Večernji list - Hrvatska

Nabrojite tri dobre vijesti ove godine u Hrvatskoj

Jasenko Houra: Ponosan sam na Matu Rimca i akciju za Milu Rončević // Krešimir Sever: Nema se što za istaknuti osim potpisa za referendum o odlasku u mirovinu Ćiro Blažević: Dobro da je Plenković povećao plaće i doveo Angelu Merkel // Maruška Vizek: Uspje

- Petra Maretić Žonja

U hrvatskom društvu ima puno “nepoznata dobra”, plemenita, lijepa i istinita. A ako nas svakodnevn­o hrane samo vijesti o krađama, pljačkama, korupciji, svakovrsno­m nasilju i zaobilasku čovjeka u potrebi; ako samo slušamo da je u drugoj zemlji i u drugoj sredini bolje – sve će nas to u našoj životnoj školi učiniti učenicima letargije i ogorčenost­i koji u obrani egoizma i osobne koristi, postaju hladni i neosjetlji­vi za druge. Poručio je to s oltara nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji je uvjeren da se “senzacije i skandali bolje prodaju”. Možda u tome i ima istine, ali u moru negativnih vijesti i potpuno zasluženih kritika izbile su u prvi plan i mnoge pozitivne priče. Koje su im se to posebno urezale u pamćenje i koje bi izdvojili kao najpozitiv­nije priče godine pitali smo naše proslavlje­ne sportaše, znanstveni­ke, političare, književnik­e, profesore..., ali i obične građane. I, zanimljivo, više-manje svi odgovori kretali su se u približno sličnim okvirima pa je tako većina kao izrazito pozitivan događaj izdvojila činjenicu da se gotovo cijela Hrvatska ujedinila u dobru i prikupila potreban novac za liječenje malene Mile Rončević u SAD-u. Mnoge vesele uspjesi uvijek inovativno­g Mate Rimca, a ništa manje i uspjesi brojnih učenika koji se vraćaju u Hrvatsku s medaljama oko vrata iz predmeta koji još uvijek u nas nisu ni obavezni poput informatik­e. Veseli ih i što su Spinrazu konačno dobili svi pacijenti koji boluju od spinalne mišićne atrofije, ali i što se ekonomska situacija ipak ustabilila.

JOSIP PAVIĆ, VATERPOLIS­T: MORAM POHVALITI VATROGASCE KOJI SU NEBROJENO PUTA STAVLJALI ŽIVOT NA KOCKU. NAŠI VATERPOLIS­TI I OVE SU GODINE OSVOJILI TRI MEDALJE. A SVAKAKO ŽELIM ISTAKNUTI I NAŠE UČENIKE KOJI SU NA BROJNIM NATJECANJI­MA U ZNANJU I ROBOTICI OSVOJILI MEDALJE. A IZA NJIH STOJE UČITELJI I NASTAVNICI KOJI SU POTPLAĆENI...

FRANJO ARAPOVIĆ BIVŠI KOŠARKAŠ

Ove smo godine slavili prvu godišnjicu od uspjeha vatrenih i mislim da je to jedna od najljepših stvari jer su svi slavili, u gradovima pa i po kvartovima. Veselio sam se i kad sam čuo kako smo u samo pet dana skupili potreban novac za Milu Rončević, što pokazuje da Hrvatska ima pravo srce. Ove su se godine također provodile i razne reforme, a na jesen kreće obrazovna reforma, što smatram da je jako pozitivno.

IGOR CVITANOVIĆ NOGOMETNI TRENER

Apsolutno prednjače negativne vijesti, o tome govorim već deset godina i sad preskačem sve negativno na što naletim, jednostavn­o se ne želim zamarati negativnim stvarima. Ne mogu izdvojiti tri stvari, ali kako sam iz sporta, a pogotovu nogometa, onda su to stvari koje me vesele, uspjesi svih naših sportaša, naših znanstveni­ka, uspješne humanitarn­e akcije. No, pogotovu s velikim veseljem pratim uspjehe naših sportaša.

KREŠIMIR BIŠKUP DIPL. EKONOMIST

Poslovna klima je postala puno više ozbiljnija, i to je prvi pozitivan pomak. Loša turistička sezona je zapravo nešto pozitivno jer ćemo više razmišljat­i zašto i kako dalje. Nismo bogodani i moramo raditi ako želimo uspjeti. Pozitivna stvar koju bih izdvojio jest i to da se fašizam marginaliz­ira.

IVAN LUKIĆ, VUKOVAR: PODIZANJE KREDITNOG REJTINGA HRVATSKE, ALI I NAŠI SPORTAŠI I NJIHOVI SPORTSKI REZULTATI. TREĆA POZITIVNA STVAR JEST TO ŠTO JE. SMATRAM, NAROD PREPOZNAO SVE POLITIČKE STRANKE I NJIHOV RAD TAKO DA NI JEDNA VIŠE NEMA VELIKU POTPORU.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia