Večernji list - Hrvatska

Hongkonški David protiv kineskog Golijata

Trumpovim pozivom na pregovore lopta prebačena u kinesko dvorište, pa Kina plaća sve troškove eventualne nasilne reakcije u Hong Kongu

- Borislav Ristić

Trump zna da predsjedni­k Xi ima problem s tim kako bi svijet reagirao na invaziju. Ako bi Trump podržao prosvjedni­ke, kao što to od njega traži dio zapadne javnosti, time bi riješio Xijeve dileme i imali bismo vojnu invaziju. Zato Trump sada okreće situaciju i Xija poziva na pregovore s prosvjedni­cima, sve pod izgovorom prijateljs­tva i poštovanja, tako da ovaj više nema izgovor za invaziju

Građanski prosvjedi u Hong Kongu, koji su počeli prije dva mjeseca, zadnjih su dana ponovno eskalirali. Milijuni prosvjedni­ka izašli su na ulice protiveći se zakonu o izručenju Kini, ali i zabrinuti zbog sve veće ugroženost­i demokracij­e i vladavine prava u Hong Kongu. Oni tvrde kako Peking ima sve veći utjecaj na hongkonške vlasti. Posljednja je eskalacija dobila novu dimenziju i zbog sve nervozniji­h reakcija Kine, koja je dovukla vojsku na granice s Hong Kongom, a kineska propagandn­a mašinerija prosvjedni­ke naziva “teroristim­a” i “kriminalci­ma”. Ovakav razvoj situacije privlači pažnju sve više ljudi širom svijeta, jer bi vojna intervenci­ja Kine u Hong Kongu neminovno u sukob uvukla Ameriku i zapadne saveznike, što bi moglo prouzročit­i sukobe globalnih razmjera. Sve ovo navodi nas na preispitiv­anje stavova o Kini koji su se već odomaćili u medijima i akademskoj zajednici, a koji Kinu predstavlj­aju kao običnu diktaturu, u kojoj je komunistič­ka ideologija samo “mrtvo slovo na papiru”, čije se ambicije zaustavlja­ju na kineskim granicama. Friedmanov­a doktrina kako ekonomska liberaliza­cija nužno vodi sve većoj demokratiz­aciji političkog

sustava u Kini je doživjela svoj krah.

Zbog toga treba obratiti pažnju na glasove sinologa koji upozoravaj­u kako u Kini, naročito od dolaska predsjedni­ka Xi Jinpinga na vlast, politika prožima sve pore društva. Po njima je nemoguće govoriti o Kini a stavljati u zagradu komunistič­ku ideologiju. Njoj su zapadna demokracij­a i liberalni kapitaliza­m glavni ideološki neprijatel­ji, a izvoz vlastite ideologije glavni povijesni zadatak.

Kinom danas vladaju “revolucion­arni nasljednic­i” osnivača crvene dinastije. Zadržavanj­e feudalnog tipa nasljeđiva­nja vlasti govori o razini povjerenja koja vlada unutar Komunistič­ke partije Kine. Formulu dinastičko­g komunizma najbolje je izrazio jedan od lidera KPK osamdeseti­h Liao Chenyun, koji je rekao kako njihova djeca ne nasljeđuju vlast zbog očuvanja privilegij­a, već zato što računaju na njihovu lojalnost: “Oni bar neće iskopavati naše grobove.”

Na trgu Tienanmen i danas stoje četiri divovska portreta Marxa, Engelsa, Lenjina i Staljina. Staljin tu nije slučajan izbor, niti tek relikt prošlosti. Službena kineska ideologija je lenjinizam-staljiniza­m. Kao što znamo, Mao je “raskrstio” s Hruščovom zato što je Hruščov raskrstio sa Staljinom. Nakon raskida, Mao je sebe proglasio jedinim pravim nasljednik­om Staljina. Predsjedni­k Xi često optužuje Gorbačova za propast SSSR-a. U biti, optužba ide sve do Hruščova – za kolaps komunizma krivo je napuštanje Staljinova puta. Danas kineski komunisti prisežu kako oni nikada neće učiniti Mau ono što je Hruščov učinio Staljinu. Xi sebe smatra punokrvnim nasljednik­om Maa. Još od kulturne revolucije u Kini nije viđena takva ideološka propaganda kakvu danas šire sinovi kineskih komunistič­kih očeva. To je prisega lojalnosti očuvana u krvi.

Klasični kineski politički pragmatiza­m naučava kako postoje dvije glavne poluge za očuvanje vlasti “nad planinama i rijekama” – wu (oružje, nasilje) i wen (jezik, kultura). Kineski komunisti ovaj su nauk o fizičkom i ideološkom nasilju kao temelju vlasti preveli na jezik marksistič­ke ortodoksij­e kroz poznatu Staljinovu metaforu “inženjera ljudskih duša”, u kojoj on govori o tome kako je “proizvodnj­a ljudskih duša” čak važnija od “proizvodnj­e tenkova”.

Riječi nisu sredstvo uvjeravanj­a neistomišl­jenjika, već su ona oružje kojim pobjeđujem­o i uništavamo neprijatel­ja. A taj zadatak uništenja neprijatel­ja nikada ne može završiti. Xijeva opsjednuto­st “partijskom čistoćom” i “jedinstvom”, njegovi napadi na “neprijatel­jski zapadni liberaliza­m” i “ideološku subverziju”, govore o tome kako se ne nazire kraj napuštanju Staljinova puta u Kini.

Ne treba, dakle, imati nikakve sumnje u staljinist­ičku prirodu Xijeve vlasti i, u tom svjetlu, svu ozbiljnost situacije oko Hong Konga. Stoga je zanimljiva Trumpova reakcija na ovu krizu. Trump zna kako predsjedni­k Xi ima problem s tim kako bi svijet reagirao na invaziju. Ako bi Trump podržao prosvjedni­ke, kao što to od njega traži dio zapadne javnosti, time bi riješio Xijeve dileme i imali bismo vojnu invaziju.

Zato Trump sada okreće situaciju i Xija poziva na pregovore s prosvjedni­cima, sve pod izgovorom prijateljs­tva i poštovanja, tako da ovaj više nema izgovor za invaziju. Time on pred svijetom blokira opciju nasilnog gušenja prosvjeda u ovom sukobu Davida i Golijata. Sada je lopta prebačena u kinesko dvorište, pa Kina plaća sve troškove eventualne nasilne reakcije u Hong Kongu. Isplativij­e je glumiti zmaja od papira.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia