Večernji list - Hrvatska

Balkanski špijun u Dubrovniku

- Maja Pejković-Kaćanski

U sklopu 70. Dubrovački­h ljetnih igara, 16. i 17. kolovoza će se u parku Gradac izvesti kultna satirična drama Dušana Kovačevića “Balkanski špijun”, a obje izvedbe su već rasprodane. “Balkanski špijun”, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i izvedbi ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, prati priču Dušana Kovačevića iz 1983. godine po kojoj je snimljen i film. Predstava se bavi motivom paranoje “malog čovjeka” u odnosu pojedinca i vlasti, te ukazuje na posljedice totalitarn­ih sistema, a glavnu ulogu, Iliju Čvorovića, tumači Ljubomir Bandović.

Svečanim spuštanjem festivalsk­e zastave na Sustipanu završilo je 65. Splitsko ljeto tijekom kojeg je upriličeno 39 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih izvedaba, izložaba filmskih projekcija te jedna književna promocija, a otkriven je i spomenik splitskom pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću. U 32 dana umjetnici su nastupali na čak 18 uglavnom ambijental­nih pozornica, od Peristila, podruma Dioklecija­nove palače, Galerije Meštrović i Kaštilca, preko Sustipana, amfiteatra u Saloni i kinu Bačvice, ali i u Vrlici, Makarskoj, Gatima i Gornjem Sitnom podno Mosora.

Šestan je zadovoljan

Izrazito sretan nakon zatvaranja bio je Srećko Šestan, novi intendant HNK Split koji je na dužnost stupio, a mnogi će reći “uletio”, u vrlo neuobičaje­nom terminu, 1. srpnja. Prosječna popunjenos­t gledališta bila je visokih, naglašava Šestan, 86,2 posto. Uz to, 65. Splitsko ljeto će ostati zapamćeno po disperziji, izvođenju naše najpopular­nije opere “Ero sa onoga svijeta” u Makarskoj te uvrštavanj­u filmskog programa, što su Splićani jako dobro primili. Imali su prilike vidjeti gotovo odmah nakon završetka Pulskog festivala dugoočekiv­ani film Antuna predstavio je novu koreografi­ju

 ??  ?? Glavnu ulogu Ilije Čvorovića tumači Ljubomir Bandović
Glavnu ulogu Ilije Čvorovića tumači Ljubomir Bandović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia