Večernji list - Hrvatska

Klopp: Bio je to boksački meč, a Adrian je sjajan

Europski superkup Liverpool pobijedio Chelsea i četvrti put osvojio trofej

- Damir Mrvec

Nogometaši Liverpoola osvojili su četvrti put u klupskoj povijesti Uefin Superkup. U Istanbulu su tek izvođenjem jedanaeste­raca svladali Chelsea sa 7:6 (2:2). Na vječnoj ljestvici osvajača Uefina superkupa Liverpool se po broju trofeja izjednačio s madridskim Realom. Redsi su posljednji put igrali u finalu tog natjecanja prije 14 godina kada su u produžetku pobijedili moskovski CSKA.

Abraham tragičar

Tragičar Chelseaja bio je Tammy Abraham koji je kao peti izvođač jedini promašio jedanaeste­rac. Prethodno su sva petorica Liverpoolo­vih igrača postigla pogotke (Firmino, Fabinho, Origi, Arnold i Salah). Frank Lampard kao igrač dvaput je izgubio finale tog natjecanja, a nije ga osvojio ni sada kao trener Chelseaja. Mateo Kovačić igrao je do 101. minute i nije uspio osvojiti svoj 16. klupski trofej.

Prvi je put važniju Uefinu utakmicu sudila žena. Francuskin­ja Stéphanie Frappart bila je glavna sutkinja dvoboja, a pomoćne sutkinje bile su njezina sunarodnja­kinja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O’Neal. Inače, u srpnju je Frappart imala čast suditi finale Svjetskog prvenstva za žene između SAD-a i Nizozemske u Lyonu. Ušla je i u povijest francuskog nogometa kada je u travnju postala prva sutkinja na utakmici Prve francuske lige između Amiensa i Strasbourg­a. Sada je ISTANBUL - Vodafone Arena. Gledatelja 40.000. Sutkinja: Stephanie Frappart (Francuska)

Liverpool: Adrian - Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (od 91. Alexander-Arnold) Henderson, Fabinho, Milner (od 64. Wijnaldum) Salah, Mane (od 103. Origi), Oxlade-Chamberlai­n (od 46. Firmino). Trener Jürgen Klopp

Chelsea: Arrizabala­ga - Azpilicuet­a, Christense­n (od 85. Tomori), Zouma, Emerson - Kante, Jorginho, Kovačić (od 101. Barkley) Pedro, Giroud (od 74. Abraham), Pulišić (od 74. Mount). Trener Frank Lampard

Strijelci: 0:1 Giroud (36, Pulišić), 1:1 - Mane (48), 2:1 - Mane (95, Firmino), 2:2 - Jorginho (101 – 11 m)

izabrana za stalnu sutkinju u toj ligi za sezonu 2019./2020. Frappart nije prva sutkinja kojoj je dodijeljen­o suđenje neke Uefine natjecatel­jske utakmice. Tu je čast imala Nicole Petignat koja je sudila tri kvalifikac­ijske utakmice za Kup Uefe između 2004. i 2009.

Dva pogotka u produžetku

Chelsea je poveo u 36. minuti. Pulišić je sjajno dodao Giroudu, a francuski je napadač postigao 12. pogodak u 16 europskih utakmica za Chelsea. Zanimljivo je da je u engleskom prvenstvu dosad postigao samo sedam pogodaka. Odmah na početku drugog poluvremen­a izjednačio je Mane i tako postao drugi afrički nogometaš strijelac u Superkupu. Prvi je Frederic Kanoute iz Malija koji je 2006. bio strijelac za Sevillu u utakmici s Barcelonom. Mreže nisu mirovale ni u produžecim­a. U samo desetak minuta produžetka pala su dva pogotka. Mane je postigao 19. pogodak ove godine, za vodstvo Redsa, 7:6 (2:2)

FRANCUSKIN­JA STÉPHANIE FRAPPART ODLIČNO SE SNAŠLA SUDEĆI U SUPERKUPU

ali je Chelsea brzo izjednačio iz jedanaeste­rca.

Na kraju su svi slavili vratara Adriana, koji prije dva tjedna nije ni imao klub, trenirao je s amaterskim klubovima. No, donio je naslov Liverpoolu.

– Sačuvao je živce. Doista ne znam gdje je bio prije dva tjedna kada smo igrali protiv Cityja. Bio je sjajan i obranio nekoliko odličnih udaraca. Kao da se još prije pripremao za tu utakmicu. Još u svlačionic­i pokazao je svoju nevjerojat­nu osobnost i karakter. Utakmica je bila kao boksački meč, sjajni udarci s obje strane – rekao je trener Liverpoola Jürgen Klopp.

 ??  ?? U Istanbulu su Redsi svladali Chelsea tek izvođenjem jedanaeste­raca Sačuvao je živce. Još u svlačionic­i pokazao je nevjerojat­nu osobnost i karakter, rekao je Klopp za Adriana
U Istanbulu su Redsi svladali Chelsea tek izvođenjem jedanaeste­raca Sačuvao je živce. Još u svlačionic­i pokazao je nevjerojat­nu osobnost i karakter, rekao je Klopp za Adriana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia