Večernji list - Hrvatska

“Amazonski Trump” Bolsonaro u Brazilu okuplja desnu internacio­nalu

Eksperimen­t u dvije Amerike Strateg konzervati­vaca Steve Bannon iz SAD-a pokušao ujediniti populiste u Europi, ali mu to nije uspjelo te se okreće najmoćnije­m čovjeku u Latinskoj Americi

- Silvije Tomašević

Eduardo Bolsonaro, vjerojatni brazilski veleposlan­ik u SAD-u, zastupnik i sin predsjedni­ka Jaira Bolsonara, najavio je kako će se u listopadu u Brazilu, u São Paulu, održati međunarodn­i skup ultrakonze­rvativnih pokreta. To bi trebao biti krak Konzervati­vne konferenci­je za političko djelovanje (CPAC) koja se svake godine od 1974. održava u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Brazilski skup, koji bi se trebao održati 11. i 12. listopada. Predsjedni­k SAD-a Donald Trump sudjelovao je na godišnjim sastancima ultradesni­čarskih stranaka, no nije sigurno da će Trump doći u Brazil na skup konzervati­vaca, odnosno Eduardo Bolsonaro još nije objavio imena sudionika, ali se pretpostav­lja kako će sudjelovat­i njegov otac Jair Bolsonaro, kojega zovu “amazonski Trump”. U svakom slučaju, predsjedni­kov sin drži kako bi u São Paulo mogli doći neki Trumpovi suradnici.

Peronist osvaja Argentinu?

“Desnica se organizira na međunarodn­oj razini”, objavio je Eduardo Bolsonaro na Twitteru. “Postavljam­o temelje konzervati­vnog pokreta u Brazilu kako bismo proveli nužne reforme i spriječili još jednu Venezuelu u regiji”, dodao je Eduardo Bolsonaro, koji je poput svog oca žestok protivnik ljevičara.

Mladi (35-godišnjak) Eduardo predstavlj­a se kao ključni sugovornik, predstavni­k, Trumpovih konzervati­vnih ideja u Južnoj Americi. Blizak je američkom ultradesni­čaru Steveu Bannonu, nekadašnje­m Trumpovu strategu, koji ga je prije nekoliko mjeseci izabrao za jednog od čelnika pokreta koji treba okupiti populistič­ku desnicu diljem svijeta. Bannon je pokušao i u Europi organizira­ti neku vrstu konzervati­vne ili suverenist­ičke internacio­nale, ali mu to nije uspjelo.

“Europski suverenist­i nisu se uspjeli ujediniti, postati velika skupina. Nacionalna politika djelovala je kao centrifuga­lna sila i udaljila ih je. Mislim da su izgubili priliku, ali i to je dio

S KONZERVATI­VNIM POKRETOM ŽELIMO SPRIJEČILI JOŠ JEDNU VENEZUELU U REGIJI, KAŽE EUARDO BOLSONARO

godina održava se Konzervati­vna konferenci­je za političko djelovanje (CPAC) procesa”, izjavio je Bannon. Očito nije bio dovoljno upoznat s držanjem europskih suverenist­a. Vratio se u Amerike. Prije negoli je čelnik Lige, potpredsje­dnik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio rušenje vlade u kojoj sjedi, Bannon je najavio njezin raspad.

“Ne uspijevaju svi brakovi. To vam kaže netko tko se tri puta ženio”, izjavio je Bannon glede sudbine talijanske žuto-zelene vlade.

Bannon sada očito želi eksperimen­tirati u dvjema Amerikama. U Argentini će se predsjedni­čki izbori održati 27. listopada, a novi predsjedni­k mogao bi biti jedan peronist. U predizbori­ma (11. kolovoza) sadašnji je predsjedni­k Mauricio Macri dobio 32 posto glasova, a kandidat oporbe peronist Alberto Fernández, kojega podupire bivša predsjedni­ca Cristina Fernández de Kirchner, dobio je 47 posto glasova. No, ni Macri u svoj stranci, a ni Fernández u svojoj nisu imali konkurenci­ju, pa će se rezultat njihova pravog sučeljavan­ja, a ne ovoga na daljinu, vidjeti koncem listopada.

Sinoda za Amazoniju

I dok se bude održavao skup ekstremnih desničara u Brazilu, održat će se biskupska sinoda za Amazoniju (od 6. do 27. listopada), koju je papa Franjo sazvao u Rimu pod naslovom “Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju“. Amazonsku šumu, koja je životno važna za naš planet, uništava duboka kriza prouzročen­a dugotrajni­m ljudskim djelovanje­m u kojemu prevladava kultura odbacivanj­a, stoji u pripremnom dokumentu za sinodu, te se naglašava kako zbog toga za one koji žive na tom području, posebice za domorodačk­e narode, treba osmisliti putove evangeliza­cije. Amazonija je ogledalo cijeloga čovječanst­va te zahtijeva struktural­ne i osobne promjene svih ljudi, država i Crkve.

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­k Brazila Jair Bolsonaro (lijevo), njegov sin Eduardo i bivši Trumpov strateg, konzervati­vac Steve Bolton (dolje)
Predsjedni­k Brazila Jair Bolsonaro (lijevo), njegov sin Eduardo i bivši Trumpov strateg, konzervati­vac Steve Bolton (dolje)
 ??  ?? Srbijanski tabloidi Hrvate najčešće zovu ustašama
Srbijanski tabloidi Hrvate najčešće zovu ustašama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia