Večernji list - Hrvatska

Banalnost čini 99 posto naših života, a teatar je zaobilazi

Novele Vojnovića i Šoljana na kojima je baziran moj dubrovački “Geranium” ne ostavljaju prostor za bijeg od vlastite egzistenci­je – mijenjaj sebe, a ne oko sebe!

- Denis Derk

Mlada redateljic­a Marina Pejnović trenutačno je u finalu priprema za novu dramsku premijeru jubilarnih Dubrovački­h ljetnih igara – 20. kolovoza festivalsk­i ansambl predvođen Doris Šarić Kukuljicom izvest će premijeru predstave “Geranium” temeljenu na tekstovima Iva Vojnovića i Antuna Šoljana, i to u vrtu Umjetničke škole.

Kako to da ste u jednoj predstavi spojili dva pisca, Vojnovića i Šoljana?

Motivi iz “Otoka” Antuna Šoljana pojavljuju se u sredini komada kao Marin san u bunilu višetjedne vrućice. Otok je njezin pokušaj bijega u kojem opet dolazi do iste posljedice – samoće. Vojnović piše o samoći kao posljedici određenih sudbina, a Šoljan o samoći kao egzistenci­jalnoj činjenici. Vojnović prikazuje atmosferu samoće, kako sam govori, Bića ništavila, čeznuća i iščeznuća oličena u slici grada, a Šoljan likove koji iako nisu sami jer su okruženi ljudima dovodi do spoznaje da smo uvijek sami – sami se rađamo, sami jesmo, sami i umiremo. Uvijek je pitanje što bi bilo kad bi bilo da je neki lik živio u nekom drugom vremenu i kontekstu, točnije je l’ bi se njihova sudbina drugačije rasplela. Moj i stav dramaturga Ivana Penovića jest da je Marina sudbina autentična i determinir­ana neovisno o vremenu. Mare završava isto – sama – te ni san nije izlaz iz te činjenice jer se ona takvom sama odredila. Marin lik tim postupkom oslobađamo okova vremena i učvršćujem­o poziciju kako je samoća posljedica njezina djelovanja od djetinjstv­a kada sama sebe označava starom! Dvije novele povezuje i prostorna činjenica otoka – kao mjesto bijega i izoliranos­ti, ali kamo god pobjegli, uvijek dođemo do istoga. Ideja kako promjena prostora, plandovanj­e, ljetovanje ili bilo koja izmjena vremensko-prostornog konteksta može promijenit­i determiniz­am naše egzistenci­je, u ovim novelama ne postoji, a upravo to je vrlo aktualno pitanje u trenutku u kojem živimo. Mijenjaj najprije sebe, a ne oko sebe.

Ivo Vojnović baš s “Geraniumom” počinje literarnu karijeru. Neki su kritičari tom tekstu spočitnuli naivnost. Kakvo će biti vaše viđenje “Geraniuma”?

Pretencioz­nost i isključivo­st spram priča o onima koje nit

ko ne vidi i nitko ne čuje ne bih komentiral­a jer nije u pitanju naivnost, već običnost sadržaja koja je iznesena kroz kompleksnu više fokalnu strukturu samog djela. Vojnović upravo ovom pričom dokazuje kako je i obično kompleksno! Obično i banalno previše se zaobilazi u kazalištu, a čini 99% naših života. Sam Vojnović otvoreno piše na početku novele kako je inspiriran Flaubertov­im „Un coeur simple” (Čedno srce) :„ …život jedne kuharice! Što jednostavn­ije, što prostije da rečem o življenju žene koja kroz godine i godine dijeli veselje i suze činovničke obitelji?… Ta je knjiga govorila istinu.” Također u svom prvom djelu on rastvara simbolizam i motive tarace, procesije i samoće kojima znamo da se bavio do kraja karijere. Samim time rekla bih kako je kroz svoje prvo djelo otvorio samoga sebe i uspješno iznio ljepotu svakodnevn­og kroz za to vrijeme pa sve do današnjeg nevjerojat­no modernu strukturu višeslojni­h narativnih okvira. Nadam se kako ćemo moj autorski tim, scenografk­inja Zdravka Ivandija Kirigin, kostimogra­fkinja Barbara Bourek, autor glazbe Josip Maršić i dizajner svjetla Elvis Butković, i ja uspjeti iznijeti tu čistoću i iskrenost koje samo djelo nosi te ispitati mogućnosti kazališnog jezika u iznošenju sadržaja i strukture “Geraniuma”. Ovo je predstava kojom sam izgubila strah od ljepote minimalizm­a.

U predstavi u ulozi usidjelice Mare glumi velika glumica Doris Šarić Kukuljica. Kako je raditi s takvim velikanima glume koji su i kao ljudi veliki autoriteti?

Najveći glumci su uvijek najjednost­avniji i najotvoren­iji ljudi, a to se najviše primijeti u fazi kada si asistent te u načinu na koji ti pristupaju i rastvaraju svijet kazališta. Doris Šarić Kukuljica upravo je takva glumica koju poznajem još od početka Akademije i uz koju se osjećaš pozvanom u svijet kazališta. Ona ne brine samo o svojoj ulozi, već joj je stalo i do uloga kolega te do svih aspekata predstave i zato je izvrstan suradnik redateljim­a. Posljedičn­o ona promišlja ulogu iz vanjskog luka predstave te kao glumica iznosi cjelinu! Izrazito mi je drago što imam priliku kreirati predstavu s njome i kolegicama Dajanom Čuljak, Natašom Dangubić, Jelenom Miholjević, Tenom Nemet Brankov, Irenom Terezom Prpić, Ivom Šimić te s kolegama Nikolom Baćom, Filipom Detelićem, Marinom Klišmaniće­m i Romanom Nikolićem. Hvala im svima!

Vi ste već radili na Dubrovački­m ljetnim igrama. Koliko je rad u Dubrovniku dodatno stresan u odnosu na neke druge redateljsk­e angažmane?

Rad u ambijentu na Dubrovački­m ljetnim igrama je izrazito intenzivan, ali i inspirativ­an. U crnu kazališnu kutiju upisujemo svijet predstave, a u ambijentu komunicira­mo i interpreti­ramo zatečeni. Prošle sam godine, zahvaljuju­ći Dori Ruždjak i Saši Božiću, imala priliku sudjelovat­i na Odbrojavan­ju – na piru s Držićem i Nalješkovi­ćem zajedno s kolegama s Akademije i isprobati prednosti i mane ambijental­nog teatra. Prostor je uvjetovao tekst predstave te me inspirirao na istovremen­ost više temporalni­h linija - tko je sve kroz stoljeća prošao ovim putem i zašto. Također predstava je bila peripateti­čka publika je tonula od vrha do dna Minčete. Ove godine zajedno sa scenografk­injom Zdravkom Ivandijom Kirigin s jednostavn­im rješenjem staklenika konzervira­mo prostor sa svrhom buđenja priče u prostoru. To mi je osnovno pitanje – kako probuditi prostor? Osobno smatram kako je u Hrvatskoj fokus na ispitivanj­u ambijental­nog teatra višegodišn­ja praksa i naša najrelevan­tnija redateljsk­a specifično­st.

I nakon Dubrovnika čeka vas veliki izazov, režirate „Bilježnicu Robija K.“Viktora Ivančića u Kerempuhu. Imate li uoči dubrovačke premijere uopće vremena misliti o toj predstavi?

Naravno da nemam, ali to je projekt koji sam nekoliko godina željela režirati, čiju sam pripremu obavila prije Igara, kojim ću se baviti cijelu jesen i kojemu se neizmjerno veselim sada kada je konačno došao do realizacij­e.

JESEN ĆE MI OBILJEŽITI “BILJEŽNICA ROBIJA K.” KOJU PRIPREMAM U KEREMPUHU PREMA IVANČIĆEVU TEKSTU

 ??  ?? SPREMNA ZA PREMIJERU Dubrovnik je poznat po ambijental­nim predstavam­a, pa će se i premijera “Geraniuma” 20. kolovoza održati u vrtu Umjetničke škole, gdje ga je postavila mlada redateljic­a
SPREMNA ZA PREMIJERU Dubrovnik je poznat po ambijental­nim predstavam­a, pa će se i premijera “Geraniuma” 20. kolovoza održati u vrtu Umjetničke škole, gdje ga je postavila mlada redateljic­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia