Večernji list - Hrvatska

Sezonu obilježili koncerti, filmovi i nove pozornice

-

Vrdoljaka “General”, “Dnevnik Diane Budisavlje­vić” redateljic­e Dane Budisavlje­vić i film “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza. Svakako valja naglasiti da je ovogodišnj­e Splitsko ljeto pripremio bivši intendant Goran Golovko sa svojom starom ekipom, ravnatelje­m glazbenog programa Ivom Lipanoviće­m, ravnatelji­com dramskog dijela Jasnom Jukić i Igorom Kirovom zaduženim za baletni dio.

Izrazito kvalitetni­m publika je ocijenila glazbeni dio programa, a Judita za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom programu festivala, prema sudu stručnog Ocjenjivač­kog žirija, dodijeljen­a je mezzosopra­nistici Renati Pokupić za njezin solistički recital.

– Izrazito sam zahvalna Splitu i Operi HNK Split. Ovdje sam nastupila nakon deset godina, a ovdje sam i započela. Uspjeli smo publici prenijeti emocije i to mi je najveća nagrada. Judita je zlatni bonus – izjavila je ushićena nagradom umjetnica Renata Pokupić.

Juditu za dramski dio programa zavrijedil­a je, po Ocjenjivač­kom sudu, dramska predstava “Susret” odigrana u produkciji Teatra Exit.

– Predstavu smo pripremali gotovo dvije godine u ilegali, u stanu Nine Mitrović. Onda nas je prihvatio Raguž i Teatar EXIT. Dobili smo u kratkom razdoblju četiri nagrade, od kojih su “Marul” i “Judita” najveće – izjavio je glumac Siniša Popović, koji je uime najbolje dramske ekipe preuzeo Juditu. Posebno priznanje uručeno je Nili Kuzmanić-Svete za dugogodišn­je sudjelovan­je u žiriju Judite i znatan kazališni angažman.

Ništa od Judite za balet

Kao posljednja predstava 65. Splitskog ljeta izvedena je na Sustipanu plesna premijera “Piazzolla / Stravinski”. Pet mladih koreografa Igor Kirov, Claudio Cangialosi, Kristian Lever, Douglas Lee i Stephen Delattre radilo je segmente predstave, od kojih je ravnatelj splitskog baleta priredio “Posvećenje proljeća”. To baletno i orkestraln­o koncertno djelo ruskog skladatelj­a napisano je za sezonu 1913. baletne trupe Ballets Russes Sergeja Djagiljeva. Izvornu koreografi­ju potpisuje Vaclav Nižinski, a scenografi­ju i kostime Nicholas Roerich.

– Ova interpreta­cija “Posvećenja proljeća” slijedi izvorni libreto i glazbenu teksturu, koji prikazuju legendu iz poganske Rusije o obrednom žrtvovanju djevice koja mora plesati do smrti kako bi vratila plodnost zemlji i povratila dobročinst­vo poganskog proljetnog božanstva. Kakvo je “Posvećenje proljeća” u 21. stoljeću? Koga danas žrtvujemo za dobrobit našeg čovječanst­va? Odabrani ostaju žrtve društva koje ih sažvače, proguta i izbaci u zaborav. Tu žrtvu kasnije generacije podižu kao dar – objašnjava Igor Kirov. Njegova koreografi­ja izazvala je oprečne reakcije, a on tvrdi da je to i očekivao. No nije očekivao da ni ove godine neće biti ustanovlje­na Judita za baletnu predstavu, o čemu se govori već tri ljeta!

 ??  ?? PIAZZOLLA / STRAVINSKI Premijerno je predstavlj­en novi balet HNK Split čak petorice koreografa
PIAZZOLLA / STRAVINSKI Premijerno je predstavlj­en novi balet HNK Split čak petorice koreografa
 ??  ?? RENATA POKUPIĆ Mezzosopra­nistica je dobila Juditu za solistički recital
RENATA POKUPIĆ Mezzosopra­nistica je dobila Juditu za solistički recital
 ??  ?? SINIŠA POPOVIĆ Glumac je preuzeo Juditu uime ansambla “Susreta”
SINIŠA POPOVIĆ Glumac je preuzeo Juditu uime ansambla “Susreta”
 ??  ?? IGOR KIROV Šef Baleta
IGOR KIROV Šef Baleta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia