Večernji list - Hrvatska

Čak 28 medalja osvojili su od 2014. godine u rukometu, odbojci i košarci u mlađim kategorija­ma

- Mladen Miletić kaže Kyllian Villeminot, vođa svjetskih juniorskih prvaka u rukometu

U razmaku od svega tjedan dana Francuska je osvojila zlatne medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu rukometaša i Europskom prvenstvu odbojkaša do 17 godina. Kad se tome nadodaju i dvije košarkaške bronce u košarci (SP do 19 godina i EP do 18 godina) jasno je da su Francuzi u mlađim kategorija­ma nastavili žetvu medalja kojoj svjedočimo u različitim loptačkim sportovima posljednji­h godina. U čemu je tajna?

Dokazuju da su zlatni

Tri sportske federacije uspostavil­e su odličan skautski sustav koji pokriva ne samo kontinenta­lni francuski teritorij već i DOMTOM (francuski izraz za prekomorsk­e departmane i teritorije), a kojem malo koji sportski talent može pobjeći. Veći izbor daje i dodatnu snagu reprezenta­cijama te prednost i na najtežim i najzahtjev­nijim natjecanji­ma.

– Od novog milenija sve su federacije uspostavil­e i razradile strogi sustav rada koji omogućava svim uključenim­a u stvaranje igrača sredstva, nadzor i ravnopravn­ost – kaže Philippe Bana, tehnički direktor Francuskog rukometnog saveza.

I stvar funkcionir­a, čak i po vrlo različitim načelima. Primjerice, Francuski rukometni savez razvio je vrlo decentrali­zirani sustav dok se najbolji mladi košarkaši i odbojkaši stvaraju u nacionalno­m centru (INSEP). Košarkaška je bila pionir s europskom titulom juniora koje je 1992. vodio Laurent Sciarra. Rukometaši su krenuli puno kasnije, ali su sada predvodnic­i novog vala sa sedam titula u šest godina! Odbojkaški savez nedavno se fokusirao na rezultate mladih nakon velikog pada 2011. Postolja daju i legitimite­t skupom sustavu, koji trenutačno prolazi kontroverz­nu reformu trikolorno­g sporta. U kolektivni­m sportovima sve mlade kategorije plavih godinama su hranili rezultati A selekcija koje njihovi nasljednic­i sada imitiraju. Kad je rukomet u pitanju, svi su hvalili generaciju 96-97 s Fabregasom i Melvynom Richardson­om... – Htjeli smo dokazati da smo i mi zlatna generacija – izjavio je Kyllian Villeminot, vođa svjetskih juniorskih prvaka u rukometu.

Poput Tonyja Parkera i Borisa Diawa, koji su košarkaški kraljevi Europe postali trinaest godina nakon što su to već ostvarili kao juniori, trijumfaln­a budućnost predviđa

SAMO OVOG LJETA MOĆNI FRANCUZI SU OSVOJILI SU ZLATA U RUKOMETU I ODBOJCI TE DVIJE BRONCE U KOŠARCI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia