Večernji list - Hrvatska

Tesla se ne bi osjećao ničijim od ovih koji ga danas svojataju iz pogrešnih razloga

-

Taman nakon rođendana Nikole Tesle i opetovanog medijskog i političkog ratovanja oko toga “čiji je Tesla?”, čini se sasvim izvjesnim da se Tesla ni u ludilu ne bi osjećao ničijim od tih koji ga danas svojataju iz potpuno pogrešnih razloga. Oni su od Tesle naučili najmanje. Da bi se shvatilo vizionarst­vo Nikole Tesle i njegov utjecaj na znanost, pa zatim primijenje­nu znanost, masovnu kulturu, pop-kulturu i suvremeni način života, ne treba ići daleko u prošlost, dovoljno je pogledati oko sebe.

Tesla je jaki brend, pa je logično da ga danas mnogi pokušavaju svojatati iz ovih ili onih razloga, mada je i iz njegove biografije razvidno da je Tesla ponajviše bio – svoj. I napredan. Već je njegova prva tvrtka „Tesla Electric Light and Manufactur­ing Company“, osnovana 1884. kad je napustio Thomasa Edisona i osamostali­o se, imala ime koje bi danas mogla nositi neka hi-tech kompanija za proizvodnj­u rasvjete za rock-spektakle ili 4D tehnike. Teslinu znanstvenu ostavštinu i izume koristi cijeli svijet, premda mnogi u tom svijetu još uvijek ne znaju tko je Tesla, ili, kako smo naveli na početku, ništa nisu od njega naučili. Tesla jest bio vizionarsk­i znanstveni­k i izumitelj, ali njegovi izumi nisu bili ograničeni samo na znanost u užem smislu,

što i jest razlog da je danas osim u znanosti i industriji, prisutan i u kulturi, pa i u politici. Njegova izjava iz 1936. da se „ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom“, mada neki osporavaju njezinu autentično­st, jedan je od onih „izuma“koji dobro zvuči i rješava mnoge probleme s kojima se opet ispočetka susrećemo. Tesla je bio širokih i dubokih zamisli, zbog čega njegov utjecaj danas i jest toliko opipljiv. Bio je čovjek budućnosti koji još uvijek mijenja svijet, kojemu su granice Smiljana, Like, Hrvatske, Europe i Amerike bile nevažne. Ali, bilo mu je važno da imamo besplatnu struju, imao je utopijsku viziju svima dostupne energije i tehnologij­e koja treba unaprijedi­ti društvo. No, kako vidimo, neke stvari i odnosi ostali su isti i tada, u vrijeme industrijs­ke revolucije, kao i danas u doba vladavine krupnog kapitala.

Karte su izmiješane i podijeljen­e odavno, ali to nije spriječilo Teslu da odradi svoju vidovitu futuristič­ku dionicu puta zbog koje je i danas prisutan. Kad sam prije nekoliko godina u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gledao predstavu “Tesla Electric Company”, koprodukci­ju Kazališta Ulysses Rade Šerbedžije i Pandur Theatrea prerano preminulog slovenskog redatelja Tomaža Pandura, za oko mi je zapelo objašnjenj­e autora teksta predstave Darka Lukića. Lukić je rekao da predstava ne govori o onome što se može naći u službenom životopisu Nikole Tesle, nego se bavi komunikaci­jom s umjetnošću, znanošću i društvom toga neshvaćena genija, bez čijih izuma ne bi bilo znanstveno­g napretka do 21. stoljeća. Razgovarat­i o nacionalni­m pitanjima ili o tome komu Tesla pripada, rekao je Lukić, znači ne razumjeti poziciju tog genija.

Kakva je važnost Nikole Tesle za pop-kulturu? Golema. Preciznije rečeno, bez Tesle ne bi ni bilo pop-kulture.

Dapače, mogli bismo ići korak dalje i reći da je Nikola Tesla bio preteča pop-kulture. Bez njega ne bi bilo masovnih medija, prijenosa podataka, a prije stotinjak godina najavio je i mogućnosti interneta. Naravno, bio je prvenstven­o znanstveni­k, ali budući da je i u znanosti bio široka i sveobuhvat­na pojava, njegovo razmišljan­je moralo je ostaviti traga i na društvenom, duhovnom i ezoterično­m, a ne samo tehničkom sektoru.

Bez Tesle ne bi bilo daljinskog bežičnog upravljanj­a, bežičnih mikrofona, ne bismo se služili mobitelima i internetom koje je najavio, ne bi bilo dvosmjerne struje i svjetla po stanovima, a izum radija bio bi upitan. Iako je patent prijavio Marconi, Tesla je eksperimen­tirao na Long Islandu godinu prije, 1900. s visokim tornjem odašiljače­m, čiju repliku “Tesla Tower” možete vidjeti na zagrebačko­m Jarunu gdje je postavljen­a za vrijeme festivala INmusic. U vrijeme Tesline smrti 1943., mogli ste na američkom radiju čuti kako mu newyorški gradonačel­nik La Guardia odaje počast, koristeći se bežičnim prijenosom zvuka.

Tesla je bio vizionar koji je svoje izume promatrao kroz prizmu praktičnos­ti, ne baveći se pretjerano copyrighto­m, onime što danas zovemo zaštitom autorskih prava, pa su od njegovih ideja drugi sastavljal­i svoje znanstvene mozaike i patente, poput Westinghou­sea, Edisona ili Bella koje u SAD-u poznaje šira javnost nego Teslu. Jedna od Teslinih izjava koja objašnjava njegov odnos prema onima koji su ga “citirali” nepotpisan­i i kao zgrnuli lovu koju je mogao zaraditi on, bila je vrlo precizna: – Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje. Slično bi vjerojatno rekao i danas za ove koji ga svojataju a da ne razumiju njegovu osnovnu poruku.

Darko Lukić još je u vezi kazališne predstave “Tesla Electric Company” dobro razotkrio i današnje “probleme” oko Tesle; Razgovarat­i o nacionalni­m pitanjima ili o tome komu Tesla pripada, znači ne razumjeti poziciju tog genija

 ??  ?? Veliki utjecaj Bez Nikole Tesle ne bi bilo ni pop-kulture
Veliki utjecaj Bez Nikole Tesle ne bi bilo ni pop-kulture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia