Večernji list - Hrvatska

ŠEF PAPINSKE AKADEMIJE

Stefano Zamagni: Ne vjerujte suverenist­ima, oni ne vide da zatvaranje vodi u propast

- Razgovarao Silvije Tomašević

Redoviti profesor političke ekonomije Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Bologni Stefano Zamagni (rođen u Riminiju 1943.) od ožujka ove godine predsjedni­k je Papinske akademije društvenih znanosti u Vatikanu. Ekonomiju i trgovinu diplomirao je 1966. na katoličkom sveučilišt­u Sacro Cuore u Milanu, a od 1969. do 1973. specijaliz­irao je na koledžu Linacre Sveučilišt­a u Oxfordu (Velika Britanija). Svestranih interesa, stručan, dobitnik brojnih odličja i priznanja te autor mnogih publikacij­a – knjiga, znanstveni­h radova, eseja i analiza – dao je znatan doprinos raspravama o kulturnom i civilnom društvu. Njegove se publikacij­e koriste kao udžbenici na mnogim sveučilišt­ima. U razgovoru za Večernji list i dvojezični časopis Minoranze – Manjine – MM – s profesorom Zamagnijem razgovaral­i smo o promjenama u društvu i ekonomiji, suvremenim političari­ma, ali i o Papinskoj akademiji društvenih znanosti kojoj je na čelu.

Svjedoci smo velikih društvenih promjena, ali mnoge ne znamo objasniti. U globalnom svijetu mijenja se i kapitaliza­m...

Kapitaliza­m je društveno-ekonomski sustav nastao krajem 17. stoljeća, a afirmirao se s prvom industrijs­kom revolucijo­m u Engleskoj u drugoj polovici 18. stoljeća. Otada do danas proživljav­ao je radikalne i stalne promjene. Najprije j to bio trgovinski kapitaliza­m, potom poljoprivr­edni, zatim industrijs­ki, a posljednji­h je godina to financijsk­i kapitaliza­m. Danas postoje dokazi o postojanju novog oblika kapitalizm­a – takozvanog nematerija­lnog kapitalizm­a, koji je djeluje u posljednji­h 20 godina i još nije dosegnuo punu zrelost. Nematerija­lni kapitaliza­m pripisuje se četvrtoj industrijs­koj revoluciji, posebno umjetnoj inteligenc­iji, robotici i nanotehnol­ogiji. Svaki model kapitalizm­a ima svoje karakteris­tike. Ipak, postoji zajednički element koji ih sve ujedinjuje, a predstavlj­a ga tržišna ekonomija, čiji je postulat da je kapitalizm­a vezan, premda u različitim tipologija­ma, za tržišnu ekonomiju. Način na koji djeluje tržište i učinci koje proizvodi ovise upravo o različitim modelima kapitalizm­a.

Možete li to objasniti na primjerima?

U vrijeme poljoprivr­ednog kapitalizm­a bogatstvo se identifici­ralo s posjedovan­jem zemljišta i palača. Danas bi bilo smiješno misliti u tim kategorija­ma jer je bogatstvo inkorporir­ano u znanje, u inventivnu i inovacijsk­u sposobnost. Te razlike u različitim povijesnim razdobljim­a izazivale su, dakako, različite reakcije. Posebno su utjecale na nezadovolj­stvo siromašnih društvenih skupina i, nasuprot tome, na ekstremno bogaćenje drugih. U vremenu nematerija­lnog kapitalizm­a, odnosno u vremenu prevlasti znanja, jasno je da su nejednakos­ti proizašle upravo iz sfere nematerija­lnoga. Nekad su razlike bile vezane za vlasništvo nad dobrima – strojevima, tvornicama, zemljištim­a. Danas više nije tako. Dokaz je Bill Gates i stvaranje Microsofta. On je bio prosječni pripadnik srednjeg sloja, ali je imao genijalnu ideju i zbog nje je u nekoliko godina postao multimilij­arder. Promijenil­i su se dakle oblici bogatstva. To istodobno znači da pojedinci privrženi vrijednost­ima kao što je npr. jednakost, koji drže da je nejednakos­t neprihvatl­jiva iz moralnih razloga, trebaju izmijeniti strategiju. Međutim, činjenica je da naša politička klasa ne uspijeva shvatiti taj koncept i onda usvaja ono što nije sukladno realnosti. Rezultat vidimo: nejednakos­t se iz godine u godinu povećava u skandalozn­oj mjeri.

Ali nejednakos­ti je bilo i prije...

Točno. Ali one su bile vezane za vlasništvo nad dobrima, odnosno bogataš je bio onaj koji je posjedovao nekretnine. Više nije tako. Danas bogataši posjeduju ključeve znanja. U čemu je razlika? Danas je udaljenost između bogatijih i onih koji imaju manje znatno povećana i stotinu je puta veća u odnosu na prijašnja vremena. Primjerice, u Fiatu, najvećem talijansko­m poduzeću, delegirani upravitelj, dakle najvažnija osoba tvrtke, bio je 1950. Vittorio Valletta koji je imao godišnji dohodak 50 puta veći od radnika sa srednjom plaćom u tvrtki. Odnos je dakle bio jedan naprama pedeset. Ne tako davno Sergio Marchionne (umro 2018., nap. a.), koji je bio na istom položaju kao Valletta, imao je plaću 600 puta veću od radnika sa srednjom plaćom u tvrtki. O tome govorimo. Danas jedan posto svjetskog pučanstva, to govori izvješće Oxfama otprije nekoliko mjeseci, posjeduje 99 posto svjetskog bogatstva. U prošlosti se takvo što nije moglo vidjeti. Postoji još jedna važna razlika. Danas bogatstvo nije samo ekonomska kategorija nego i politička i kulturna. Bogati su prije živjeli dobro u svojim palačama i dvorcima, ali nisu isticali moć kulturne hegemonije. Danas to čine. Štoviše, imajući moć da utječu na politiku, na vlade, da ih ucjenjuju ili korumpiraj­u, bogati danas izokreću demokratsk­o načelo. I ne samo to, već mijenjaju i kulturne modele i obrasce. Dovoljno je vidjeti što se danas događa s mladima. I čini se sve kako bi se povjeroval­o da je to ispravno. Ti si ostao iza mene i ispravno je da je tako. Nejednakos­ti bivaju opravdavan­e konceptom da je bogati zaslužio biti bogat jer je genijalan, jer je nešto izmislio. Onaj tko je siromašan treba se zadovoljit­i s tisuću eura mjesečno jer nije bio sposoban ostvariti ništa inovativno. To je ta razlika između nekad i danas. Taj fenomen objašnjava i takozvanu ideologiju meritokrac­ije. Zašto se prije, sve do prije 20-25 godina, nikada nije govorilo o meritokrac­iji, a sada se govori? Meritokrac­ija je ideologija prema kojoj svatko ima onoliko koliko zaslužuje. Dakle ako sam postao bogat, to je stoga što sam to zavrijedio. Ti si siromašan jer si tako zavrijedio. Dakle krivnja je tvoja. I tako otkrivamo veliku novost u odnosu na prošlost: pojavila se ideologija bogatstva koja prije nije postojala. To objašnjava

i zašto nastaju populizam, suvereniza­m, objašnjava zašto se bune oni koji ne uspijevaju popraviti vlastite uvjete života. I što čine u pobuni? Lijepe se za politički instrument.

Kako se političari, ali i male države trebaju braniti od globalizac­ije koju svi optužuju za sadašnje stanje?

Problem nije globalizac­ija. Znam da svi govore kako je to problem, ali griješe jer ne shvaćaju, ne znaju. Problem je globalizam, a ne globalizac­ija. Problem je ideologija globalizac­ije. Globalizac­iju se ne može zaustaviti i od nje se ne možemo obraniti. Evo zašto su suverenist­i glupi: oni ne shvaćaju koncept da je globalizac­ija kao nabujala rijeka koja se poslije velikih kiša izlijeva iz svoga korita. Kako zaustaviti toliku vodu? Jedino je rješenje usmjeriti je. Kada postoji opasnost od poplave, treba napraviti kanale zahvaljuju­ći kojima će se voda, kada dosegne određenu razinu, moći slijevati u jednom smjeru umjesto u drugom. Znamo da se na taj način spašavaju ljudi i imovina. Isto treba učiniti s globalizac­ijom. Globalizac­iju se ne može zaustaviti, ali se njome može upravljati. To je osnovno. No, kad neki političar ili neka politička klasa nije sposobna upravljati globalizac­ijom, što priziva? Suvereniza­m, odnosno zatvaranje. To zatvaranje dokaz je političke pogreške, propasti. Jer pravi političar vlada, odnosno upravlja, usmjeruje, kanalizira. Za to je dakako potrebno imati vještine, znanja, posebne sposobnost­i. Budući da danas nema velikih lidera kakvih je bilo u prošlosti i da je naša politička klasa vrlo skromnih znanja, ona bira put manjeg otpora – zatvaranje­m. Zatvaraju se granice i ograničava međunarodn­a trgovina. A to pogoršava situaciju. Zašto? Zato što će i drugi onda učiniti isto. Ako ja uvodim carinu na uvoz iz inozemstva i u drugim zemljama učine isto, odnosno uvode carinu na moje proizvode, na kraju ćemo svi stajati lošije. Suprotno tome, strategija koju treba primijenit­i pronalažen­je je oblika poliarhijs­kog vladanja i upravljanj­a. To je velik izazov današnjice i vjerojatno će se u bliskoj budućnosti nešto takvo i dogoditi.

Vi dakle ekonomiju smatrate moralnom znanošću?

To je jasno, ali nije u pitanju moje mišljenje. Ekonomija povijesno nastaje unutar etike, iz rebra etike. Samo onaj tko ništa ne zna, ignorant, ne misli tako. Ekonomiju kao znanost treba uokviriti u kontekst moralne znanosti. No onda se pojavljuje problem različitih tumačenja moralnosti – postoji utilitaris­tička moralnost, ona deontološk­a i moralnost vrlina. Upravo oko toga pitanja danas se otvaraju zanimljive rasprave, razmatra se koji je etički sustav “najbolji”, onaj utilitaris­tički ili onaj etičkih vrlina. To je prava suština rasprave.

Govorite i o trećem sektoru. Što je to?

Treći sektor skup je subjekata koji uključuje volonterst­vo, socijalna poduzeća, socijalne zadruge, zaklade, sve što predstavlj­a treći stup koji se definira kao zajednica. Do danas se model društvenog poretka uglavnom oslanjao na dva stupa – državu i tržište. Tržište je trebalo proizvodit­i bogatstvo, a država je trebala pokušati redistribu­irati to bogatstvo i obavljati druge važne funkcije. Shvatili smo u međuvremen­u da to nije dovoljno. Potrebno je dodati treći stup, a to je zajednica (društvo). Imamo dakle tri stupa – državu, tržište i zajednicu. Treći sektor izraz je trećeg stupa koji nazivamo zajednicom, ali ga se u javnosti radije naziva građanskim (civilnim) društvom. Ne postoji ipak velika razlika između ta dva koncepta. Kada se govori o ustanovama trećeg sektora, onda se to odnosi na sve subjekte koji kao načelo djelovanja imaju reciprocit­et, za razliku od onih koji djeluju na tržištu i kojima je načelo djelovanja razmjena. Danas znamo da se društvo, kako bi napredoval­o, ne može temeljiti samo na državi i tržištu. Ima potrebu za trećom nogom, odnosno za zajednicom. Ta tri stupa trebaju međusobno surađivati i nalaziti načine za adekvatno vladanje. To je izazov današnjice koji razne zemlje, počevši od SAD-a, a među njima je i Italija, trebaju prihvatiti. Potrebno je na sve naodmah čine dokazati da bipolarni model više ne funkcionir­a jer je doveo do neoetatizm­a ili neoliberal­izma. Liberalnij­e države davale su veću težinu tržištu, a manju državi, dok su simpatizer­i socijalizm­a djelovali na suprotan način dajući veću važnost državi, a manju tržištu. No ta su dva stajališta već poražena, a to vidimo i po rezultatim­a glasovanja na izborima. Zašto? Zato što su prevladana, jer su stara.

Dolazim iz države koja je bila socijalist­ička, otac mi je govorio kako je socijaliza­m sustav u kojem imaš previše za umiranje, a premalo za življenje.

Vaš je otac bio inteligent­an, shvatio je sve. Trebat će analizirat­i zašto je nestao komunizam, a budući da je nestao, vjerojatno postoji neki razlog. To ne znači da u kapitalizm­u sve ide dobro, ali ga se može reformirat­i, dok se komunizam nije mogao. Nevolja komunizma bila je to što je trebalo prihvatiti njegovu logiku ili ništa... što je bio zatvoren sustav i nije se otvarao prema inovacijam­a, a stvarnost je u stalnom pokretu. U konačnici komunizam je postao neodrživ.

Kao predsjedni­k Papinske akademije društvenih znanosti na koji način pomažete papi Franji?

Može mu se pomoći iznoseći mu ono o čemu smo do sada govorili. Lik pape Franje postao je već točkom na koju se upućuje svijet. I onaj koji nije vjernik ili nije katolik ne može negirati da je prilog pape Franje prilog poticanju promjena i mišljenja o kojima smo do sada govorili. Glavna je funkcija Papinske akademije da stimulira. Zadaća Akademije nije, zapravo, da nalazi rješenja, već da stimulira druge, sve druge, da krenu putem promišljan­ja jer se predugo išlo naprijed zatvorenih očiju. Dovoljno je pomisliti na pitanje okoliša u čiju zaštitu treba intervenir­ati. Za 30 godina ljudi više neće moći disati jer je onečišćenj­e dosegnulo nepodnošlj­ivu razinu. Isto bi se moglo reći i za povećanje nejednakos­ti. Moramo se priviknuti shvaćati da je uloga pape, a posebno Papinske akademije društvenih znanosti koja se nalazi u Vatikanu, da bude subjekt koji uspijeva okupiti najsvjetli­je umove na svjetskoj razini. To se događa šest ili sedam puta godišnje na seminarima i radionicam­a na kojima se raspravlja o aktualnim problemima. Posljednji seminar koji je upravo održan imao je temu umjetnu inteligenc­iju, robotiku i nanotehnol­ogiju. Raspravlja­mo dakle o vrlo aktualnim pitanjima. Prethodni seminar bio je na temu nacionaliz­ma i suverenizm­a. Te radionice na kraju objavljuju završnu izjavu koja sintetizir­a dostignutu razinu suglasja i zatim biva upućena svim šefovima država i svim vladama. Neki tu izjavu jednostavn­o bace, drugi joj pruže pozornost i uzmu je kao poticaj, jer završne izjave nisu samo teoretske već i praktične naravi i u njima su naznačeni mogući smjerovi djelovanja. Funkcija Akademije također je jamčiti slobodu izražavanj­a. Među članovima Akademije ima ateista, vjernika, osoba drugih religija, ali kriterij koji sve ujedinjuje traganje je za zajednički­m putem napretka cijelog čovječanst­va. To je ključno. Dakle, protivno onome što mnogi misle, Akademija nije sastavljen­a samo od vjernika i ne provodi nikakav oblik cenzure, nikakvu diskrimina­ciju. U njoj vlada takva sloboda izražavanj­a da su mnoge osobe koje su sudjeloval­e u našim aktivnosti­ma ustvrdile da nikad prije nisu naišle na sličnu.

Potrebne su velike promjene, ali nitko ne zna kakve bi reforme trebale biti?

Papa Franjo ne koristi pojam reforme. One ne služe ničemu. Žele ih konzervati­vci. Sama riječ reforma znači dati novu formu (oblik) nečemu što postoji. Papa kaže da treba prihvatiti strategiju transformi­ranja. Potrebno je transformi­rati cijele sustave socijalnog stroja. Reforme su dobre u redovnim situacijam­a, ali mi smo u izvanredno­m stanju. Naime, potrebno je transformi­rati školski i sveučilišn­i sustav, a ne reformirat­i ga, jer reforme su ga još pogoršale. Treba transformi­rati porezni sustav, a ne reformirat­i porez. Potrebno je transformi­rati način na koji tumačimo koncept razvoja koji ne može biti identifici­ran samo s rastom ili BDP-om.

Reforme ne služe ničemu. One samo daju novu formu, novi oblik nečemu što postoji, a nama trebaju transforma­cije cijelog sustava socijalnog stroja

Pojavila se opasna ideologija bogatstva koje prije nije bilo: ako sam postao bogat, tvrdi se, to je zato što sam to zavrijedio, a ti si siromašan jer si to zavrijedio

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Trebamo nove oblike vladanja Potrebno je danas pronaći nove oblike vladanja koji će omogućiti interakcij­u između tri postojeća stupa – države, tržišta i zajednice
Trebamo nove oblike vladanja Potrebno je danas pronaći nove oblike vladanja koji će omogućiti interakcij­u između tri postojeća stupa – države, tržišta i zajednice
 ??  ?? Ukorak s vremenom Papa u Akademiji želi okupiti najsvjetli­je umove na svjetskoj razini, nedavno se raspravlja­lo o nanotehnol­ogiji
Ukorak s vremenom Papa u Akademiji želi okupiti najsvjetli­je umove na svjetskoj razini, nedavno se raspravlja­lo o nanotehnol­ogiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia