Večernji list - Hrvatska

HNB: Sve se više krivotvore kune, a euri sve manje

Najčešće krivotvore­n apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpadaju 124 registrira­na primjerka krivotvori­na

-

Od siječnja do lipnja 2019. u Hrvatskoj je registrira­no 555 komada krivotvore­nih novčanica svih valuta, od čega se nešto više od polovice, odnosno 278 komada odnosi na krivotvore­ne novčanice kuna, pokazuje izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeno jučer. Registrira­nih 555 komada krivotvore­nih novčanica u prvih šest mjeseci ove godine je pad za 62,7 posto u odnosu na ukupan broj krivotvore­nih novčanica svih valuta registrira­nih u istom razdoblju 2018. godine, navode iz središnje banke. Statistika HNB-a pokazuje da je na ukupni pad ponajviše utjecao pad broja krivotvore­nih novčanica eura, za 81,4 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodišt­e, dok je istodobno broj krivotvore­nih novčanica kune povećan, i to za 5,7 posto. Naime, u prvom polugodišt­u ove godine iz optjecaja je bilo izdvojeno 278 komada krivotvore­nih novčanica kune, dok su u istom razdoblju 2018. godine bile registrira­ne 263 krivotvori­ne. Uzme li se u obzir da je u prosjeku u prvom polugodišt­u 2019. u optjecaju bilo 254,3 milijuna novčanica kune, može se utvrditi da je na milijun originalni­h novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentira­n prosječno 1,1 krivotvore­na novčanica kune, navode iz HNB-a. Najčešće krivotvore­n apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, njih 124 komada ili 44,6 posto, a slijede novčanice od 1000 i 500 kuna koje zajedno čine udio od 38,1 posto u ukupnoj količini krivotvore­nih kuna. Nakon kuna, najčešće krivotvori­ne odnose se na novčanice eura, a od siječnja do lipnja registrira­no je ukupno 224 komada krivotvore­nih novčanica zajedničke europske valute, što je pad od 81,4 posto u odnosu na broj krivotvore­nih novčanica eura evidentira­nih u istom razdoblju lani, kada su iz optjecaja izdvojene 1203 krivotvori­ne eura.

Svaka druga krivotvore­na novčanica eura odnosila se na novčanicu od 50 eura (112 komada), a veći udio u ukupnoj količini registrira­nih krivotvore­nih novčanica eura u prvih šest mjeseci ove godine imala je i novčanica u apoenu od 500 eura (26,3 posto). Krivotvori­ne registrira­ne u prvom polugodišt­u 2019. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliz­iranim institucij­ama ni u javnosti, kažu iz HNB-a. Vještačenj­em krivotvore­nih novčanica utvrđeno je da krivotvori­telji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjiv­e boje, pa HNB poziva građane na pojačan oprez. Krivotvore­ne novčanice lako je prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjuj­ući jednostavn­u provjeru “osjeti – pogledaj – titraj – provjeri”, opisanu na internetsk­im stranicama HNB-a.

 ??  ?? JEDNA NA MILIJUN
JEDNA NA MILIJUN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia