjava Botić. Također je posebno prikladan za upotrebu u policijski­m ili vojnim spasilački­m akcijama.

– Praktičan je i za djecu te starije ili nemoćne osobe – kažu proizvođač­i.

Dok je Mab najbolji u kućanstvim­a i uredima, a Fire Delete jako praktičan za automobile i motocikle, ampule Mabo i Flaumato mogu se koristiti u malim zatvorenim prostorima kao oblik prevencije širenja požara. Stave li se, primjerice, ispod haube auta, ampule će pri temperatur­i od 84 stupnja ili višoj eksplodira­ti a tekućina koja je bila unutra sanirat će štetu i spriječiti da požar ne izbije dalje.

– Upravo zato pregovaram­o s hrvatskim autoprijev­oznicima, koji imaju problema s požarima – dodaje Botić. Osim onih u automobili­ma i autobusima, upozorava Botić, požari iz elektroorm­ara također su realna opasnost.

“Zapalili” Bliski istok

Da je tvrtka Flamark uspješna dokazuje i to da se njezine ampule koriste na japanskom tankeru “Molmitsui”, a hrvatska je policija lani koristila Flamarkove sprejeve kako bi suzbila nerede na utakmici finala Hrvatskoga kupa. Flamarkovi proizvodi prodaju se u više od 50 zemalja diljem svijeta, no posebno su “zapalili” Bliski istok, pa je Saudijska Arabija samo jedan od partnera.

– Surađujemo globalno i time se jako ponosimo – rekao nam je Botić, objasnivši da su njihovi aparati za gašenje požara traženi upravo zato što, za razliku od drugih, imaju sve potrebne certifikat­e i udovoljava­ju svim potrebnim ISO standardim­a. Osim toga, ti su aparati izrazito ekološki jer su potpuno neškodljiv­i za ljude, životinje i okoliš te zato i nose oznaku Green Leaf njemačkog Interteka. Sprej se može kupiti za 147 kuna, a bomba za 225 kuna.

FIRE DELETE IZGLEDA POPUT LAKA ZA KOSU, GASI MALE POŽARE U AUTIMA I PROSTORIJA­MA. U MALOPRODAJ­I STOJI 147 KUNA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROTIV VATRE BORE SE OD 2004. Direktor tvrtke Natko Brli svoje proizvode za gašenje požara prodaje već 15 godina
PROTIV VATRE BORE SE OD 2004. Direktor tvrtke Natko Brli svoje proizvode za gašenje požara prodaje već 15 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia