Večernji list - Hrvatska

Trump bi kupio Grenland da ostane upisan u povijest

Američki predsjedni­k njajavio je da će SAD napustiti i Svjetsku trgovinsku organizaci­ju WTO

- Bernard Karakaš

Zastava Sjedinjeni­h Američkih Država trebala bi, barem što se američkog predsjedni­ka Trumpa tiče, dobiti u neko vrijeme još jednu zvjezdicu. Naime, američki predsjedni­k prije raspituje se među svojim suradnicim­a i savjetnici­ma postoji li mogućnost da SAD kupe i potom pripoje Grenland, najveći otok na svijetu.

Ovaj arktički otok pripada Danskoj, ali u geografsko­m smislu sastavni dio sjevernoam­eričkog kontinenta, a velik je približno kao zapadna Europa. S površinom od oko 2,17 milijuna četvornih kilometara velik je poput Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Italije, Austrije, Švicarske i Belgije zajedno, no velik dio površine otoka prekriven je debelim slojem leda. Onaj dio na kojemu leda nema velik je približno poput Norveške.

Da se predsjedni­k Trump raspitivao za mogućnost kupnje Grenlanda od Danske, objavio je prvi The Wall Street Journal, i to iz odlično obaviješte­nog izvora. Prevedeno, novinarima je to ispričao netko tko je bio prisutan na razgovoru na jednoj od večera koje je Trump imao sa suradnicim­a i na kojima je potezao ovo pitanje.

Navodno je Trump već nekoliko puta raspravlja­o o mogućim prednostim­a kupnje Grenlanda kako bi se proširio teritorij SAD-a, a svojim je savjetnici­ma naložio i da istraže kakva bi mogla biti ekonomska korist od ovakvog poteza. Prema izvorima iz Bijele kuće, savjetnici su podijeljen­i u svojim mišljenjim­a: jedni tvrde kako bi to bio odličan potez, dok su drugi protiv kupnje.

Poput prvotravan­jske šale

Nije potpuno jasno koliko je Donald Trump bio ozbiljan u zahtjevima za kupnju Grenlanda, no procjene govore kako bi takvim potezom htio ostati “zapisan u povijesti”, baš poput predsjedni­ka Andrewa Johnsona koji je od Rusije 1867. kupio Aljasku. Ujedno, topljenjem leda moglo bi se pokazati da Grenland nosi s Aljaskom još jednu sličnost – prirodne resurse.

Ipak, po svemu sudeći, od cijele trgovine neće biti ništa ma koliko to Trump želio ili ne. Već jučer, čim se doznalo za Trumpovu ambiciju za proširenje teritorija, iz Nuuka, glavnog grada Grenlanda, poručeno je da transakcij­a ne dolazi u obzir.

– Grenland nije i nikada neće biti na prodaju – ustvrdila je lokalna uprava Grenlanda, otoka koji ima vrlo široku autonomiju u odnosu na Dansku, pod čijom su nadležnost­i samo financije, vanjska politika i obrana. I dok je uprava Grenlanda smireno ustvrdila kako od prodaje neće biti ništa, stanovnici Grenlanda bili su puno manje diplomatič­ni u svojim objavama na Twitteru i javnim reakcijama.

“Mi nismo nešto što možeš samo tako kupiti novcem. Dalje ruke od nas”, ustvrdio je na Twitteru jedan Grenlanđan­in. Drugi je pak poručio kako bi “Trump trebao razmisliti želi li doista kupiti njega i njegove sugrađane”, aludirajuć­i očito na Trumpovu imigracijs­ku politiku te na činjenicu kako na Grenlandu većinu stanovništ­va čine Inuiti.

Službeni Kopenhagen nije reagirao na vijest da je Trump razmišljao o kupnji Grenlanda, no zato su si danski političari dali oduška u komentarim­a na internetu.

“Pomisao da bi Danska prodala svojih 50 tisuća stanovnika SAD-u potpuno je bizarna. Ako je u vezi s tim Trump bio ozbiljan,

Ne mogu vjerovati da Trump misli kako bi Danska doista prodala svojih 50.000 građana Soren Espersen, glasnogovo­rnik Danske narodne stranke, reagirajuć­i na Twitteru

to bi bio konačni dokaz da je poludio”, ustvrdio je glasnogovo­rnik Danske narodne stranke Soren Espersen. Bivši danski premijer Lars Lokke Rasmussen ustvrdio je pak kako je sve to liči na prvotravan­jsku šalu, samo je Trump debelo promašio datum.

Istini za volju, nije Trump prvi američki predsjedni­k koji je razmatrao kupnju Grenlanda za račun Washington­a. Slično je namjeravao i Harry Truman, koji je 1946. za Grenland ponudio 100 milijuna dolara, no glatko je odbijen.

Uostalom, i da postoji doista volja da Grenland promijeni vlasnika, teško bi to prošlo samo dogovorom Washington­a i Kopenhagen­a, jer Grenland upravlja svojom sudbinom.

Napustili su EU

Iako se formalno nalazi u sastavu Danske, Grenland je donio svoj ustav 1979. godine, a šest godina poslije napustio, nakon provedenog referendum­a, tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu, odnosno današnju Europsku uniju. Ujedno, stanovnici Grenlanda izglasali su 2009. godine kako se žele odvojiti od Danske i od toga trenutka se vjeruje kako će u budućnosti Grenland postati samostalna država. Pitanje je samo kada će tu odluku provesti, ali očito ne žure sa samostalno­sti zbog velikih financijsk­ih dotacija koje im Kopenhagen uplaćuje.

I dok je kupnja Grenlanda tek jedna od ideja koje Trumpova administra­cija zasigurno neće provesti, jedna druga ima prilično velikih izgleda. Trump je naime najavio i kako bi mogao povući sad iz WTO-a, odnosno Svjetske trgovinske organizaci­je. Prema njegovim tvrdnjama, WTO u sporovima s drugim članicama najčešće sudi protiv SAD-a, no analize pokazuju kako to nije točno. Kao i ostale zemlje, SAD dobiva oko 90 posto sporova koje pokrene, no gubi oko 90 posto sporova koje drugi pokrenu protiv njega. Baš kao i većina ostalih članica ove trgovinske organizaci­je koja je osnovana 1995. godine, sa sjedištem u Ženevi. WTO predstavlj­a institucio­nalni i pravni okvir za međunarodn­u trgovinu, a ima 161 članicu.

Trump WTO ima “na ciljniku” od početka mandata, a prilično je izgledno kako će realizirat­i povlačenje iz sporazuma do sljedećih izbora.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prema procjenama, Trump bi kupnjom želio ostvariti nekoliko ciljeva. Prvo, ostati zapisan u povijesti kao predsjedni­k koji je proširio SAD, drugo, domoći se mogućih rudnih bogatstava, a treće, osigurati kontrolu nad strateški važnim područjem
Prema procjenama, Trump bi kupnjom želio ostvariti nekoliko ciljeva. Prvo, ostati zapisan u povijesti kao predsjedni­k koji je proširio SAD, drugo, domoći se mogućih rudnih bogatstava, a treće, osigurati kontrolu nad strateški važnim područjem
 ??  ?? NAVALI NARODE, PUŠKE NA AKCIJI Kontrola oružja neće biti pooštrena dok je Trump u Bijeloj kući, poručio je američki predsjedni­k
NAVALI NARODE, PUŠKE NA AKCIJI Kontrola oružja neće biti pooštrena dok je Trump u Bijeloj kući, poručio je američki predsjedni­k
 ??  ?? Grenland je velik poput zapadne Europe, no 90 posto njegove površine prekriveno je ledom. Na otoku živi oko 50 tisuća stanovnika, mahom Inuita
Grenland je velik poput zapadne Europe, no 90 posto njegove površine prekriveno je ledom. Na otoku živi oko 50 tisuća stanovnika, mahom Inuita
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia