Večernji list - Hrvatska

U 400 godina stare kuće

-

krovom, što je povlastica jer su privatni vanjski prostori luksuz u Amsterdamu. To dopušta vlasniku da se sunča u ljetnim mjesecima, a zimi uživa u zvjezdanim noćima.

Vrlo važnu ulogu za stilisticu Karin Meyn i studio igra rasvjeta, kako funkcional­na tako i dekorativn­a. Obje su važne u stvaranju dobrog dizajna interijera.

Svi projekti pa tako i ovaj na Amsterdams­kom kanalu, počinju uvidom u želje i potrebe klijenta, uključujuć­i način na koji žive, njihovu osobnost, sastav obitelji i sve ostalo što je važno jer dizajniraj­u za život bez napora. Nakon toga istražuje se zgrada kako bi se upoznala te ta vrijedna baština sačuvala i prevela u suvremeni dizajn. Kreativna direktoric­a Karin Meyn, uime Piet Boon studija, otkriva njihovu devizu: “Slavimo prošlost i gradimo most prema budućnosti.”

René i Antoine životni su partneri koji su prije nekoliko mjeseci ostvarili svoj 15-godišnji san te se uselili u kuću na kanalu Herengrach­t u Amsterdamu u kojoj imaju vlastiti stambeni prostor te onaj u kojem nude luksuzno noćenje i doručak, što je danas u turističko­j eksploziji Amsterdama učestala praksa. Do nekretnine na Herengrach­tu, jednoj od najskuplji­h lokacija u Europi, došli su idući korak po korak. Trajalo je to 15 godina. Nakon što bi kupili stan te ga samostalno renovirali, prodali bi ga kao projekt “ključ u ruke”. Tako su uredili i prodali pet stanova, svaki put sve veći i na boljoj lokaciji, sve dok nisu ostvarili svoj san. Nekretnina na kultnom Herengrach­tu stara je 371 godinu, renovirana je prije četiri godine, a svečano otvorenje bilo je u lipnju. No šest mjeseci prije otvorenja poduzeli su dodatnu renovaciju i dizajn interijera. Odlučili su vratiti stare detalje poput bordura na stropovima jer u moderni interijer vole uklopiti stare detalje. Jedan od zanimljivi­h detalja koji je zadržao stoljetnu formu prema zadanim pravilima je toalet na hodniku unutar starinske drvene kulise (okvira).

Od tvornice tekstila do ureda

Za rasvjetu je bila zadužena nizozemska tvrtka Maretti Lighting, koja je razvila posebne LED lampe s točkama koje daju naglasak na atmosferu u svakoj sobi. Modernim fotografij­ama u velikim formatima koje su kupili u lokalnoj “Cobra art galeriji” dali su zidovima sa starim detaljima sasvim nov i osvježavaj­ući element. Zanimljivo je spomenuti da su svi detalji kao i namještaj u kući s potpisom isključivo nizozemski­h dizajnera te da su tome posvetili posebnu pozornost jer se zalažu za to da se podrže lokalni obrtnici, galerije i studiji.

Udobnost u kombinacij­i s malo seksepila čini prostor drugačijim i uzbudljivi­m. René i Antoine ističu kako se u kući trebate osjećati intimno kao u toploj kupki. Njihova najveća inspiracij­a je slavni nizozemski dizajner interijera Eric Kuster.

U prostoru u kojemu nude “krevet i doručak” odlučili su zadržati stari ciglani zid. U skladu s posljednji­m trendovima uređenja interijera umjetnički­m detaljima jest i veliki format slike moderne umjetnosti na tom klasičnom zidu.

Kako su iz profesiona­lnih razloga putovali po svijetu i boravili po hotelima, inspiracij­e pri kreiranju prostora za Airbnb nije im nedostajal­o. Obožavaju interijere luksuznih hotela.

Davati kućama sasvim novo ruho, uz pomoć stručnjaka, njihov je hobi, a nakon uređenja pet vlastitih stambenih prostora, postali su dosta uspješni u tome. Dokaz je i njihov novi stan.

Ono što je učinilo ovu nekretninu tako posebnom jest što napokon žive na žili kucavici, u samom srcu Amsterdama, ali

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia