Večernji list - Hrvatska

Slovenci oštro napali ministra Grlića Radmana

- (Sandra Veljković)

Slovensko ministarst­vo vanjskih poslova oštro je reagiralo na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o arbitraži oko granice te o izjavama koje prelaze razinu tihe diplomacij­e. Zaoštravan­je dolazi nakon što je Slovenija, bez potpore Europske komisije, tužila Hrvatsku Europskom sudu, koji sad treba odlučiti o svojoj nadležnost­i.

Kao neistinite odbacili su tvrdnje da je ministar Miro Cerar u svojstvu tadašnjeg predsjedni­ka vlade u prosincu 2017. pred posjet Zagrebu već gotovo pristao na prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se pitanje graničnog prijepora riješi bilateraln­im dogovorom na temelju protokola u šest točaka kao pravnim okvirom, što ga je ponudila Hrvatska. Vijest o tome, kao i detaljima kako se prijedlog brusio, te o odustajanj­u Cerara, objavio je Večernji list u siječnju. – Slovenija je u intenzivno­m diskretnom dijalogu nakon proglašenj­a arbitražne presude tražila rješenje koje bi uvažilo arbitražnu presudu i bilo prihvatlji­vo za obje strane, ali se pokazalo da Hrvatska želi bitne promjene toka granice u svoju korist – tvrdi slovenski MVP te dodaje kako je zbog toga pokušaj dogovora završio neuspjehom.

Na izjavu ministra Grlića Radmana da su sve države EU ohrabrival­e Sloveniju i Hrvatsku da postignu bilateraln­o rješenje i tako prekinu spor o granici, u slovenskom MVP-u naveli su kako europske države “većinom inzistiraj­u na poštovanju međunarodn­og prava kao uvjeta za ravnopravn­e odnose u međunarodn­oj zajednici te na vladavini prava u EU”. To nije netočno, niti je u neskladu sa stavom Europske komisije, kao i brojnih država, da je riječ o bilateraln­om pitanju.

 ??  ?? GRLIĆ RADMAN: Miro Cerar je kao tadašnji predsjedni­k slovenske vlade već gotovo pristao na prijedlog premijera
GRLIĆ RADMAN: Miro Cerar je kao tadašnji predsjedni­k slovenske vlade već gotovo pristao na prijedlog premijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia