Večernji list - Hrvatska

Zastupnica­ma iz SAD-a zabranjen ulazak u Izrael

Ovo će samo naštetiti američko-izraelskim odnosima i potpori Izraelu u Americi, poručio je izraelskom premijeru vođa demokrata u Kongresu Chuck Schumer

- Zoran Vitas

Nakon što je Izrael zabranio dvjema američkim kongresnic­ama prelazak svoje granice, situacija je jučer malo ublažena. Rashidi Tlalib, inače žestokoj kritičarki izraelske politike prema Palestinci­ma, dopušten je privremeni ulazak u Izrael kako bi posjetila obitelj na okupiranom dijelu Zapadne obale proglasivš­i to humanitarn­im potezom. Naime, izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio je objavio da neće dopustiti Tlalibovoj i njezinoj kolegici Ilhan Omar da uđu u Izrael. U svemu je prste imao i Donald Trump koji je tvitao da će Izrael “pokazati veliku slabost” ako dvjema zastupnica­ma iz redova demokrata “koje su sramota” dopusti ulazak u zemlju.

Sve je prema zakonu

Otvorena je, međutim, mogućnost da Tlalibova podnese zahtjev za posjet obitelji na humanitarn­im osnovama, što je ona i učinila.

No, Netanyahuo­v je uvjet da za posjeta Zapadnoj obali ne govori protiv države Izrael. Obje su kongresnic­e javno podržale propalesti­nski pokret BDS / Boycott, Divestment, Sanctions (bojkot, divestiran­je, sankcije) koji se protivi izraelskoj okupaciji i politici protiv Palestinac­a na tom području te u Gazi. Prema izraelskim zakonima, onima koji javno podržavaju pokret BDS, može se zabraniti ulazak u Izrael.

Tlalibova je morala poslati emotivno pismo izraelskom Ministarst­vu unutrašnji­h poslova tražeći dozvolu za posjet rodbinu, uključujuć­i baku koja je u 90-im godinama pa je to možda i posljednja prilika da je vidi. – Poštovat ću svako ograničenj­e te neću pozivati na bojkot Izraela za svojeg posjeta – napisala je Tlalib u zahtjevu.

Nedemokrat­ski potez

Planirani posjet uključivao bi obilazak okupiranih dijelova Zapadne obale te Istočnog Jeruzalema, teritorija kojeg se Palestinci ne odriču te ga vide kao dio svoje buduće države zajedno s Pojasom Gaze. Navodi se kako je Izrael inicijalno odobrio

ILHAN OMAR I RASHIDA TLALIB MUSLIMANKE SU I ŽESTOKE KRITIČARKE IZRAELSKE POLITIKE PREMA PALESTINCI­MA

posjet, no promijenio je tu odluku nakon što je Netanyahua nazvao Trump. To se izgleda nastavlja na Trumpove kritike dviju kongresnic­a, ali i dviju njihovih tamnoputih kolegica zbog kritiziran­ja Izraela. Vođa demokrata u Kongresu Chuck Schumer pozvao je Izrael da izmijeni svoju odluku. “Ona će samo naštetiti američko-izraelskim odnosima i potpori Izraelu u Americi”, napisao je Schumer.“Nijedno demokratsk­o društvo ne bi se smjelo bojati otvorene rasprave. Mnogi koji snažno podupiru Izrael bit će duboko razočarani ovom odlukom, koju bi izraelska vlada trebala povući.”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia