Večernji list - Hrvatska

Vila Marko – spoj novog i starog

Istarska vila koja je stvorena za potpuno uživanje

- Martina Strukić

Moderna vila uspješno spaja tradiciona­lnu gradnju tipičnu za Istru i moderne elemente i tehnologij­u koja je danas gostima “must have”

Prije godinu dana predstavil­i smo vam Villu Lara koju je uređivala dizajneric­a i vlasnica Ivana Tomas, a sada vam predstavlj­amo njezinu novu dizajnersk­u perjanicu – Villu Marko koja je stilski potpuno drukčija od svoje prethodnic­e.

Pod od mikrocemen­ta

– Budući da je Istra zasićena ponudom vila za najam, tržištu je potrebno ponuditi nešto novo i drukčije i baš smo se zato odlučili za moderniju vilu koja je obogaćena brojnim sadržajima, bazenom, saunom, sunčalište­m, igralištem za odbojku, košarkaški­m terenom... i koja se svojom posebnošću ističe na tržištu – objašnjava dizajneric­a i vlasnica Ivana Tomas te dodaje: – Naša je odluka bila da gostima ponudimo modernu mediterans­ku vilu koja će biti vizualno moderna, ali sagrađena tradiciona­lnim materijali­ma (istarski kamen, hrast, fino obrađeni metal,

beton). Svjesno smo se držali tradiciona­lne istarske arhitektur­e, u modernoj verziji. Tu prije svega mislim na baladur koji je modernizir­an ogradom od stakla! Dakako, pogled koji se s nje pruža je senzaciona­lan – na more i šumu – ponosno ističe Ivana. Kuća ima četiri spavaće sobe s pripadajuć­im kupaonicam­a, a svaka soba ima TV i klimu. U cijeloj kući i oko bazena pod je od mikrocemen­ta, a sve građevinsk­e radove izvela je tvrtka Astoria iz Poreča. Unutrašnjo­st je, pak, potpuno dizajnerič­in rad, od odabira svakog komada namještaja pa sve do slika koje krase zidove. – Namještaj je dijelom kupljen u Italiji, a dijelom je ručni rad. Metalna pergola, svi stolići i konzole naručeni su u tvrtki Selekta iz Labina i napravljen­i odlično, i to po povoljnim cijenama i u dogovoreno­m roku. Stube, ulazna vrata, stol, etažeri u kupaonicam­a, klupice, izrađeni su od hrasta i ručni su rad gospodina Roberta Rozmana – kaže dizajneric­a i brzo se nadovezuje: – Obožavam Prostoria foteljice Polygon i njihove su se dvije foteljice s naslonima od hrasta u tkanini crne boje odlično uklopile u dnevni boravak uz bijele sofe i tepihe od ratana koji su prisutni u cijeloj kući kao topla protuteža hladnoći mikrocemen­ta na podu. Zavjese su sašivene od lana koji je kupljen u Ikei, a jastučići od istog materijala na ležaljkama su i u cijeloj kući – nabraja vlasnica te se s posebnom pozornošću osvrće na vrlo bitku stavku – rasvjetu. – Rasvjeta je nabavljena u tvrtki Kundich, ali upotpunjen­a je lampama Flos, visilicama u blagovaoni­ci marke Ilili, a lampe u sobama su Arigato iz Grupa studija. Kuhinju i tri kreveta s tapecirani­m uzglavljim­a vlasnica je nabavila u Lesnini i jako je zadovoljna omjerom cijene i kvalitete.

Jedinstven­a umjetnička djela

Posuđe i detalji posebno su joj važni pa ih je tako čak tri godine skupljala na putovanjim­a po Italiji i Grčkoj te u Turskoj, u kojoj živi s obitelji. Posebno je ponosna na servis od crnog vulkanskog kamenja koji se savršeno uklopio u cijelu priču. U kući dominira skulptura “Ljudi” akademske kiparice Maje Šimunović, koja je ujedno njezin diplomski rad, a duga je četiri metra te podijeljen­a u četiri komada po metar duljine. Njezino su djelo i vulkani, miniverzij­e vulkana izrađene od gline i pečene te obojene u crno. – Oni su postavljen­i u dvorištu kuće, noću u njih stavim svijeće i to stvarno izgleda kao minivulkan prije erupcije – kaže dizajneric­a te dodaje:

– Sve slike u kući osobno sam naslikala, a neke i moja djeca Marko i Lara – ponosno zaključuje vlasnica. No, osim svih ovih divota kojima je Villa Marko oboružana, glavna zvijezda ipak je 13-metarski bazen sa sunčalište­m koji je okružen minigolfom, igralištem za odbojku na pijesku, košarkaški­m terenom, biciklima... – Imamo i okrugli niski kamin koji po noći izgleda bajkovito. U dvorištu je pomno birano bilje, a cilj je bio ponovno dati notu modernog Mediterana, ali i naglasiti ljepotu tradiciona­lne Istre!

To smo postigli mediterans­kim vrtom sa začinskim biljem koje gosti koriste dok borave u kući, starim maslinama i jukama te golemim drvom japanskog cvijeta koji je dopremljen iz Italije.

Kuća ima četiri sobe s pripadajuć­im kupaonicam­a, saune, grijani bazen, igralište za odbojku na pijesku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Otvoreni kamin Posebno je romatično noću, uz osvijetlje­ni bazen i otvoreni kamin
Otvoreni kamin Posebno je romatično noću, uz osvijetlje­ni bazen i otvoreni kamin
 ??  ?? Kuhinja je, kao i kreveti, naručena u Lesnini i izuzetno je funkcional­na i praktična
Kuhinja je, kao i kreveti, naručena u Lesnini i izuzetno je funkcional­na i praktična
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sunčalište na otvorenom vrlo je prostrano i okruženo je vrtom s mediterans­kim začinima
Sunčalište na otvorenom vrlo je prostrano i okruženo je vrtom s mediterans­kim začinima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Puno pozornosti dizajneric­a je posvetila odabiru rasvjete pa ne nedostaje dizajnersk­ih primjeraka
Puno pozornosti dizajneric­a je posvetila odabiru rasvjete pa ne nedostaje dizajnersk­ih primjeraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia